Očakávaný film Sviňa, nakrútený podľa bestselleru Arpáda Soltésza, je od štvrtka (6.2.) v kinách po celom Slovensku. V deň slávnostnej premiéry, ktorá sa konala v utorok v Bratislave, zverejnili jeho tvorcovia titulnú skladbu s názvom Slovensko moje, otčina moja, ktorú nahrala a pretextovala prešovská kapela Hrdza. Za dva dni má videoklip už 120-tisíc prehratí.

Hymnická pieseň o prírodných krásach Slovenska je zámerne v mrazivom kontraste s témou filmu, ktorý hovorí o špinavostiach v politike. Preto aj videoklip nie je pretkaný nevinnými zábermi krajiny, ale drsnými scénami z filmu. Ľudovej piesni Slovensko moje, otčina moja, ktorá je v pôvodnej chorálovej verzii s náboženským textom už od 90-tych rokov známa ako hymna KDH, vdýchla formácia Hrdza vlasntú interpretáciu. Zmenou prešiel aj pôvodný text a ohlasy ľudí na seba nenechali dlho čakať. Často sa medzi nimi vyskytuje názor, že táto verzia piesne by mohla byť slovenskou hymnou.

Hrdza hrá autorské piesne Slavomíra Gibartiho inšpirované slovenským folklórom s prvkami folku, rocku a world music. V roku 2016 sa kapela úspešne prebojovala do finále súťaže Česko Slovensko má talent so speváčkou Susanna Jara, ktorá sa stala členkou skupiny po tom, ako z nej odišla pôvodná dlhoročná speváčka Veronika Rabada. Sólovou speváčkou v piesni Slovensko moje, otčina moja je však druhá speváčka posila Hrdze Lucia Gibarti, ktorá je v kapele od roku 2018. Na štvrtkovej slávnostnej premiére filmu v Košiciach zahrali členovia skupiny pesničku naživo priamo v kinosále (viď krátke video nižšie).


Sviňa je o boji dobra so zlom

Film Sviňa zavedie divákov do sveta vysokej politiky, mafie bielych golierov, organizovaného zločinu i obchodu s bielym mäsom. Snímka vznikla podľa rovnomenného bestselleru Arpáda Soltésza. Po knihe siahli producenti Rudolf Biermann a Mariana Čengel Solčanská, ktorí sa odhodlali prepracovať príbehy zo Svine do filmového scenára a spoločne sa ujali aj réžie. Za kamerou stál Ivan Finta.

"Film Sviňa je o boji dobra so zlom. A verím, že na konci filmu sa nám podarilo dať nádej, že tak ako v rozprávkach, aj v živote dobro zvíťazí," uviedla po utorkovej bratislavskej premiére Čengel Solčanská. "Ten film som si vôbec nevybrala, ten film sa mi stal. Je to rovnaké ako s Únosom, tie témy za mnou prídu a ja sa k nim postavím ako k občianskej povinnosti," priznala pre TASR režisérka, ktorej predchádzajúca snímka Únos (2017) napomohla k masívnym spoločenským pohybom vedúcim k zrušeniu Mečiarových amnestií.

Podľa autora knižnej predlohy Arpáda Soltésza ukazuje Sviňa pravdivý obraz o krajine, v ktorej žijeme, hoci v ňom diváci nenájdu ani jednu skutočnú postavu a nepopisuje ani jednu skutočnú udalosť. "Som prevalcovaný emóciami viac ako bežný divák, lebo pre mňa je to prvýkrát, že vidím zhmotnené niečo, čo som napísal. Mariana urobila úžasnú vec, z knihy, ktorá je drsná, surová a tiež vyvoláva silné emócie, ale skôr hnev a akútnu nevoľnosť, dokázala urobiť niečo, čo je plné hlbokého smútku, ale aj nádeje," povedal Soltész pre TASR. S filmovým spracovaním knihy je absolútne spokojný: "Mariana musela vybrať z veľmi košatej knihy dve dejové línie a vybrala tie dve, ktoré považujem za najpodstatnejšie a ktoré aj reálne rámcujú román."

Vystúpenie Hrdze na košickej premiére:



Film o nás, o našom štáte

Postavu temného veľkopodnikateľa, bezcharakterného mafiána Wagnera stvárňuje Jozef Vajda. "V prvom rade je to film o nás, o tomto štáte, o tom, čo tu momentálne žijeme, ako sa tu voči sebe správame. O všetkom tom, čo tu za 30 rokov po Nežnej revolúcii vzniklo, to sa v tomto filme rieši, ale nedá sa povedať, že vyrieši," naznačil.

Boba, veľmi ambiciózneho človeka, ktorý sa pohybuje na politickej scéne, je bez škrupúľ, má rád moc a krásne ženy a štát považuje za svoje mocenské teritórium, hrá Marko Igonda. "Ten pocit, ktorý sme chceli dosiahnuť, ten molový akord, smútok toho, čo sa vlastne deje, a čo by sme radi, keby sa nedialo, to zrkadlo a upozornenie na to, si myslím, že z toho filmu ide a človek sa cíti veľmi smutný, že niečo také musí prežiť," komentoval herec film z prostredia, v ktorom si novinári nemôžu robiť svoju prácu bez obáv o vlastný život. Novinára Ondra, dátového analytika, ktorý vyšetruje pochybný Wangerov biznis, hrá mladý slovenský herec Andrej Remeník.

Sviňu nakrúcali v Bratislave, Nitre, Trenčíne Šamoríne a v ich blízkom okolí. Príbeh zavedie divákov aj do resocializačného zariadenia, ktorého chovankyne sa stávajú obeťami zvláštnych praktík a obchodu s bielym mäsom. V úlohe riaditeľky resocializačného zariadenia sa predstaví Diana Mórová: "Ako herečku ma zaujal charakter postavy, ktorú hrám a vlastne celý scenár, ktorý mi predostreli. Pre mňa ako umelkyňu je to veľmi dobrý materiál, výpovedný aj herecký." Okrem spomenutých hercov sa vo filme predstavili aj Dano Heriban, Gabriela Mihalčínová Marcinková, Szidi Tobias a ďalší.

Pozrite si trailer k filmu:


Text: Hudba.sk (o skladbe) + TASR (o filme)
Foto: screenshot / Youtube

Súvisiaci interpreti: Hrdza