Najväčší slovenský festival Pohoda po zverejnení prvej hviezdy St. Vincent pokračuje s menami, ktoré síce nie sú také veľké, ale slovenské publikum ich už dobre pozná. Aurora tento rok očarila návštevníkov Grape festivalu a Fink hral na Slovensku toľkokrát, že to už ani nejde spočítať. Aj preto bude jeho vystúpenie na trenčianskom letisku určite výnimočným zážitkom.

Aurora, ktorú nedávno potvrdili aj organizátori Colours of Ostrava, patrí medzi najžiarivejšie mladé hviezdy silnej škandinávskej scény. Nórska speváčka a skladateľka s éterickým hlasom má len 21 rokov, no už stihla účinkovať v talkshow Jimmyho Fallona a Stephena Colberta a aktuálne pracuje na svojom druhom albume. Po skvelom minuloročnom koncerte na Grejpe sa vráti na Slovensko aj na budúce leto.


Melódie začala skladať, keď mala iba šesť rokov, texty si k nim píše od deviatich. Medzi jej prvé skladby patrí aj hit Running with the Wolves, ktorý rotoval na BBC. V máji 2015 vydala rovnomennú debutovú EP nahrávku, na ktorej sa nachádza jej ďalší úspešný singel Runaway. Na Spotify mala táto skladba za šesť týždňov od zverejnenia milión prehratí a videoklip má dnes na Youtube viac ako 30 miliónov pozretí.

V decembri 2015 prekvapila coververziou skladby Half the World Away od Oasis, ktorá o tri mesiace neskôr vyšla aj na jej debutovom albume All My Demons Greeting Me as a Friend (2016). Skladba sa stala v Británii populárnou najmä vďaka virálnej vianočnej reklame značky John Lewis. Za svoj prvý album získala vlani ocenenie European Border Breakers Award a nomináciu na Public Choice Award. Vyslúžila si tiež pozitívne recenzie od NY Times či Entertainment Weekly, ktorý jeho magickú atmosféru prirovnal k art-popu islandskej ikony Björk. Jej piesne i coververzie sa objavili vo viacerých filmoch a seriáloch (Alien: Covenant, XOXO, The Flash) či počítačových hrách (FIFA 16, The Sims 4).


Vítaný návrat miláčika slovenských klubov

Fin Greenall alias Fink začínal v 90-tych rokoch ako dídžej a producent elektronickej hudby na značke Ninja Tune. Debutoval v roku 2000 albumom Fresh Produce. V rokoch 2003 a 2004 spolupracoval s Amy Winehouse (podieľal sa napríklad na skladbe Half Time), ktorá v ňom prebudila lásku k pesničkárstvu. Neskôr sa dal dokopy s basgitaristom Guyom Whittakerom a bubeníkom Timom Thorntonom, pričom v tejto zostave nahrali kapelový debut Biscuits for Breakfast (2006). Album zaujal aj skupinu Zero 7, ktorá si trio zavolala na turné ako predkapelu.

Na ďalšom albume Distance and Time (2007) spolupracovali s producentom Andym Barlowom z dua Lamb. Nahrávka očarila aj amerického R&B speváka Johna Legenda, ktorý Greenalla pozval na spoluprácu na svojom albume Evolver. Podieľal sa aj na skladbe Green Light (feat. André 3000), ktorá bola ocenená cenou BMI Award. John Legend sa zase podieľal na piesňach na Finkovom albume Sort of Revolution (2009). Spolupracovali tiež na soundtracku k filmu 12 rokov otrokom. Ďalší umelci, s ktorými pesničkár spolupracoval, sú napríklad Bonobo a Professor Green.


Svoju pozíciu na scéne Fink upevnili albumami Perfect Darkness (2011) a Hard Believer (2014), medzitým si v apríli 2012 zahrali s holandským orchestrom Royal Concertgebouw Orchestra, z čoho vznikol skvelý live album s názvom Fink Meets The Royal Concertgebouw Orchestra. Zatiaľ posledný album Resurgam vydala kapela tento rok v septembri a už pár týždňov po vydaní ho naživo predviedla vo vypredanom Majestic Music Clube (reportáž), kam sa kapela vrátila po dvoch rokoch.

Celkovo už v Bratislave odohrala päť vystúpení, vracia sa pri každom turné od roku 2009, kedy mali Fink slovenskú premiéru na dnes už neexistujúcom festivale NouveauNu_FM. No každým ďalším vystúpením potvrdzujú, že ich fanúšikovská základňa na Slovensku neustále rastie a je najvyšší čas, aby sa predstavili aj mimo hlavného mesta. A kde inde by to mohlo fungovať lepšie ako na Pohode?


Pohoda 2018 sa uskutoční od 5. do 7. júla na letisku v Trenčíne. Organizátori festivalu okrem toho pozývajú aj na 4. ročník jedinečného zimného festivalu Doma Dobre, ktorý sa uskutoční už túto nedeľu v priestoroch Nocľahárne sv. Vincenta de Paul v Bratislave. Predstavia sa skupina Para, Sendreiovci a Moyzesovo Kvarteto

Prečítajte si tiež: Na Pohodu 2018 príde St. Vincent, autorka jedného z top albumov roka

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér festivalu Anton Repka. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Súvisiaci interpreti: Fink