Spevák a skladateľ Miro Žbirka nás minulý rok navždy opustil, ale jeho hudba a odkaz zostávajú. V roku, v ktorom sa mala oslavovať jeho sedemdesiatka, budú rezonovať veľmi intenzívne. Na jeseň sa v Bratislave, Prahe a Londýne chystá veľká koncertná pocta jeho hudbe.


Legendárne skladby a veľké hity na nich zahrajú a zaspievajú hviezdy súčasnej slovenskej a českej hudobnej scény. Všetci umelci, ktorí nezištne prijali pozvanie na koncert Tribute to Miro Žbirka 70 vzdajú hold tvorbe výnimočného autora a speváka. A určite si aj zaspomínajú na svoje zážitky s československou hudobnou legendou. Mená účinkujúcich budú zverejňované postupne, vždy s označenı́m #MEKYNAVEKY, ktoré bude jednotiacim motívom všetkých aktivít spojených s poctou Mirovi Žbirkovi. 

Koncerty Tribute to Miro Žbirka 70 sa uskutočnia 23. septembra v londýnskom klube 229 Venue, 17. októbra v aréne NTC v Bratislave, 21. októbra (deň spevákových narodenín) v O2 Universum v Prahe. Každý z týchto koncertov bude výnimočnou viac ako dvojhodinovou hudobnou a vizuálnou šou, ktorá bude oslavou hudby Mira Žbirku vo všetkých jej podobách.

Posledný Žbirkov album vyjde už na jar

Už čoskoro bude zverejnený spevákov nový singel a videoklip. "Bude to prvá skladba z pripravovaného albumu, ktorým sa pomyselne uzavrie viac ako päťdesiatročná autorská cesta Mira Žbirku. V čase lockdownov, keď boli zrušené koncerty k nemu postupne napísal hudbu a texty, ktoré stihol v posledných mesiacoch aj naspievať. Jeho vydanie je naplánované na jar. Dokončením a produkciou albumu poveril Meky svojho syna Davida, ktorý na ňom intenzívne pracuje v londýnskom štúdiu Konk," priblížil Žbirkov dlhoročný PR manažér a priateľ Rado Mešša.

Na Mekyho albumy Nemoderný chalan (1984) a Chlapec z ulice (1986) sa bude spomínať v špeciálnom programe na festivale Pohoda. Na DVD vyšla aj posledná, tretia séria televíznej šou Doupě Mekyho Žbirky a pripravujú sa aj ďalšie prekvapenia, ktoré si fanúšikovia nájdu na oficiálnom webe www.zbirka.cz a sociálnych sieťach Facebook a Instagram.

Tip redakcie: Vypočujte si playlist "Mekyho stovka" (Spotify / Deezer / Youtube)

Informácie a vizuály redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Rado Mešša. Tlačovú správu sme upravili.

Súvisiaci interpreti: Miro Žbirka