Bolo to asi pred piatimi rokmi, keď Michal Kaščák svoj tím v stolno-futbalovom turnaji na najväčšom európskom showcaseovom festivale v holandskom Groningene nazval jemne provokatívnou otázkou: "Why there are no Slovak bands playing at Eurosonic?" Dnes sa ju už pýtať nemusíme, v januári 2019 bude totiž podujatie zamerané na kapely z Česka a Slovenska.

V miestnosti zaplnenej desiatkami hudobných profesionálov z celej Európy zaznela tá otázka v niekoľkých kolách turnaja mnohokrát. Podľa Miša Kaščáka si moderátor večera vyhlasovanie víťazstiev tímu s nekonvenčným názvom nesmierne užíval, a napokon dokonca celú tú stolno-futbalovú súťaž aj vyhral. Hravá výčitka na adresu organizátorov Eurosonicu tak naozaj zarezonovala naplno. A nezostala len tak visieť vo vzduchu - pozícia Slovenska na medzinárodnej hudobnej scéne sa odvtedy vyvíja veľmi dobrým smerom.

Pravidelným členom slovenskej delegácie na Eurosonicu býval v tých časoch aj Tibor Holoda (Wilsonic), ktorý neskôr organizoval aj prvý slovenský showcaseový festival Waves Bratislava. Aj vďaka nemu mohli slovenské kapely a fanúšikovia, ale aj manažéri a médiá, spoznať, o čo na tomto type podujatí vlastne ide. Bratislavská vetva festivalu Waves Vienna žiaľ po troch ročníkoch skončila, no rozbehnutý vlak sa len tak nezastaví. Dôkazom je fakt, že v posledných rokoch už zopár slovenských kapiel na Eurosonicu hralo - v roku 2016 Fallgrapp a Walter Schnitzelsson, vlani The Ills a naposledy v januári tohto roka Tolstoys.

Určite má na tom nemalú zásluhu práve Kaščákov tím, ktorý do Groningenu - tak ako všetci promotéri renomovaných európskych festivalov - už roky chodieva hľadať nové objavy pre festival Pohoda (v aktuálnom ročníku sú to Jade Bird, Housewives, Schellertollermeier či Reykjavíkurdætur), ale zároveň tam v dobrom zmysle slova aj "lobuje" za to, aby bolo slovenskú hudbu v Európe viac počuť.

Dlhodobé úsilie prinieslo svoje ovocie

Práve organizátori Pohody v pondelok na tlačovej konferencii v Slovenskom rozhlase oznámili skvelú správu, že v budúcom ročníku bude mať Eurosonic Noorderslag (ESNS) špeciálny fokus na kapely z Česka a Slovenska. Organizátori podujatia, ktoré každý rok navštevuje vyše 4000 hudobných profesionálov z celej Európy, sa obmieňaním tzv. "focus countries" snažia zviditeľniť hudobnú pestrosť a rozmanitosť Starého kontinentu.

Hlavný booker Eurosonicu Robert Meijerink o rozhodnutí zamerať sa na Česko a Slovensko hovorí: "Chceme prezentovať jedinečnú a kvalitnú hudbu týchto dvoch susedov. Aj keď ide o jedny z najmladších krajín v Európe, obe majú rôznorodú a rastúcu hudobnú scénu, bohatú históriu a veľa úžasnej hudby, ktorú možno objaviť." Šéf Eurosonicu Ruud Berends zase prízvukuje, že ide o vyvrcholenie dlhodobého úsilia a participovania organizátorov festivalov a ďalších hudobných profesionálov z našich krajín v rámci medzinárodných organizácií na výmenu talentov ETEP (European Talent Exchange Programme) a CEETEP (Central Eastern European Talent Exchange Programme).

Obe krajiny vyšlú v januári 2019 po osem zástupcov, pričom deviateho môže za Slovensko pridať RTVS, ktorá má ako člen European Broadcasting Union (EBU) možnosť odporučiť jedno meno. RTVS a Rádio_FM - ako rádio, ktoré dlhodobo najviac podporuje novú slovenskú hudbu a prispieva k profesionalizácii nezávislej scény - sú zároveň hlavnými mediálnymi partnermi tejto mimoriadnej udalosti.

