Syntéza zdanlivo nespojiteľných žánrov a rytmov. Asi tak by sa dal charakterizovať debutový album Barbory Botošovej - vnučky legendárneho huslistu Jána Berkyho Mrenicu - s názvom Colours of my Soul, ktorý vyšiel v roku 2019 vo vydavateľstve Hudobný fond.

Barbora Botošová je slovenská huslistka a primáška, interpretujúca rozmanité žánre od world music až po ethno jazz. Pochádza z hudobníckej rodiny, v ktorej sa hudbe venujú aj jej otec Eugen Botoš, brat Eugen Botoš ml., ktorý je známym jazzmanom, či strýko Ján Berky Mrenica mladší.

V rodinnej tradícii sa rozhodla pokračovať na VŠMU, kde u Prof. Petra Michalicu vyštudovala hru na husliach, v interpretačnom umení sa neskôr zdokonaľovala na kurzoch u Jindřicha Pazderu. Botošovej nie je cudzia ani kompozícia, ktorej základy čerpala u Ľubice Čekovskej. Pôsobenie v komorných a multižánrových zoskupeniach (Barbora Botošová Band, Woman Rebels a.i.) a spolupráca na rôznych hudobných projektoch i aranžérske skúsenosti, prirodzene vyústili v túžbu po vydaní vlastného CD.

Pozrite si novú videovizitku albumu:


"Album je splnením môjho veľkého sna, ktorý sa zrodil v mojej hlave. CD odzrkadľuje neľahké obdobie môjho života, kedy som potrebovala čas na to, aby určité pocity dozreli. Toto obdobie však vyvrcholilo happy-endom, čo je v skladbách určite cítiť," vysvetlila talentovaná hudobníčka a autorka. Nahrávka predstavuje fúziu niekoľkých žánrov, sú na ňom skladby ľudové, jazzové či cigánske. Botošová sa nebojí experimentovať a umne prepája prvky latina s prvkami swingu, temperamentného flamenca i balkánskej rytmiky. Všetkých deväť skladieb albumu však vychádza z folklóru, ktorý miestami obohacuje aj o zbor a sprievod orchestra.

Čo sa týka autorstva, dominantné zastúpenie tu majú ľudové piesne - všetky v aranžmánoch Botošovej. Špeciálne miesto na albume má autorská skladba Znovuzrodenie, ktorá podľa hudobníčkiných slov presne odzrkadľuje obdobie, v ktorom album vznikal. Nápady na skladby prichádzali spontánne v relatívne krátkom časovom úseku v priebehu roka 2018.

Farby a nálady Barborinej duša sa premietajú aj do názvu albumu Colours of my Soul. Ten odráža nielen jej inšpiračné zdroje, ale aj jej korene. Botošová si k nahrávaniu prizvala 18 interpretov, medzi ktorými nájdeme i zahraničné zvučné mená. Sú nimi napríklad kavalista Zhivko Slavchev Vasilev (Bulharsko), speváčka Agata Siemaszko (Poľsko) a akordeonista Marko Kukobat (Srbsko), zo slovenských hudobníkov sa na nahrávke podieľali napríklad gitarista Marco Pillo či basgitarista Robert Vizvári. Pestrá zostava umelcov vytvorila jedinečný projekt s rozmanitými hudobnými nápadmi a fantáziami.

Viac o albume

Informácie a foto redakcii Hudba.sk za vydavateľstvo Hudobný fond poskytol Róbert Pospiš. Tlačovú správu sme upravili. Viac sa dozviete aj na stránkach www.facebook.com/hudobnyfond.sk, www.hf.skwww.musicaslovaca.sk.