Tohtoročné vydanie Česko Slovenskej SuperStar sa už od prvého kastingového kola stretlo s nečakane veľkým diváckym záujmom. Kým v posledných sériách pozornosť divákov s postupom času skôr upadala, v tomto prípade sa, možno aj vďaka karanténnym opatreniam, z kola na kolo zvyšovala. Po historicky najdlhšom finálovom prenose sme spoznali ďalšiu víťazku zo Slovenska.

Superfinále šiestej federálnej série obľúbenej speváckej šou SuperStar sa aj napriek množstvu obmedzení snažilo pôsobiť veľkolepo. Výnimočná bola aj samotného prenosu, ktorý skončil až minútu pred polnocou. Len druhý a zároveň aj posledný živý prenos tohto ročníka bol rozdelený do troch kôl. V tom prvom zaspievala pätica finalistov svetové hity, druhé patrilo českým a slovenským skladbám. Potom porota hlasovanie zastavila a ďalej išla len trojica najlepších, ktorí v záverečnej časti večera po dlhých mesiacoch opäť spievali svoje kastingové piesne.

Najsledovanejšie finále za posledné roky

V Česku sledovalo finále viac ako milión ľudí, čo je jasný rekord tejto série. Na Slovensku si vyhlásenie novej SuperStar pozrelo takmer 680-tisíc ľudí. Celkovo tak rozhodujúci diel súťaže dosiahol najvyššiu sledovanosť od roku 2015, kedy triumfovala Emma Drobná. Dôkazom veľkého záujmu o SuperStar 2020 je okrem štatistík peoplemetrov tiež to, že počas nedeľného večera prišlo viac než 660-tisíc SMS hlasov, o čom mohli televízie Markíza a Nova v posledných rokoch len snívať. Otázkou teda zostáva, či si opäť doprajú dvojročnú pauzu alebo sa s novou sériou pre veľký úspech vrátia už budúci rok.

To, čo urobilo tohtoročnú SuperStar úplne inou od tej predošlej, bola jednoznačne porota. Keď televízie ešte počas minulého roka oznámili, že o osude súťažiacich bude rozhodovať až päť ľudí, tak sa to mnohým javilo ako zbytočné. Tento krok však napokon skvelo zafungoval, a práve porota sa stala nosným pilierom popularity tohto ročníka. Okrem stálice Paľa Haberu pritiahli veľkú pozornosť aj Marián Čekovský, najobľúbenejší český moderátor Leoš Mareš a najmä Monika Bagárová, ktorá tesne pred štartom SuperStar oznámila, že je tehotná a len pár dní pred samotným superfinále porodila. Televízie sa však s touto situáciu popasovali tak, ako je to v časoch koronavírusu už v podstate štandardom, a tak Monika v nedeľu večer porotcovala cez obrazovku z pohodlia svojho domova.

porota SuperStar 2020 počas superfinále Zdroj: Facebook.com/superstarcs

Nálož veľkých hitov nezafungovala

Ako prvá sa predstavila Barbora Piešová, ktorá sa počas súťaže z kastingovej "sivej myšky" prepracovala na jednu z najväčších favoritiek tohto ročníka. Notoricky známy hit z 80. rokov I'm So Excited od The Pointer Sisters síce 19-ročnej rodáčke z Prievidze sadol, no Pavol Habera dodal, že si svoje vystúpenie mohla viac užiť, pretože s jej hlasom si to môže dovoliť. (celé vystúpenie)

Pomerne netradičným výberom skladby zaujal Martin Schreiner. Ten zaspieval hit My Heart Will Go On od Celine Dion, na ktorý si trúfne len málo speváčok a ešte menej spevákov. Martin však aj v tomto prípade dokázal, že zaspieva čokoľvek. Počas hodnotenia priznal, že by bolo jeho veľkým snom ísť na vlastné turné. (celé vystúpenie)

