Chytľavý funky rytmus, ľudové nástroje a rap sú ingrediencie, ktoré dala dohromady skupina Hrdza v skladbe Hit. Tá je vydareným recesistickým kúskom na oceňovanom albume Neskrotený (2018) a ako napovedá jej názov, je odsúdená na úspech. O to viac, keď ju sprevádza videoklip plný pozitívnej energie a krás Slovenska, ktorý sa dá pozerať dookola.

"Špivam jak mi gamba narostla, nerobím zo seba žiadneho osla. Pesničky v rádiách - slovenčina? Stále len mizne, čia je to vina?" pýta sa Slavo Gibarti, hudobník s rusínskymi koreňmi a zakladateľ skupiny Hrdza, v texte skladby Hit, ktorá sa výrazne vymyká bežnej tvorbe kapely.

Za mladšiu generáciu mu okamžite kontruje speváčka Lucia Gibarti slovami "Ach, čo to táraš, tu trepeš dve na tri, veď angličtina do hitu patrí. To, čo chcú masy, určuje prieskum, všetci len asi angličtinu znesú" a vzápätí dvojhlasne dodávajú: "V Žiline, Prešove, Šahách či Hybe, všetkým to sedí, iba mne šibe?".

Slavo a Lucia Gibarti, Hrdza, videoklip Hit Zdroj: Jaroslav "Jaris" Vaľko / Youtube

Na prvý pohľad takto napísaný text piesne vyznieva ako ohrdnuté sťažovanie sa na súčasné pomery na hudobnej scéne, no kapela svoju kritiku dokázala podať veľmi sympatickým a zábavným spôsobom. Chytľavý song by nemal nechať chladnými ani rádiá, ktoré sa riadia práve spomínanými prieskumami. Už len kvôli refrénu, ktorého jednoduchý, no dokonale ironický odkaz a melódiu podfarbenú zvukom fujary si okamžite zapamätáte: "Welcome to Slovakia, letný hit do rádia!".

Krásna speváčka Lucia, ktorá je dcérou kapelníkovho bratranca, sa ku skupine pridala len nedávno pri nahrávaní nového albumu Neskrotený. Hoci podľa Slava Gibartiho nikdy predtým nespievala v kapele a nemala žiadne skúsenosti, rýchlo sa stala neprehliadnuteľou súčasťou zostavy. Potvrdzuje to aj nový klip, v ktorom sa do jej hlasu a úsmevu veľmi ľahko zamilujete.

Celkovo je vizuál, o ktorý sa postaral známy prešovský fotograf a režisér Jaroslav "Jaris" Vaľko, výborne esteticky zvládnutý. Aj vďaka pôsobivým, kompozične dokonalým záberom z rôznych lokácií vo Vysokých Tatrách a originálnemu strihu s fotografickým retro efektom nenudí ani po niekoľkých pozretiach. Možno teda očakávať, že sa rýchlo zaradí medzi najsledovanejšie videá Hrdze.


Zmena, ktorá Hrdzu posunula o level vyššie

O tom, že kapela komentuje súčasnú hudbu s nadhľadom a nesťažuje sa, svedčí aj posledná sloha pesničky. "Chvália nás všetci, mladí aj starí: dobre to robíte, nech sa vám darí (...) Dvadsať rokov existencie, prežili sme aj bez televízie. Tam tie isté tváre sa točia dookola, biznis je krutý, to je pravda holá," spieva, resp. rapuje Slavo Gibarti.

V prípade Hrdze naozaj platí, že nejde o kapelu, ktorá by sa tešila príliš veľkej pozornosti rádií a televízií, no vždy bola obľúbenou koncertnou skupinou s množstvom fanúšikov. Zároveň je príkladom toho, že odchod dlhoročnej tváre a hlasu nemusí byť pre kapelu likvidačný. Práve naopak, môže to priniesť odvahu vystúpiť zo zabehnutých koľají a novým hudobným smerovaním osloviť ešte viac fanúšikov. Dobrým príkladom z nedávneho obdobia bola zmena speváčky v kapele Peter Bič Project, ktorá po príchode Viktorie Vargovej a ďalších nových členov prešla z angličtiny na slovenčinu a oživila aj svoj zvuk, čo jej prinieslo ešte väčší úspech.

Aj Hrdza zažíva niečo podobné po tom, ako sa pôvodná speváčka Veronika Rabada vydala na sólovú dráhu. V zostave ju skvele nahradili hneď dve nové speváčky - okrem Lucie Gibarti, ktorá do kapely priniesla mladícku energiu, je silným novým elementom Hrdze aj skúsená poľsko-rusínska speváčka Susanna Jara. Tá vládne silnému hlasu, ktorý vyvoláva zimomriavky a okrem noviniek presvedčivo spieva aj staršie skladby, na ktoré boli fanúšikovia zvyknutí v podaní dlhoročnej speváčky Veroniky.

Rozhovor: Slavo Gibarti z Hrdze: Folklór tu bol ešte pred hranicami


Napriek týmto pozitívnym zmenám sa na konci roka 2018, kedy vyšiel album Neskrotený, skupine najskôr nedostalo takého ohlasu od slovenských médií, aký by si zaslúžila. Medzi fanúšikmi však skvele zafungoval rusínsky singel Štefan, ktorého videoklip (tiež v réžii Jarisa) má za necelého pol roka na Youtube viac ako tri a pol milióna prehratí. Vďaka jeho úspechu sa poslucháči spätne dostávajú aj k jeho predchodcovi, ktorým je videosingel Košieľočka. Pôsobivej sledovanosti Štefana však bude zrejme ešte viac konkurovať novinka Hit, ktorá má nielen hitový ale aj virálny potenciál.

O tom, že kapela sa aktuálne vezie na veľmi úspešnej vlne, svedčí tiež fakt, že album Neskrotený zaujal aj zahraničných odborníkov zostavujúcich rebríček World Music Charts Europe. Skupina sa v ňom v apríli dostala až na 4. miesto v konkurencii albumov z celého sveta, čo je najvyššie umiestnenie slovenskej kapely či umelca v histórii rebríčka. Aj preto by ste albumu Neskrotený určite mali dať šancu.

Recenzia: Hrdzi sa vyplatilo neskrotnúť. Jej nový album priniesol veľký hit aj úspech v Európe


Autor: Patrik Marflák
Foto: Jaroslav "Jaris" Vaľko

Súvisiaci interpreti: Hrdza