Jedným z najväčších prekvapení tohtoročnej Eurovízie bol český spevák Mikolas Josef. Mladík, ktorého na Slovensku ešte pred pol rokom takmer nikto nepoznal, obsadil v silnej konkurencii spevákov z omnoho väčších krajín skvelé 6. miesto. Ide o najlepšie umiestnenie Českej republiky v histórii najsledovanejšej pesničkovej súťaže.

Mikolas Josef svojou "eurovíznou" pesničkou Lie To Me dokázal, že aj v našich končinách môže vzniknúť hit, ktorý dokáže konkurovať zahraničným interpretom. Hoci na Slovensku bol začiatkom tohto roka úplne neznámym menom a doma v Česku málokto veril v jeho úspech, jeho súťažná skladba zaujala okamžite po zverejnení a viaceré zahraničné médiá ho pred finále radili medzi favoritov. Napokon to potvrdil umiestnením v prvej desiatke veľkého finále.

Bonusom pre kariéru talentovaného speváka je fakt, že sa tak vysoko dostal najmä vďaka hlasom divákov z celej Európy, ktorý si okrem samotnej skladby zamilovali aj jeho neprehliadnuteľný imidž. Po úspechu v súťaži si ho všimli aj v nemeckej MTV a skladbu Lie To Me neskôr dokonca nahral aj v čiastočne španielskej verzii.


Pop svetovej úrovne

Zdá sa, že v čase veľkej popularity latino hudby sa Mikolas (aspoň naoko) rozhodol špeciálne zamerať práve na jej fanúšikov a na početné španielsky hovoriace publikum, ktoré v súčasnosti prepisuje historické rebríčky sledovanosti na Youtube. Svoju dlho očakávanú novinku, ktorú zverejnil práve dnes, iba deň po svojich 23. narodeninách, totiž nazval španielskym názvom Me Gusta.

Nie je to pritom žiadny lacný lokálny pokus o latino hit, ale čistokrvný pop s anglickým textom, kde "me gusta" je jediná, ale pre hitový potenciál skladby kľúčová španielska fráza. Zároveň už len samotný názov pesničky môže stačiť na to, aby priaznivci "latino trendu", ale aj ľudia zo španielsky hovoriacich krajín pieseň objavili a minimálne raz si ju pustili. Mladému Čechovi to môže priniesť veľmi slušné čísla sledovanosti. Navyše je určite v krajinách ako Španielsko, Mexiko či Kolumbia množstvo fanúšikov súčasného amerického popu, ktorých by skladba naozaj mohla zaujať, čiže z tohto pohľadu je španielsky názov veľmi šikovným marketingovým ťahom.

Spolu s Mikolasom Josefom sú pod skladbou ako spoluautori podpísaní Sebastian Arman a Joacim Persson, ktorý ako skladateľ alebo producent spolupracoval s takými hviezdami, ako sú Kelly Clarkson, Lady Gaga, John Legend, Jonas Brothers, Armin Van Buuren, No Angels alebo Robyn. Videoklip Me Gusta síce náramne pripomína video Ain't My Fault od Zary Larsson, to však nič nemení na tom, že ide o mimoriadne kvalitnú produkciu. Režíroval si ho sám Mikolas, ktorý navyše vo videu opäť dokázal, že okrem hudobného talentu má aj pohybové nadanie. Okrem neho sa pred kamerou objaví len niekoľko tanečníčok. Ťavu dvojhrbú z predošlého klipu tentokrát vymenil z bieleho tátoša a fanúšikov určite zaujme aj novým imidžom s odfarbenými vlasmi.


Osobne si myslím, že rodák z Prahy touto novinkou jednoznačne potvrdil svoj potenciál nádejnej medzinárodnej hviezdy. Singel Me Gusta znie ešte lepšie a chytľavejšie než jeho predchodca a dovolím si tvrdiť, že pôjde o jeden z najväčších hitov, aké za posledné roky v Česku a na Slovensku vznikli. Ak by ste totiž pieseň náhodne počuli z rádia, zrejme by ste nemali problém uveriť tomu, že ide o singel Chrisa Browna, Justina Biebera alebo Liama Paynea.

Autor: Dušan Marko
Foto: Lukáš Dohnal