Resurgam, z latinčiny preložené ako "znovu ožijem", je názov šiesteho štúdiového albumu britského hudobníka Finka. Fin Greenall, ako znie jeho celé meno, v pondelok ohlásil plánované vydanie albumu spolu s úvodným singlom Cracks Appear, ktorý je už dostupný na všetkých streamovacích službách.

Už pár mesiacov predtým zverejnil termíny jesenného turné a tešiť sa opäť môžu aj jeho slovenskí fanúšikovia. Nové skladby aj prierez celej tvorby príde Fink predstaviť aj do Bratislavy. V sobotu 14. októbra sa po dva a pol roku predstaví v Majestic Music Clube a bude to už jeho piaty koncert v našom hlavnom meste. Premiéru mal v roku 2009 na klubovom festivale NouveauNu_FM, o dva roky neskôr odohral samostatný koncert v Ateliéri Babylon, v roku 2014 bol popri kapele James, Jazzanove či Johnovi Newmanovi jednou z hviezd festivalu BA City Beats a vo februári 2015 predstavil v takmer vypredanom MMC svoj zatiaľ posledný album Hard Believer.

Anglický hudobník, momentálne žijúci v Berlíne, si získal medzinárodné uznanie ako dídžej, producent, interpret, skladateľ filmovej hudby, ale aj ako spoluautor skladieb pre mená ako John Legend či Amy Winehouse. V rámci vlastnej tvorby je známy žánrovou pestrosťou, kombinovaním prvkov elektroniky, dubu, bluesu, folku, minimalistických orchestrálnych aranžmánov, ale hlavne pohlcujúcimi živými vystúpeniami, ktoré sú dotiahnuté do posledného detailu.


Spolupráca s producentom U2, Depeche Mode či PJ Harvey

Inšpiráciu pre názov nového albumu Resurgam našiel Fink v latinskom nápise v 900 rokov starom kostole v rodnom kraji Cornwall na juhozápade Anglicka. Citát dobre vystihuje filozofiu, ktorou sa neúnavný hudobný experimentátor riadi po celú kariéru. "Hudobný život je o malých víťazstvách - najprv je to prvý album, potom prvý vypredaný koncert, prvé veľké turné... Ak sa dostanete cez tieto výzvy, vždy sa pred vami objavia ďalšie a ďalšie ciele," hovorí Fink, ktorého tvorba na štúdiovke Resurgam znie odvážnejšie ako kedykoľvek predtým.

Možno aj preto, že okrem Finkových stálych hudobných kolegov s ním album nahrával aj priekopnícky producent Mark Ellis alias Flood. Za svoju viac než 35-ročnú kariéru spolupracoval s hviezdami ako PJ Harvey, U2, Nine Inch Nails, New Order, Depeche Mode, Nick Cave & the Bad Seeds, Goldfrapp, Foals, Warpaint a mnohými ďalšími. "Akonáhle sa Flood chytil mixu, dal nám nový impulz a donútil nás posunúť si latku ešte vyššie. To, čo robí so zvukom, je šialené. Zrejme uňho neexistuje niečo ako demo. Každý jeden moment, ktorým prispel, by mohol fungovať," rozpráva Fink. Prvou ukážkou ich spolpráce je singel Cracks Appear, ktorý je už dostupný na všetkých streamovacích službách. Čoskoro by k skladbe malo byť zverejnené aj video. 


Resurgam vychádza 15. septembra na značke R'COUP'D, ktorú Fink vytvoril s podporou vydavateľstva Ninja Tune. S ikonickým anglickým labelom zameraným prevažne na elektronickú hudbu viažu Finka výborné vzťahy od čias, kedy mu vydali jeho debutový album Fresh Produce v roku 2000. Jeho ďalšími albumami sú Biscuits for Breakfast (2006), Distance and Time (2007), Sort of Revolution (2009), Perfect Darkness (2011) a spomínaný Hard Believer (2014).

Lístky na októbrový koncert v MMC sú dostupné v sieti Predpredaj.sk za 18 eur. Na mieste cena stúpne na 23 eur v prípade, že sa medzitým vstupenky nevypredajú.

Vstupenky:  Predpredaj.sk   

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér koncertu Alexander Čerevka. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Tommy N. Lance

Súvisiaci interpreti: Fink