Ako tretia sa na javisko postavila Dominika Lukešová, ktorá zaspievala skladbu k najnovšej bondovke No Time To Die od Billie Eilish. Kým predošlým dvom vystúpeniam chýbalo isté čaro, Dominika dokázala svojmu vystúpeniu dodať potrebné napätie. Marian Čekovský pri hodnotení priznal, že originálnu verziu tejto skladby ešte ani nepočul a vôbec ju nepozná, no o to viac sa mu toto vystúpenie páčilo. (celé vystúpenie)

Pomerne novú skladbu zaspievala aj Diana Kovaľová, ktorá si dokázala podmaniť celé pódium aj napriek tomu, že má len 15 rokov. Počas semifinále jej to so skladbou od Adele nevyšlo podľa predstáv, nakoľko v tej dobe bola chorá. Tentokrát siahla po jej ďalšom hite, konkrétne Set Fire To The Rain. Paradoxne, hoci zaspievala lepšie ako minulý týždeň, práve teraz ju porota jemne skritizovala a označila jej výkon za "diétny". (celé vystúpenie)

Diana Kovaľová, SuperStar 2020 Zdroj: Facebook.com/superstarcs
Diana Kovaľová vo finále SuperStar 2020

Veľký progres oproti prvému kastingu prišiel u Giovanniho Ricci, ktorý vo svojom medailóniku priznal, že s postupom do finále vôbec nerátal. Myslel si, že mu uškodí to, že nemá český ani slovenský pôvod a že ho kvôli tomu diváci nepodporia. Napokon však práve jeho "inakosť" bola asi tým, čo ho dostalo tak daleko. Sympatický mladík s taliansko-juhokórejskou krvou zaspieval skladbu Your Song od Eltona Johna a na rozdiel od svojich kolegov bolo na jeho uvoľnenom výkone vidieť, že si svoju účasť vo veľkom finále skutočne užíva. (celé vystúpenie)

Podpora známych domácich hitmakerov

V druhej časti večera sa Barbora Piešová na pódium vrátila so skladbou Milovanie v daždi od Richarda Müllera, ktorý Barboru pozdravil cez videoodkaz. Barbora znie v slovenčine skutočne dobre, a práve to by mohlo byť to, čo jej môže v budúcej kariére veľmi pomôcť. Niektorí jej kolegovia totiž jasne uprednostňujú angličtinu a ich prejavu v rodnom jazyku niečo chýba. (celé vystúpenie)

Martin Schreiner si zaspieval pieseň Žál se odkládá od Jiřího Korna. V prípade Martina išlo o vôbec prvú rýchlu skladbu v tejto šou, vďaka čomu sa ukázal aj v pohybe. Najmä pre mladšie slovenské publikum išlo o pomerne neznámu skladbu, no Schreiner ju dokázal predať a preniesť svoju pozitívnu energiu aj na obrazovky. Patrícia Pagáčová pochválila práve Martinovu choreografiu, vďaka ktorej sa skvelo bavila. (celé vystúpenie)

Martin Schreiner, SuperStar 2020 Zdroj: Facebook.com/superstarcsMartin Schreiner, finále SuperStar 2020

Dominika Lukešová v československej časti nedeľného večeru zaspievala skladbu Na ostrí nože od Ewy Farnej, ktorá v minulosti tiež sedela v porote SuperStar. Farna na diaľku pozdravila divákov a Dominike poradila, aby si svoje vystúpenie hlavne užila, pretože to je to najdôležitejšie. Monika Bagárová v hodnotení Dominiku pochválila za to, že vyšla zo svojej komfortnej zóny. (celé vystúpenie)

Diana Kovaľová si vybrala tvrdý oriešok v podobe skladby Voda čo ma drží nad vodou od skupiny Elán. Napriek tomu, že má mladá blondínka len 15 rokov, už neraz dokázala, že to v jej prípade žiaden problém nie je. Tentokrát to však tak celkom nevyšlo, čo priznal aj Pavol Habera, ktorý podotkol, že by si v prípade Diany túto pieseň nevybral, pretože na ňu ešte musí dozrieť. (celé vystúpenie)

