Z pesničkárky, ktorá debutovala prevažne akustickým a príjemne "staromilským" albumom Slová, sa nenápadne stáva líderka progresívneho slovenského popu. Potvrdzuje to aj jej najnovší videosingel Márne boje, ktorý je druhou ochutnávkou z jej pripravovaného druhého albumu Dievča.

Rovnako ako v prípade predchádzajúceho singla so zaujímavým progresívnym zvukom Pár snov, aj na novinke spolupracovala s Andrejom Hruškom. "Myslím, že vždy krásne vystihne presne to, čo tá ktorá pieseň potrebuje," pochvaľuje si Zuzana Mikulcová prácu s hudobníkom a producentom z vyhľadávaného štúdia LittleBeat, v ktorom vznikli aj úspešné nahrávky Celeste Buckingham, Majka Spirita, či Lucie Bílej.

Speváčka a skladateľka napísala pieseň Márne boje približne pred rokom. "Ľudia väčšinou hľadajú spojitosť s mojím osobným životom. Táto pieseň však hovorí o typickom neurotickom charaktere človeka, s akým si myslím, že sme sa všetci aspoň raz stretli. Ale aby som upokojila moje okolie, o konkrétnej osobe pieseň nehovorí," dodáva s úsmevom.

Ak by ju však niekomu konkrétnemu venovala, mohol by byť vlastne rád. Skladba má síce malú šancu preniknúť do playlistov mainstreamových rádií, ale je skvelou ukážkou toho, akým smerom by sa v budúcnosti mohol uberať slovensky spievaný pop pre náročnejších. Svojich poslucháčov si určite nájde, a nielen medzi fanúšikmi jej staršej tvorby.


Chce priniesť kvalitu, album nahráva nanovo

Vizuál k novinke natočila Vladimíra Hradecká, ktorá už niekoľkokrát so Zuzanou spolupracovala. "S Vlaďou si veľmi rozumieme, humor nám pri natáčaní nechýba. Vždy je to veľká radosť," hovorí speváčka o spolupráci s mladou kameramankou, ktorá participovala aj na výrobe videoklipu Pár snov a projekte Mladá generácia Jarovi Filipovi.

Klip spoločne natáčali v ateliéroch VŠVU a v uliciach Bratislavy a Viedne. "Chceli sme ísť do viedenského Pratra, natočiť svetlá a rýchlu atmosféru kolotočov. Žiaľ, keď sme tam prišli, všetko bolo zavreté, museli sme improvizovať a vybrali sme sa do ulíc nočnej Viedne," prezrádza Zuzana, ktorá v nočných záberoch vystupuje v kabáte od srbskej návrhárky Maji Bozović. Kontrast v klipe tvoria zábery z ateliérov VŠVU, kde má Zuzana na sebe čierny čepiec od slovenskej výtvarníčky Henriety Kurčíkovej.

Zuzana Mikulcová, videoklip Márne boje Zdroj: Vladimíra Hradecká

"S Majou a Heňou sme mali vyše rok spoločný ateliér. Skladala som tam piesne a ony tvorili. Navzájom sme sa ovplyvňovali a ich prácu si veľmi vážim, preto som sa rozhodla ich osloviť aj na tento videoklip. Vizuálne ho podtrhnúť niečím na Slovensku netradičným a kvalitným," hovorí Mikulcová.

V najbližších mesiacoch sa spolu s kapelou bude intenzívne venovať nahrávaniu ďalších skladieb na album Dievča. "Síce sme už pred rokom väčšinu piesní nahrávali v Košiciach, bohužiaľ, s výsledkom som nebola vôbec spokojná, preto sa nahrávanie albumu presunulo na tento rok," zdôvodňuje Zuzana dlhé čakanie na dávnejšie ohlasovaný druhý album.

"Nechcem, aby to bol album len do počtu. Hľadáme s kapelou nové možnosti, ako posunúť našu hudbu a dať jej iný, netradičnejší ráz," dodáva. Oba zatiaľ zverejnené single svedčia o tom, že sa im to darí.

Text: Patrik Marflák
Foto: Vladimíra Hradecká

Súvisiaci interpreti: Zuzana Mikulcová