Je len málo austrálskych kapiel, ktorým sa podarilo zabodovať nielen v domovských končinách, ale zároveň poblázniť Ameriku, Európu a Áziu. K čestným výnimkám patrí štvorica 5 Seconds Of Summer, ktorá práve ohlásila veľké svetové turné. Počas neho zavíta samozrejme aj do Európy a jednou z jej zastávok bude 1. júna 2020 aj pražská O2 Aréna.

Kapela 5 Seconds Of Summer, ktorú tvorí Luke Hemmings (spev, gitara), Michael Clifford (spev, gitara), Calum Hood (spev, basgitara) a Ashton Irwin (spev, bicie), pôsobí už od roku 2011 a za tú dobu sa vyprofilovala medzi najúspešnejšie austrálskej kapely posledných dvoch dekád. Celé to v roku 2014 odštartoval singel She Looks So Perfect, ktorý sa môže pochváliť hneď niekoľkými zlatými a platinovými statusy. Nasledovali ďalšie hity Do not Stop, Amnesia alebo Good Girls, ale predovšetkým vydanie debutovej platne, ktorej predaje po krátkej dobe prekonali magickú hranicu jedného milióna kusov.

Aktuálne má kapela zo Sydney na svojom konte tri radové dosky, dva živé albumu a necelých dvadsať singlov. Nielen fanúšikmi, ale aj odbornou kritikou je vychvaľovaný posledný album Youngblood z roku 2018, ktorý produkčne zastrešil Andrew Watt, ktorý stojí za mnohými hitmi Post Maloneho alebo Camily Cabello. Vydanie dosky podporilo aj rozsiahle Meet You There Tour, ktoré kapelu zaviedlo takmer na všetky svetadiely.

Kapela v súčasnosti dokončuje v poradí štvrtú dosku, počas ktorej nakrúcania sa obklopila celým radom skvelých hudobníkov a spolupracovníkov, medzi ktorými nechýba napríklad spevák Charlie Puth, Ryan Tedder z kapely OneRepublic či producenti Louis Bell (Post Malone, Camila Cabello, Halsey) a Ali Tamposi (Beyonce, Camila Cabello, Demi Lovato). Ochutnávkou z novej dosky je skvelý singel Teeth, ktorý potvrdzuje, že Luke, Calum, Ashton a Michael hudobne veľmi vyspeli a sú z nich mimoriadni hudobníci.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Petr Novák z agentúry Live Nation.