Kapela Saténové ruky vydáva novú pesničku s letným názvom 37°C. Po paródii na konšpirácie Gravitácia a svojom doposiaľ najtvrdšom songu Monštrum prichádza štvorica s ďalšou novinkou. Pesnička 37°C je svieža a hravá ako letné prázdniny a jej atmosféru podčiarkuje textový videoklip plný retro záberov.

"A sa usmievať, veď čo ma ešte baví je plávať dokola jak žralok kladivohlavý... V morskom akváriu vo Viedni. 37 stupňov v tieni, rátam dobré/tupé dni," spieva v refréne chytľavej novinky Marek "Kasko" Babušiak. Na svojské texty plné odkazov na často prepierané spoločenské témy sme kapely Saténové ruky už zvyknutí a inak to nie je ani v tomto prípade. Hoci skladba 37°C občas pôsobí ako náhodný prúd bizarných myšlienok, drží pokope a nájdeme v nej množstvo vtipných momentov.

Inštrumentálna verzia piesne bola pripravená už minulé leto, text vznikol začiatkom októbra 2018. "Chcel som v nej zachytiť takú tú dusnú atmosféru dní, keď je na Slovensku v lete štátny sviatok, je strašne horúco a skoro všetci sú v Rakúsku, lebo doma sú zatvorené obchody. Je to o pozeraní na veterné mlyny v Kittsee, ale predovšetkým je to o rodičoch, o otcoch, mamách a ich deťoch. O tom, čo denne robia aj nerobia a ako chcú byť všetci šťastní a ľúbiť sa vo svojich svetíkoch, ale aj o tom, že šťastie je vrtkavé. Záver songu tvorí akýsi daily digest, výcuc zo správ z takéhoto letného dňa dadaisticky pospájaný do výslednej koláže," opisuje Kasko.


Pesničku skupina nahrala na chate v Lome nad Rimavicou, kde vznikli aj skladby z RSD singla Gravitácia a Monštrum. Bola hotová pomerne rýchlo, nahrávalo sa na jedenkrát a vokály a perkusie sa dokončili u Erika Horáka v Lososound štúdiu v Bratislave, ktorý sa postaral o mix. Vizuál režírovala mladá režisérka Soňa Maletz v spolupráci s talianskym grafikom a ilustrátorom Sergiom Carusom. Soňa je režisérsky podpísaná pod dokumentom o Mariánovi Vargovi a podieľala sa aj na farebných videoklipoch pre kapelu Queer Jane.

"So Soňou som sa zoznámil cez Vlada Nosáľa. Keď sme mali hotovú pesničku, poslal som jej ju, či by k nej nechcela urobiť tzv. lyrics video," hovorí Kasko. Talentovaná filmárka a fotografka mala pri spracovaní videa voľnú ruku a veľmi dobre vystihla atmosféru letných radovánok. Klip bol hotový za týždeň a použila v ňom rôzne archívne videá z letnej dovolenky, kúpaliska či vodného lyžovania. Retro zábery vhodne dopĺňajú výrazné farebné animácie od Sergia Carusa, ktorý paradoxne po slovensky nerozumie ani slovo.

Ak pôjde všetko podľa plánov, singel 37°C nájdu fanúšikovia na novom, v poradí treťom albume Saténových rúk, na ktorom chce kapela pracovať v lete práve na spomínanej chate v Lome nad Rimavicou. Už teraz je jasné, že bude veľmi pestrý. Gravitácia, Monštrum aj spomínaná novinka sú akoby z troch rôznych svetov a len podčiarkujú všestrannosť kapely. Najbližšie si Saténové ruky budú môcť fanúšikovia vypočuť naživo na festivale Žákovic Open, ktorý sa uskutoční 2. a 3. augusta v Trenčianskych Bohuslaviciach.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla manažérka skupiny Alexandra Punová. Tlačovú správu sme upravili.

Súvisiaci interpreti: Saténové ruky