Skvelá správa pre našich umelcov je tiež veľkou poctou pre Pohodu, ktorú si zástupcovia Eurosonicu vybrali ako partnera v súvislosti so zaostrením na hudbu zo Slovenska. V poradnej skupine je za Slovensko šéf trenčianskeho festivalu Michal Kaščák a za Česko Márton Náray, riaditeľ organizácie SoundCzech / Czech Music Office.

Eurosonic 2019 bude zameraný na Česko a Slovensko Zdroj: PR

Kaščák: Je skvelé byť hudobným fanúšikom na Slovensku

Riaditeľ Pohody na pondelkovej tlačovke podobne odľahčeným spôsobom, ako pri vymýšľaní názvu stolno-futbalového tímu, ukázal, ako môže vyzerať hudobný patriotizmus a nadšenie pre slovenskú hudbu: "Je skvelé byť hudobným fanúšikom na Slovensku. Celý svet pozná Metallicu, PJ Harvey alebo Sex Pistols. My máme výhodu, že poznáme naviac aj Čad, Janu Kirschner, či The Wilderness. Ale nebojte sa, vďaka československému zameraniu na ESNS 2019, sme ochotní podeliť sa o naše skryté poklady s milovníkmi hudby po celom svete. Zaslúžia si to!"

Česko-slovenský fokus Eurosonicu je veľkou príležitosťou dostať Slovensko na hudobnú mapu Európy, ktorá navyše prichádza v ideálnom čase. Práve tento rok sa totiž naplno rozbiehajú aktivity občianskeho združenia LALA Slovak Music Export, ktoré okrem kompilácie Ostrov hudby 2 už o necelé dva mesiace prinesie aj domáci "showcaseový reštart" v podobe nového festivalu a hudobnej konferencie SHARPE.

Viac info: Nová Cvernovka ožije hudbou: Festival SHARPE je udalosťou, na ktorú sa čakalo

Zároveň čoraz častejšie počúvame o individuálnych úspechoch slovenských umelcov v zahraničí - za posledný rok nás okrem The Ills a Tolstoys potešili aj Katarína Máliková, Jimmy Pé, FVLCRVM či najnovšie nováčik Alapastel. To všetko, spolu s nomináciami a oceneniami našich festivalov na European Festival Awards, prispieva k tomu, že o Slovensku sa v hudobnom svete začína hovoriť stále viac.

Aj Márton Náray si myslí, že priestor na zviditeľnenie českých a slovenských umelcov prichádza v správnom momente, keďže hudobná scéna v našom regióne aktuálne zažíva veľký boom na poli festivalov, klubov i nových talentov. Je tiež symbolické, že táto spoločná šanca pre naše krajiny príde len pár mesiacov po stom výročí založenia spoločného štátu.

Kľúčom k úspechu je poctivá príprava a networking

Dostať sa na Eurosonic je však pre kapelu len začiatok. To podstatné je, aby sa tam v obrovskej konkurencii vyše 350 ďalších umelcov nestratila. Ako včera zaznelo z úst speváčky kapely Tolstoys Ely Tolstovej aj Michala Kaščáka, je potrebné ísť na Eurosonic pripravený, a to nielen hudobne, ale aj manažérsky. Hľadačov talentov napríklad zaujíma, aké majú umelci plány na rok-dva dopredu, kapely sa musia vedieť "predať".

Nevyhnutnosťou je preto človek alebo tím ľudí, ktorí priamo na Eurosonicu s delegátmi komunikujú, aktívne ich vyhľadávajú, oslovujú, vedú priateľské debaty a pozývajú ich na koncerty. Samozrejmosťou týchto networkingových aktivít je, že to nerobia s prázdnymi rukami, pričom na zaujatie pozornosti už nestačí len CD a vizitka s kontaktom. The Ills si preto v Holandsku "obrandovali" fľašky s pivom, Tolstoys zase zaujali cukríkmi a nálepkami. Kreativite sa medze nekladú, dnes to neplatí iba v umeleckej tvorbe, ale aj v manažmente. Umením v oblasti sebaprezentácie samozrejme je robiť to všetko prirodzene a nenásilne.