Giovanni Ricci ukončil prvú polovicu nedeľného večera s pesničkou Mám ťa rád od Karola Duchoňa. V tomto prípade bolo podľa môjho názoru viac než zrejmé, že domáce skladby pre finalistov vyberala produkcia. Nakoľko Giovanni nie je slovenským rodákom a Karel Duchoň zomrel v roku 1985, je dosť pravdepodobné, že túto skladbu v pôvodnej verzii nikdy predtým nepočul, maximálne tak coververziu v podaní Adama Ďuricu. V každom prípade si myslím, že to vzhľadom na potenciálnu cieľovú skupinu tohto speváka vôbec nebol najšťastnejší výber. (celé vystúpenie)

Trojica favoritov zabodovala

Kým v minulom kole sa Leoš Mareš snažil ešte aspoň ako tak držať úlohy porotcu, tentoraz už po všetkých smeroch prevzal úlohu moderátora a najmä pri vyradovaní v prvej polovici večera bolo vidieť, že by to viac fungovalo, ak by nemusel sedieť na porotcovskej stoličke. Prvý sa so svojím snom musel rozlúčiť Giovanni Ricci, ktorý skončil na piatom mieste. Na štvrtom mieste v tohtoročnej SuperStar sa umiestnila Dominika Lukešová. Do poslednej fázy večera tak postúpili Diana Kovaľová, Martina Piešová a Martin Schreiner.

V záverečnej časti večera trojica tých najlepších spevákov zaspievala skladby, ktoré z ich úst odzneli ešte počas kastingu. Ako prvá sa k mikrofónu postavila Diana Kovaľová, ktorej sa podarilo do skladby Someone You Loved od Lewisa Capaldiho vložiť obrovské množstvo emócií a postaviť na nohy celú porotu (link na vystúpenie). Hneď za ňou sa na javisko vrátil Martin Schreiner s hitom Say Something (link). Posledné vystúpenie v tohtoročnej sérii tak patrilo Barbore Piešovej so songom Next To Me od Imagine Dragons (link), pri ktorom rozplakala seba aj členov poroty.

Na treťom mieste napokon skončil Martin Schrenier, so striebornou priečkou sa musela uspokojiť Diana Kovaľová a absolútnou víťazkou sa stala Barbora Piešová, ktorej porota už od začiatku tejto série predpovedala veľký úspech. Navyše sa jej víťazstvom potvrdilo nepísané pravidlo z predošlých sérií, že víťazom každej druhej série sa stáva súťažiaci zo Slovenska. Otázkou zostáva, akou cestou sa kariéra talentovanej brunetky uberie po súťaži. Určite to s jej rozbehnutím v časoch koronakrízy nebude mať ľahké, aj keď s finančnou výhrou vo výške 75-tisíc eur si značne polepšila.

Na rozdiel od víťazov predošlých víťazov a víťaziek SuperStar Barbora nezažila ani pocit vystupovania pred veľkým publikom, keďže obe finálové kolá prebehli bez prítomnosti divákov v sále. Aj napriek tomu z nej bolo cítiť veľkú neistotu, ktorú sa jej nepodarilo skryť ani počas veľkého finále. Pritom v dokrútkach a na svojom Instagrame pôsobí mimoriadne uvoľnene a ukecane. Možno však aj televízna nesmelosť a skromnosť tejto speváčky boli tým, čím si napokon popri silnom hlase a kvalitným speváckym výkonom získala srdcia divákov. V každom prípade jej držíme palce, aby aj s vlastnou tvorbou dokázala nadviazať na svoje úspešné predchodkyne z ostatných dvoch ročníkov.

Barbora Piešová, SuperStar 2020 Zdroj: Facebook.com/superstarcsBarbora Piešová je víťazkou SuperStar 2020

Autor: Dušan Marko
Foto: TV Markíza