Vyhľadávanie a podpora talentov je dôležitou súčasťou dramaturgie všetkých dobrých hudobných festivalov. Preto sú mladé kapely každoročne zastúpené aj v programe Mikulášskeho Jazzového Festivalu. Príkladom sú víťazi súťaže Jazz Start Up, ktorí majú automaticky miestenku na hlavnom pódiu. Súčasťou programu sú aj workshopy, ktoré tento rok menia svoju podobu.

Workshopy sa na Mikulášskom Jazzovom Festivale prvýkrát konali v roku 2017. Úplne prvý viedol saxofonista Nikolaj Nikitin na tému Jazzová improvizácia. Jeho účastníci dostali zaslúženú odmenu - príležitosť vystúpiť v rámci hlavného večerného programu. Na druhý deň zakladatelia Real Music House Róbert Pospiš a Martin Sillay priblížili Aspekty nahrávania v nahrávacom štúdiu.

V nasledujúcich ročníkoch svoje skúsenosti odovzdávali aj bubeník Dávid Hodek, neúnavní organizátori bratislavských jam sessions Juraj Kalász s Gabom Jonášom, talentovaný klavirista Zsolt Farkas či saxofonista Radovan Tariška.

workshop s Nikolajom Nikitinom, 2017 Zdroj: archívWorkshop s Nikolajom Nikitinom, 2017

Tento rok sa festival uskutoční od 31. júla do 2. augusta (piatok-nedeľa) a organizátori predstavia nový formát workshopov. "Návštevníci môžu tešiť na ich vylepšenú verziu - tvorivé semináre Inšpiruj sa. Budú viac moderované, zábavné a predovšetkým inšpirujúce," hovorí riaditeľ festivalu Ján Novotný. O svoje poznatky a skúsenosti sa podelia dve výrazné osobnosti - len dvadsaťročný slovenský saxofonista Nikola Bankov (na titulnej fotografii), vnímaný ako vychádzajúca hviezda, a fenomenálny poľský kontrabasista Wojtek Mazolewski, ktorý už druhú dekádu vnáša čerstvý vietor na európsku jazzovú scénu.

"Hľadali sme spôsob, ako vylepšiť koncept tradičných workshopov. Chceli sme ich posunúť ďalej a urobiť tento formát viac atraktívny pre širšie publikum. Wojtek a Nikola sú veľmi komunikatívni ľudia, sú teda ideálni na prvé dve vydania tejto vylepšenej verzie," dodáva Ján Novotný.

Inšpiruj sa s Nikolom Bankovom Zdroj: PRInšpiruj sa Wojtekom Mazolewskim Zdroj: PR

Nikola Bankov pochádza z Humenného, aktuálne však žije v dánskom meste Aarhus, kde študuje na prestížnej hudobnej škole Det Jyske Musikkonservatorium. Na svoj vek toho stihol pomerne dosť - štúdium na Berklee College of Music, Conservatorium van Amsterdam, nahrávanie s americkým tenor saxofonistom Seamusom Blakeom a vydanie debutového albumu v nórskom vydavateľstve AMP Music & Records. Slovami chvály nešetrili v magazíne Stereogum, kde jeho album Bright Future prirovnali k tvorbe Donnyho McCaslina. 

Prečítajte si viac: Svetová slovenská hudba: Debut Nikolu Bankova žne úspech v zahraničí

Ako sa k niečomu takému dopracovať? Príďte sa inšpirovať. Na sobotňajšom seminári sa Nikola podelí o svoje osobné skúsenosti zo štúdia na zahraničných hudobných školách, z nahrávania albumu so svetoznámym hosťom, povie účastníkom viac o propagácii kapely v zahraničí a tiež o tom, ako viesť kapelu na profesionálnej úrovni.

Facebook event Inšpiruj sa Nikolom Bankovom


Wojtek Mazolewski je kontrabasista, basgitarista a neúnavný propagátor jazzu, ktorý ho dostal medzi široké masy tak ako málokto. Okrem svojho kvinteta vedie aj ďalšie zaujímavé projekty ako napríklad avantgardný Pink Freud, jazz-hopový Bassisters Orchestra, ale aj rockovo-bluesovú spoluprácu s Johnom Porterom.

Na nedeľnom seminári sa Wojtek podelí o cenné marketingové skúsenosti, ktoré sú v dnešnej dobe rovnako dôležité ako samotná muzikalita a súhra kapely. Povie nám viac o tom, prečo je jazz v jeho krajine taký populárny, ako sa žije hudobníkom v Poľsku a koľko jazzových klubov majú naši severní susedia. Príďte sa inšpirovať.

Facebook event Inšpiruj sa Wojtekom Mazolewskim


Semináre sú určené nielen začínajúcim a pokročilým hudobníkom, ale aj širokej neodbornej verejnosti, ktorú zaujíma ako to celé funguje. Uskutočnia sa v sobotu 1. augusta a v nedeľu 2. augusta so začiatkom o 16:00 v priestoroch mikulášskeho Liptovaru. 

Vstupné je dobrovoľné. Kapacita je obmedzená, rezervácie prebiehajú prostredníctvom vyššie uvedených Facebook udalostí, alebo emailom na adrese info(zavináč)mjf.sk. Držitelia festivalových permanentiek alebo jednodňových lístkov na festival budú uprednostnení.

Vstupenky na festival je možné kúpiť v sieti Predpredaj.sk.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Redakciu Hudba.sk informoval za organizátorov festivalu Tomáš Maretta. Tlačovú správu sme upravili.