Americko-arménska skupina System Of A Down vznikla v roku 1994 a hoci za 25 rokov fungovania vydala len päť štúdiových albumov (všetky v rokoch 1998-2005), patrí medzi najúspešnejšie a najžiadanejšie kapely na rockovej a metalovej scéne. Je to najmä vďaka vynikajúcim koncertom, na ktorých kapela podáva ohromujúce výkony.

Budúci rok ich opäť predvedie fanúšikom na európskom turné, ktoré potrvá presne mesiac od 3. júna do 3. júla. V polovici šnúry System Of A Down zavítajú aj do našich končín - 16. júna 2020 zahrajú v pražskej O2 aréne a o deň neskôr v László Papp Sports Arene v Budapešti.

O dva týždne neskôr (30.6.) vystúpi aj v Tauron Arene v Krakove. Súčasťou turné, ktoré má spolu 13 zastávok, je aj niekoľko letných festivalov. Najbližšie k Slovensku je rakúsky Nova Rock, ktorý sa uskutoční od 10. do 13. júna 2020. Presný dátum koncertu zatiaľ kapela ani organizátori festivalu nezverejnili.


System Of A Down vydali na prelome tisícročí päť štúdiových albumov, ktorých tri debutovali na prvej priečke amerického rebríčka časopisu Billboard. Boli nominovaní na štyri ceny Grammy a za skladbu B.Y.O.B. v roku 2006 cenu Grammy v kategórii Najlepšie hardrockové vystúpenie aj získali. Celosvetovo predali viac ako 40 miliónov svojich albumov.

Ich hudba je nazývaná všelijako, ale kapelu hudobné škatuľky príliš nezaujímajú. "System Of A Down pre mňa nie je progresívna kapela. Ale nie je to zrejme ani typický popový projekt. Rozhodne našej hudbe venujeme pozornosť, aby sme sa uistili, že to nie je niečo, čo už niekto predtým počul," hovorí charizmatický frontman Serj Tankian a basgitarista Shavo Odadjian k tomu dodáva: "Môžete nás porovnávať, s kým chcete. Je mi to jedno. Porovnávanie a hudobné škatuľky nemajú na túto kapelu žiadny vplyv. Fakt je fakt: Sme tým, kým sme."

Špeciálnymi hosťami na arénových koncertoch turné budú brazílski Ego Kill Talent, ktorí nedávno vydali svoj druhý album a v apríli sa im pošťastí koncertovať na brazílskych štadiónoch spoločne s kapelami Metallica a Greta Van Fleet. V máji sa prvýkrát predstavia v USA a v júni potom vystúpia na európskych festivaloch.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Petr Novák z agentúry Live Nation. Text správy sme doplnili.

Súvisiaci interpreti: System of a Down