Spevák Miro Jaroš nahral vianočný album s názvom Tešíme sa na Ježiška, čím si splnil ďalší zo svojich snov. O to viac ho teší záujem fanúšikov, vďaka ktorým nahrávka hneď po prvom týždni predaja vystrelila na prvé miesto rebríčka IFPI a stala sa aktuálne najpredávanejším albumom na Slovensku.

Siedmy štúdiový album má v diskografii speváka výnimočné miesto z viacerých dôvodov. "Dávno som chcel nahrať vianočný album, tak sa teším, že sa mi to konečne podarilo. To, že sa mu darí, je len čerešnička na šľahačke," prezradil Miro Jaroš, ktorý s novinkou získal po prvom týždni predaja Zlatú platňu.

Spevák sa v posledných rokoch venuje aj tvorbe pre deti, album Tešíme sa na Ježiška je však podľa neho napriek detskému názvu určený všetkým poslucháčom, ktorí majú radi Vianoce v rodinnom kruhu. "Je to rodinný album, pre malých aj veľkých. Začal som na ňom pracovať ako na dospeláckom albume, no keďže Vianoce sú hlavne o deťoch, a veľa ľudí si ma s nimi teraz spája, prišlo mi prirodzené a potrebné dať tam aj niečo pre deti. Sú tam asi tri detské pesničky, zvyšok sú pesničky pre dospelé publikum. Väčšina mojich, autorských," doplnil.

Ukážky z vianočného albumu Mira Jaroša:


V skladbe s motívom z Perinbaby hosťuje Dominika Mirgová

Vianočný album vznikal v spolupráci s producentom Randym Gnepom v prešovskom štúdiu Sedem, väčšinu textov a hudobných nápadov dal spevák dokopy počas leta. "Medzi koncertami a dovolenkou, v aute, na pláži, po nociach, pomaličky vznikali nápady na texty. Hudbu som skladal s mojim klaviristom Marekom Dankom niekedy vyslovene medzi dverami, keď sme sa lúčili," prezradil Miro. Bicie nástroje nahral Stano Kociov, basgitaru Juraj Adam, klavír Daniel Špiner a spomínaný Marek Danko, trúbku Pavol Jeňo a gitary Braňo Kociov.

Na albume hosťuje aj Dominika Mirgová v skladbe Nech už nasneží, ktorá vznikla na motívy známej melódie z Perinbaby. "Na jej použitie som potreboval schválenie od siedmich dedičov pána Hapku, dostal som ich všetky, z čoho sa veľmi teším, lebo už v minulosti viacerým umelcom povolenie nedali. Je to pre mňa veľká vec," prezradil.

V skladbe Spievaj Aleluja znie aj Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Detský spevácky zbor Slovenského rozhlasu a gospelový súbor BL-Gospel. "Keď som sa dozvedel, že budem nahrávať s orchestrom, bol som akurát na Kréte. Nemohol som vôbec spať a od radosti som napísal ďalšiu vianočnú pesničku. Album sme dokončili v októbri a plánujeme k nemu odohrať aj niekoľko koncertov s kapelou," dodáva spevák.

 
Boduje aj rozprávkový klip s modelkou Máriou Zelinovou

Okrem vianočnej novinky stihol Miro Jaroš tento rok vydať aj svoj druhý detský album Pesničky pre (ne)poslušné deti 2, ktorý sa na trh dostal ešte začiatkom septembra. Fanúšikov nedávno potešil výpravným videoklipom k pesničke Cesta do rozprávky, ktorá spomínanú nahrávku uzatvára. Farebný vizuál, v ktorom sa objavujú viaceré obľúbené rozprávkové postavy, sa nakrúcal na zelenom pozadí a jeho postprodukcia trvala tri mesiace. Patrí tak k najnáročnejším v Mirovej kariére, a zároveň aj k tým najúspešnejším. Videoklip totiž na Youtube zverejnil 10. novembra a po necelých troch týždňoch má už viac než 450-tisíc prehratí.

"Myslím si, že je na ňom vidno, že nevznikol za dva dni, je to naozaj veľa postprodukčnej práce, ktorá stojí na detailoch. V ateliéri sme mali zopár rekvizít, vláčik, kôš z balóna a stroj na výrobu cukrovej vaty. Všetko ostatné sa animovalo," prezradil spevák. V rozprávkovom videoklipe si zahrala aj modelka Mária Zelinová, ktorá stvárňuje princeznú so šatami z cukrovej vaty. "Vyzerala naozaj ako z rozprávkovej knižky, na tom má najväčšiu zásluhu stylistka Jana Tomas, ktorá šaty špeciálne pre túto príležitosť vyrábala. Obrovšká vďaka a poklona patrí režisérovi Štefanovi Lelovičovi, ktorý tri mesiace po nociach robil na postprodukcii, vyrábal animácie, rozhýbal vlak, dokázal neuveriteľné veci," doplnil Miro.

Prečítajte si: Miro Jaroš o detskej tvorbe: "Prestal som riešiť, čo si kto myslí, a užívam si to"


Hudba.sk informoval Michal Šefčík z vydavateľstva Galgan Music. Článok bol upravený a doplnený redakciou.

Súvisiaci interpreti: Miro Jaroš