Slovenská speváčka Adriana Banásová svojím nádherným lyrickým sopránom stvárňuje na novej nahrávke rôzne podoby túžby zo svetového operného repertoáru. Dramaturgiu jej debutového CD predstavujú obľúbené árie ženských operných hrdiniek významných skladateľov hudobných dejín, od Mozarta až po 20. storočie zastúpené Leošom Janáčkom.

"Sopránové árie na albume Desire spája jednotný menovateľ, a to túžba, od čoho je odvodený aj samotný názov albumu. Túžba ako hýbateľ ľudského konania, vyjadruje tie najhlbšie pocity a pohnútky života ženy, ktoré sme sa cez nádhernú hudbu operných velikánov snažili predostrieť aj poslucháčom. Dominantná je samozrejme túžba po láske – najmä v romantických áriách Gounoda, Pucciniho či Dvořáka, no svoje zastúpenie si tu našla aj túžba po moci či túžba po slobode," povedala Adriana Banásová o výbere árií na svoj debutový album.

Zástupkyňu najmladšej generácie slovenských operných speváčok na klavíri sprevádza Peter Pažický. "S Petrom Pažickým sa poznáme ešte od mojich konzervatoriálnych čias. Je to špičkový klavirista a poprednými spevákmi často vyhľadávaný korepetítor. Okrem jeho virtuóznej hry a interpretácie, ktorú na nahrávke budete mať možnosť počuť, je známy aj perfektnou znalosťou ľudského hlasu. Je to umelec s vycibreným hudobníckym uchom, vďaka čomu mi počas príprav na nahrávanie dokázal interpretačne aj technicky poradiť tak, aby sme dosiahli čo najkrajší hudobný výsledok. Pre mňa bola veľká česť, že sa so mnou na tomto albume spolupodieľal, za čo som mu veľmi vďačná," dodala sólistka k spolupráci s držiteľom viacerých interpretačných ocenení.

Nahrávka vznikla minulý rok v Koncertnej sále Župného domu v Nitre. Pod zvukom, nahrávkou, mixážou a masteringom je podpísaná dvojica Robert Pospiš a Martin Sillay z vydavateľstva Real Music House, pod ktorého hlavičkou album vychádza. Hudobným režisérom bol dirigent Martin Leginus. Dramaturgiu albumu predstavuje deväť obľúbených árií ženských operných hrdiniek významných skladateľov hudobných dejín. Medzi najznámejšími opernými klenotmi, akými sú Pucciniho ária Musetty Quando me'n vo' či Lauretty O mio babbino caro, nájdu poslucháči napríklad aj menej známu áriu romantického skladateľa Julesa Masseneta Pleurez, pleurez mes yeux.

Album Desire je odkazom pre všetkých, ktorí túžia nahliadnuť do rozmanitého ženského sveta prostredníctvom operných árií. Krst nového CD spojený s koncertom sa uskutoční 30. júna o 18:00 v Pálffyho paláci na Zámockej ulici v Bratislave. Vydanie CD z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia a SOZA.

Adriana Banásová debutovala na doskách Opery Slovenského národného divadla, kde pravidelne hosťuje a predstavila sa aj v Štátnom divadle Košice, v Národnom divadle moravskosliezskom Ostrava či Sliezskom divadle Opava. Do jej repertoáru patria roly ako Nannetta (Falstaff), Bystrouška (Příhody lišky Bystroušky) či Zerlina (Don Giovanni). Ako sólistka sa predstavila na operných festivaloch Opera 2017 a Opera 2020 v Prahe, Letnom opernom festivale 2018 v Šoproni a Smetanovej Litomyšli 2019. Spolupracovala so Štátnou filharmóniou Košice, Filharmóniou Brno, ŠKO Žilina, Štátnou operou Banská Bystrica a ďalšími. Je tiež držiteľkou viacerých ocenení z medzinárodných speváckych súťaží v Čechách i Taliansku.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za vydavateľstvo Real Music House poskytla PR manažérka Zuzana Golianová z agentúry bARSdobrýchýr. Tlačovú správu sme upravili. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach speváčky www.adrianabanasova.com a vydavateľstva www.realmusichouse.sk.

Foto: Veronika Holásková