Írsky pesničkár a herec Glen Hansard, ktorý je držiteľom Oscara za najlepšiu pôvodnú skladbu Falling Slowly z filmu Once (2007), príde symbolicky zablahoželať slovenským fanúšikom k 30. výročiu nežnej revolúcie. V rámci turné k albumu This Wild Willing zahrá presne 17. novembra 2019 v bratislavskom Istropolise.

Fanúšikovia sa môžu tešiť na úplne nový program, pričom jednou z podmienok, ktorú dal Glen Hansard a jeho tím organizátorom, bolo, aby bol celý koncert na sedenie. Pôjde teda o komornejší program ako naposledy v roku 2016 v Starej tržnici (reportáž). Istropolis je na koncerty na sedenie ideálnym priestorom a fanúšikovia si budú môcť temperamentného a zároveň duchaplného Íra užiť o to viac.


Viac než len folkový trubadúr

Na koncerte zaznejú skladby z jeho čerstvo vydaného albumu This Wild Willing, s ktorým sa mu podarilo vymaniť sa zo škatuľky folk-rockového pesničkára a priblížiť sa k velikánom, ktorých žánrové zaradenie nie je podstatné, pretože už ich samotné mená sú pojmami. Napríklad autor mimoriadne pozitívnej recenzie na webe Sputnikmusic.com ho prirovnáva k Nickovi Caveovi. Stačí si vypočuť úvodnú skladbu z tejto pozoruhodnej nahrávky (I'll Be You, Be Me) a viete, že ide o veľmi trefné prirovnanie.

Iní zase "nového Hansarda", často spievajúceho šepotom, prirovnávajú k Leonardovi Cohenovi. Samotný hudobník však vo svojej novej tvorbe odkazuje aj na ďalšie hudobné legendy. Vkusnú klavírnu referenciu na nesmrteľnú skladbu Imagine od Johna Lennona určite zachytí každé pozorné ucho v refréne piesne Don't Settle. Aj napriek inšpiráciám u "hrdinov minulosti" znie hudobník na novinke originálne - tajomnejšie, vyzretejšie a zároveň súčasnejšie ako kedykoľvek predtým. Po tomto albume si dokonca možno celkom ľahko predstaviť jeho spoluprácu s hypnotickým folkerom 21. storočia Finkom.


Hansardov štvrtý sólový album vyšiel v apríli tohto roka a získal si priazeň hudobných kritikov z viacerých prestížnych publikácií a magazínov ako Mojo, The Rolling Stone, The Sunday Times, Classic Rock, Volume, Exclaim, The Skinny či Q Magazine. Odborná verejnosť sa teda zhoduje na tom, že ide o výnimočné dielo v Hansardovej diskografii a po jeho vypočutí ihneď pochopíte, prečo sa zmenila aj koncepcia živých vystúpení. Ide totiž o experimentálnejšiu a aranžmánovo prepracovanejšiu hudbu, ktorá si vyžaduje plné sústredenie hudobníkov aj poslucháčov.

O tom, že odmenou je silný koncertný zážitok, sa už mohli presvedčiť fanúšikovia na prvej časti turné, ktorá prebehla od apríla do júna v Európe a v niekoľkých amerických mestách. B
ratislavský koncert sa uskutoční v nedeľu 17. novembra v Istropolise. Vstupenky v cene od 39,50 eur budú v predaji od štvrtka 4. júla. Všetky podrobností nájdete na Facebook evente.


Redakciu Hudba.sk za organizátorov informoval Tomáš Holetz. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Stephan Vanfleteren

Súvisiaci interpreti: Glen Hansard