Eurosonic z prvej ruky: Čo všetko stojí za úspešnou holandskou výpravou The Ills?

Ela Tolstová opísala svoje dojmy z januárovej účasti na podujatí v krátkom rozhovore pre TASR: "Bol to úžasný pocit už keď sme sa dozvedeli, že nás na festival prijali. Bolo to aj trocha strachu aj pocit odhodlania, hrali sme tam dokonca dva koncerty. Stihli sme asi desiatku koncertov, zoznámili sme sa s viacerými zahraničnými kapelami. Celá atmosféra bola veľmi priateľská, je úžasné tam byť. Na každej ulici sú hudobné kluby, veľmi dobre vybavené. Po festivale sme už hrali v Poľsku, chystáme sa do Maďarska, máme ďalšie ponuky."

Prihlasovanie spustia v máji

Kapely a umelci sa môžu o účasť na najväčšom a najprestížnejšom podujatí svojho druhu v Európe uchádzať cez online formulár na webe Eurosonicu od 1. mája do 1. septembra 2018.

Ako uviedol Michal Kaščák, žánrové obmedzenia nie sú, zaujať môže indie pop, elektronika aj metal. Zároveň sa môžu prihlásiť nielen nováčikovia, ale aj dlhšie fungujúce, na domácej scéne etablované kapely, ktoré majú ambíciu posunúť sa ďalej a preraziť v zahraničí. Samozrejme, ideálne je, ak sa umelci prihlásia s novou hudbou, ale ani to podľa šéfa Pohody nie je nutnou podmienkou. O výbere rozhodnú organizátori Eurosonicu a verejnosť by mala mená vybraných kapiel spoznať v novembri počas českého showcase festivalu Nouvelle Prague.

"Na Eurosonicu je veľmi veľa hudobných profesionálov - od ľudí, ktorí robia festivaly, klubové koncerty, ľudí, ktorí zastupujú skupiny v rámci sveta, sú tam ľudia z médií aj lovci talentov z vydavateľstiev. Skupiny si tam môžu nájsť výborné kontakty, ktoré ich posunú do úplne iných vôd, v podstate sa z nich môže stať medzinárodná kapela. Najväčšiu šancu majú mladé skupiny, ale môže sa prihlásiť každý. Oveľa viac je teraz festival otvorený tvrdším žánrom ako je metal, hardcore, punk. Asi najmenšiu šancu majú mainstreamové kapely, o pop veľký záujem nie je, skôr o dreampop, indie, elektronika je zaujímavá. Nechcem ale nikoho odrádzať, lebo to stojí za to. Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že z každého ročníka Eurosonicu privezieme niekoľko skupín na náš festival," povedal pre TASR šéf Pohody Michal Kaščák.

Prečítajte si: Slovenská hudba si buduje pozíciu na trhu. Za hranicami je o ňu záujem

Eurosonic Noorderslag je platformou na objavovanie novej hudby, a zároveň stretnutie ľudí z hudobného biznisu z celého kontinentu. Každoročne sa na ňom predstaví vyše 350 umelcov a zíde 4000 hudobných profesionálov a zástupcov 400 európskych festivalov. Aj vďaka Eurosonicu sa dostali do povedomia napríklad Alma, Ásgeir, Aurora, Caro Emerald, Dua Lipa, Hozier, HER, Ibeyi, Milky Chance, MØ, My Baby, Rejjie Snow, Lost Frequencies, Roosevelt, Royal Blood, Seinabo Sey, Selah Sue, Vök a mnohí ďalší.

Pozvanie na Eurosonic 2019 okrem umelcov platí aj pre všetkých hudobných fanúšikov, ktorí radi objavujú nové talenty na koncertoch, a chcú aj osobne podporiť slovenských účastníkov. Prvé permanentky na Eurosonic Noorderslag 2019 sú už v predaji. Všetko podstatné nájdete na webe esns.nl

Text: Patrik Marflák + TS (Anton Repka, PR manažér Pohody) + TASR
Ilustračné foto: SITA/Tomáš Somr