Vydavateľstvo Pavian Records v týchto dňoch uvádza na trh debutovú EP nahrávku projektu Story. Počtom skladieb skromný a nenápadný, no o to vzácnejší projekt slovenského skladateľa, textára a hráča na basovú gitaru Mariana Zimu, si jednoznačne zaslúži pozornosť fanúšikov poctivej rockovej klasiky.

EP Story je výrazným autorským debutom talentovaného muzikanta, ktorý si na spoluprácu v jednotlivých piesňach prizval vzácnych hostí z radov dlhoročných speváckych stálic - Pavla Hammela, Petra Lipu a Petra Remiša z kultovej piešťanskej skupiny Slniečko - ale aj viacerých špičkových inštrumentalistov. Za všetkých zúčastnených hudobníkov spomeňme gitaristu Reného Lacka, hráča na klávesové nástroje Petra Preložníka, či bubeníka Jaroslava Rozsívala. Partov basovej gitary sa zhostil samotný autor. Na margo spoluprác Marian Zima zdôrazňuje, že mu nešlo prvoplánovo o zvučné mená, ale predovšetkým o to, ako ktorý z hudobníkov naplní autorský zámer.

Úvodnou skladbou EP je nedávno vydaný singel Keď sa nikto nedíva s Pavlom Hammelom, ktorý sme vám nedávno predstavili aj v samostatnom článku. Šesťminútovej pozoruhodnej skladbe dominuje gitara bluesmana Reného Lacka a hlas Pavla Hammela, ktorému skladba dokonale sadla. "Spoluprácu na tejto skladbe som bral ako výzvu skúsiť po dlhej dobe spievať pieseň aj od iného autora ako seba. Ale nemusel som sa veľmi premáhať, lebo gitarové bluesovky sú mi blízke a myslím, že výsledok je veľmi dobrý," okomentoval spevák spoluprácu s Marianom Zimom.

Autor projektu o spolupráci so s legendárnym spevákom hovorí: "Je to nepochybne pocta. Ale Pavol tam nie je kvôli svojmu slávnemu menu. Tá skladba potrebovala jeho výnimočný hlas a prejav, pretože Pavol ako jeden z mála spevákov dokáže vdýchnuť slovám dušu. Bolo pre mňa cťou i potešením s ním niečo vytvoriť."


Druhou skladbou na EP je nahrávka Bojím sa nočných zvonení s ďalšou slovenskou legendou Petrom Lipom. Ide o energické neworleanské "talking blues" s dychmi a vtipným veselo-existenciálnym textom. Skladbu, ktorá vyšla spolu s videoklipom Nikitu Slováka už v decembri 2017, môžete poznať aj z playlistov niektorých slovenských rádií.

Humor nechýba ani tretej piesni na nahrávke s názvom Z knihy receptov, ktorú svojím nezameniteľným piešťanským "chraplákom" naspieval spevák Peter "Punto" Remiš (Slniečko). Satirický protest song zaujme najmä textom, ktorý je v kombinácii s videoklipom plným úsmevných koláží sviežou kritikou aktuálne vládnucich politikov nielen na Slovensku.

Štvrtou skladbou je živá nahrávka skladby Jamajská sentimentálna v E-mol z roku 2014 so spontánnou a hravou atmosférou. Ide o spomienku na ranú zostavu projektu Story. "Skladby sú ako deti. Treba ich priviesť na svet, obliecť podľa počasia a nájsť im správnych kamarátov. Potom si už každé žije vlastným životom a vyberie sa svojou cestou," hovorí Marian Zima. Nezostáva teda už nič iné, len popriať pesničkám z EP Story šťastnú cestu a spokojných poslucháčov.

Viac sa o projekte Story dozviete na oficiálnej fanpage www.facebook.com/storytheproject.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za Pavian Records poskytla Beata Rožárová. Tlačovú správu sme upravili.