Festival Atmosféra bol približne osem hodín po ohlásení svojho deviateho ročníka nútený oznámiť svojim fanúšikom, že jeho tohtoročná kapacita je naplnená a všetky vstupenky boli vypredané. Nie je pritom známe ešte ani jedno meno z tohtoročného lineupu. Do spoločnosti to vysiela jasný signál: ľudia sa už nevedia dočkať kultúry a hromadných podujatí.

Organizátori festivalu Atmosféra len včera (4.5.) na svojich sociálnych sieťach a prostredníctvom médií oznámili svojim fanúšikom, že sa púšťajú do organizácie deviateho ročníka festivalu. Po tom, ako sa minulý rok kvôli protipandemickým obmedzeniam a obavám ľudí z návštevy hromadných podujatí nekonal riadny ročník ani jeho náhrada v podobe troch menších festivalov, označili ročník 2021 za nový začiatok.

"Aj keď nám náš minuloročný pokus o minifestival nevyšiel podľa predstáv, povedali sme si, že tento rok do toho ideme naplno. Po uplynulých mesiacoch si všetci zaslúžime nejaké svetlo na konci tunela; niečo, na čo sa v lete budeme skutočne tešiť," hovorí hlavná organizátorka podujatia Gretka Pavlovová. Veľmi rýchlo sa ukázalo, že toto rozhodnutie bol správne - vstupenky na festival Atmosféra 2021 sa vypredali za neuveriteľných osem hodín. 

Inšpirácia pre ďalších organizátorov hromadných podujatí?

Blesková odozva fanúšikov môže znamenať viacero vecí, organizačný tím Atmosféry si ju ale vysvetľuje jednohlasne. "Myslíme si, že ľudia sú z celkovej spoločenskej situácie unavení. Tento raketový predaj lístkov by mal však byť dôležitým signálom - nielen pre nás, ale aj pre ostatných organizátorov hromadných podujatí. Netreba sa vzdávať, práve naopak; aj toto je znamenie, že ľudia majú o živú kultúru záujem," dopĺňa Pavlovová. "To, ako sa vyvíjal predaj lístkov, bolo pre nás veľkým prekvapením a naplnilo nás to neuveriteľnou radosťou.  Veľmi si prajem, aby takýto pocit počas tohto roka prežilo čo najviac organizátorov festivalov a iných hromadných podujatí, pretože najmä vďaka kultúre dokážeme opäť žiť naplno a nielen prežívať."

Festival Atmosféra bude v najbližších týždňoch na svojich sociálnych sieťach a na webovej stránke postupne predstavovať program deviateho ročníka festivalu. Ten sa síce uskutoční v polovičnej kapacite oproti bežným ročníkom, no bude o to výnimočnejší - pre organizátorov aj zúčastnených. "Kapacitu festivalu sme sa podľa všetkých rozhovorov a diskusií rozhodli uzavrieť na počte tisíc osôb, vrátane dobrovoľníkov a účinkujúcich. Pevne veríme, že postupné zlepšovanie situácie, možnosti očkovania, ako aj zriadenie mobilného odberového miesta (MOM) pri vstupe do areálu nám dopomôžu k čo najbezpečnejšiemu priebehu Atmosféry," uzatvára Gretka Pavlovová. 

Festival Atmosféra 2021 sa uskutoční od 6. do 8. augusta na tradičnom mieste - na lúke pri vinohradníckej osade Vinice neďaleko obce Hontianske Nemce.

Všetky podrobnosti a aktualizované informácie o festivale nájdete na oficiálnej stránke festivalatmosfera.sk a na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.

Redakciu Hudba.sk informovala organizátorka festivalu Gretka Pavlovová. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Vizuál: Tina Minor