Slovenský spevák a skladateľ Andrej Mutňanský pôsobiaci pod umeleckým menom Andrew May, pripravil pre svojich fanúšikov predvianočný darček v podobe svojho druhého albumu s názvom Heartbeat.

Približne v rovnakom čase pred dvoma rokmi vyšla Andrejova sólová prvotina v podobe albumu Freedom. Odvtedy prešiel hudobným i osobnostným vývojom, na základe ktorého vznikol jeho druhý album Heartbeat. "Keďže druhý album som produkčne zastrešoval iba ja, doba práce sa podstatne skrátila. Je to moja osobná hudobná výpoveď a taká moja rekapitulácia toho, ako som k hudbe za posledné dva roky pristupoval," hovorí Andrew May.

Album obsahuje desať autorských skladieb, ktoré si Andrej sám skomponoval, nahral a naspieval. Piesne sú inšpirované zvukom 90. rokov avšak v modernom popovom prevedení. "Oproti prvému albumu, ktorý vznikal v oveľa širšom časovom rozmedzí, som chcel, aby album Heartbeat znel oveľa kompaktnejšie a ucelenejšie, čo si myslím, že sa aj podarilo," hovorí spevák a skladateľ.

Album začína tanečnou piesňou Dancin', ktorá už minulý rok zarezonovala v slovenskom rádiovom éteri. Zaujímavou piesňou je skladba Stay The Night alebo skladba troch bratov, ako ju Andrej hovorovo nazýva, pretože na jej vzniku sa podieľali aj obaja jeho bratia.


Na albume Heartbeat sa nachádza aj baladická pieseň On My Knees, ktorá je Andrejovým aktuálnym singlom a momentálne ju počuť v rádiách. "Táto skladba vznikala veľmi spontánne a pracoval som na nej asi najkratšie zo všetkých piesní na albume. Pôvodne mala byť piesňou na objednávku pre jednu známu slovenskú speváčku, avšak nakoniec som sa ju rozhodol spracovať sám a pridať ju na svoj album. Okrem samotnej skladby dostávam veľa pozitívnych ohlasov aj na videoklip, lebo zobrazuje lásku a oddanosť rodine."

Titulná pieseň albumu sa zase spája najmä s tanečnou skupinou Tweety a tanečnicou a choreografkou Simonou Jakúbkovou, ktorá k nej vymyslela zaujímavú tanečnú choreografiu. Okrem toho, že ju môžete vidieť vo videoklipe, ju vyučuje aj vo svojich tanečných kurzoch.


Spolupráce na albume

Album Heartbeat okrem už zverejnených singlov obsahuje aj päť piesní, ktoré sú pre poslucháčov úplnými novinkami. "Začiatkom roka 2020 by som rád ako singel predstavil pieseň Morning, ktorá bola skomponovaná na album ako posledná. Cítim z nej melodickú i nástrojovú jedinečnosť a som veľmi zvedavý, ako zarezonuje u poslucháčov. Na albume je aj pieseň Prayer For Tomorrow, na ktorej som pracoval s malými prestávkami skoro dva roky, má temnejší a industriálny zvuk a na koncertoch si ju vždy najviac užívam. Rozhodne veľmi zaujímavou skladbou je aj Hurricane v spolupráci s interpretom menom Silent Name, ktorá je pripravovaná ako pokračovanie môjho projektu The Young Generation," doplnil Andrej.

Zaujímavosťou je, že album je takmer výlučne rodinným dielom. Na siedmich textoch sa podieľala spevákova manželka Patrícia Mutňanská, zvyšné tri texty sú z pera jeho dlhoročného kamaráta Vladimíra Rusnáka. V niektorých piesňach počuť basové tóny nahraté Andrejovým bratom Lukášom Mutňanským a gitarové melódie od druhého brata Martina Mutňanského.

Okrem toho svojím klávesovým sólom prispel do piesne Holdin' On aj známy hudobník Roland Kánik. Finálny master prešiel rukami Randyho Gnepu a Mareka Šurina. Grafickú stránku albumu podchytil fotograf a grafický dizajnér Erik "Keosz" Osvald. Do budúcnosti plánuje Andrej naďalej komponovať vlastnú tvorbu, pričom rád by vyskúšal spievanie po slovensky. Okrem toho momentálne skladá piesne pre iných interpretov slovenskej a českej hudobnej scény.


Album Heartbeat je dostupný na všetkých streamovacích službách vrátane DeezeruSpotify a ďalších.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Andrej Mutňanský. Správu sme upravili.

Súvisiaci interpreti: Andrew May