Už sa možno zdalo, že Básnikom odzvonilo, ale populárne príbehy sa dočkali svojho piateho pokračovania. Film dorazí na Slovensko v apríli a už čoskoro bude možné zakúpiť si soundtrack k filmu.

Už sa možno zdalo, že Básnikom odzvonilo, ale populárne príbehy sa dočkali svojho piateho pokračovania. Film dorazí na Slovensko v apríli a už čoskoro bude možné zakúpiť si soundtrack k filmu. Album okrem hudby z aktuálnej časti ponúka i pesničky z predošlých štyroch filmov.
Na "doske" je až 21 kúskov. Samozrejme, nie všetko je hudba. Scénická hudba je popretkávaná pesničkami a dialógmi z filmu, čo celý produkt veľmi oživuje. Zaujímavé je, že celé dielko trvá iba pol hodiny, takže poslucháč sa ani nestihne obrátiť na posteli a je koniec.
Album má spád, je jednoduchý, bezstarostný a príjemný. Hudba Jaroslava Uhlířa je viac než pohodová. Nenudí a ani neuráža. Jednoduchá a príjemná zároveň.
V prípade tohoto albumu nie je dôvod sa rozpisovať. Jasné je, že po ňom siahnu najmä milovníci "básnickej pentalógie". Tiež je jasné, že poslucháča osloví najmä druhá časť albumu, na ktorej sú sústredené pesničky zo starších častí. A tak má poslucháč možnosť pripomenúť si Jiřího Korna, Karla Černocha, Václava Neckářa, Vítězslava Vávru, či Ivetu Bartošovú. A to v pesničkách, ktoré sa svojho času stali legendami. Nie, skutočne nejde o žiadne hudobné perly. Pri ich počúvaní sa poslucháčovi neraz vyčarí úsmev na tvári. Na druhej strane však trocha nostalgie nikdy neuškodí.
V booklete majiteľ CD-čka nájde najmä fotografie z aktuálnej časti Básnikov. Na jednej z nich sa "otŕča" i Leoš Mareš. Až mi je divné, že na albume nič neodrecitoval. Soundtracky sa stávajú konečne súčasťou i našej hudobnej scény. A ak by boli všetky také príjemné ako tento, tak naozaj nie je čo riešiť. Jednoducho: "Polož mi ruku do klína a zavři oči" a uži si to naplno. Akože tú "dosku".

Vydavateľstvo: EMI/Monitor, 2003
Celkový čas: 29:24
Linky: www.basnici5.cz, www.falcon.cz

TRACK LIST:
01. Úvod
02. Polož mi ruku do klína (Pavel Kříž, Michaela Badinková)
03. O manželském rozpadu (Lukáš Vaculík, Pavel Kříž, David Matásek)
04. Citová nouze (Jaroslav Uhlíř)
05. Zavolej Superpopelce! (David Matásek, Pavel Kříž)
06. Crazy motiv
07. Výhled dospělého muže do budoucna (Lukáš Vaculík)
08. Computer Baby (Michaela Badinková)
09. Nejlepší je podnikat ve zdravotníctví (Pavel Kříž, Lukáš Vaculík)
10. Crazy Blues
11. Havárka (Jana Hlaváčová)
12. Hudba k reklamě
13. Hemeroid (Oldřich Navrátil)
14. S veverkou v penzionu
15. Konec básniku v Čechách (Jiří Korn)
16. V tom (Iveta Bartošová, Karel Černoch)
17. Roupy (Oskar Gottlieb)
18. Křídla iluzí (Václav Neckář)
19. Žhavil Béďa, žhavil drát (Oskar Gottlieb)
20. Jak svět přichází o básniky (Vítězslav Vávra)
21. Snový valčík v supermarketu

Zdroj: TS MusicServer