S výzorom pripomínajúcim Scarlett Johansson, hlasom, ktorý si veľmi ľahko zamilujete, a štýlom, aký u nás často nepočuť, má mladá speváčka Kristína Mihaľová "zarobené" na to, aby sa tento rok dostala do širšieho povedomia verejnosti. Svoje umelecké ambície odhaľuje podmanivým singlom Žena, ktorý ponúka spolu s videoklipom.

Má len 22 rokov, no už teraz je jasné, že sa na hudobnej scéne nestratí. Speváčka Kristína Mihaľová má talent, prekvapivo vyzretý hlas, dobrý vkus a charizmu, vďaka ktorej si ju okamžite zapamätáte. Na hudobnej scéne sa pohybuje už dlhší čas - spolupracuje napríklad so Samuelom Hošekom, s ktorým spievala vokály na koncertoch Mariky Gombitovej či v Česko Slovenskej SuperStar - no až pred pár dňami zverejnila svoj prvý sólový singel a videoklip s názvom Žena.

Ide o sebavedomý debut, inštrumentálne i vokálne prepracovaný a inšpirovaný jazzom a soulom. Bonusom je slovenský text, ktorý môže na prvé počutie znieť až príliš metaforicky a nejasne, no v každom prípade je dobré, že sa začínajúca speváčka neskrýva za angličtinu. Ako prezrádza, inšpiráciou pre napísanie skladby sa stal jeden z najznámejších filmov dánskeho režiséra Larsa von Triera. "Raz som si vďaka jednému odporúčaniu pustila film Tanečnica v tme, kde hrá hlavnú rolu Björk. Ak ste ten film nevideli, tak si ho určite pozrite, je v ňom všetko. Práve skladba Žena je odpoveďou na tento film," hovorí Kristína.


Skladba je podľa mladej autorky intímnym prejavom pocitov, ktoré v sebe ženy nosia. "Je to o nás - ženách, sestrách, ktoré sú silné a nenahraditeľné. Obzvlášť v týchto pohnutých internetových časoch, kde je ženská krása vnímaná veľmi povrchne. Veľmi by som si priala, aby každá žena nasmerovala svoju pozornosť na veci, ktoré sú pre nás omnoho podstatnejšie. Každá žena, ktorá má odvahu ísť vlastnou cestou, je obdivuhodná. Myslím si, že nepodľahnúť všetkým novodobým trendom je veľmi náročné. Preto buďme pyšné na to, aké v skutočnosti sme a čo všetko dokážeme."

"Pesnička vznikla v štúdiu známeho hudobníka a speváka Kamila Mikulčíka, ktorý je mimochodom skvelý multiinštrumentalista a spevák. Túto pieseň som chcela nahrať naživo so všetkými nástrojmi, preto som sa rozhodla osloviť gitaristu Jakuba Šedivého, Kamila Mikulčíka na klávesy, basgitaristku Lauru Jaškovú a Jakuba Šindlera na bicie. O video sa postarali skvelý Nikolaj Tretyachenko a Igor Korniakov. O mix a mastering sa zaslúžil Jiří Šimek." 

Albumový debut plánuje už na jar 

Mladá speváčka a hudobníčka minulý rok úspešne ukončila trojjročné štúdium jazzového spevu na VOŠ Jaroslava Ježka v Prahe. Už počas štúdia zbierala skúsenosti ako vokalistka domácich hudobných hviezd ako sú Marika Gombitová, Elán a spievala aj v kapele sprevádzajúcej spevákov v SuperStar. Možete ju poznať aj z hudobného projektu Ochepovsky, ktorého zakladateľom je Igor Ochepovsky. Kristína je objavom súťaže Nové tváre slovenského jazzu 2017 a taktiež aj finalistka prvej série Hlasu Česko Slovenska (2014). S pop-jazzovou skupinou III (Tri) vystúpila ako predskokanka legendárnej holandskej saxofonistky Candy Dulfer na jej minuloročnom koncerte v Bratislave.


Kristína si uvedomuje, že v dnešnej dobe, kedy sú ľudia presýtení hudbou a všeobecne informáciami a možnosťami, nie je ľahké presadiť sa. "Je hrozne veľa nových vecí, mien, udalostí, ktoré človek ani nestíha registrovať. Pre mňa je to každodenný boj. Nájsť prepojenie medzi mnou a publikom, ktoré ma správne pochopí, je občas náročné, najmä ak umelec nemá v pláne robiť komerciu - ktorú mimochodom obdivujem, pretože na slovenskej scéne je veľmi málo ľudí, ktorí to vedia robiť naozaj dobre. Podľa mňa je správne nájsť rovnováhu. Robiť veci tak, aby napĺňali nielen umelca, ale aj poslucháča. Rada by som robila hudbu pre ľudí. Nájsť si spoločnú vlnu, cez ktorú budeme komunikovať," približuje svoj prístup a víziu.

"Momentálne sa venujem hlavne prípravám môjho debutového CD, ktoré by som chcela odprezentovať poslucháčom na jar. Predtým budem postupne zverejňovať niekoľko skladieb a po vydaní albumu by som veľmi rada absolvovala turné so svojími skladbami. Mám veľkú radosť, že sa vo mne konečne pohol pocit chtíča ukázať ľudom, kto vlastne som," uzatvára talentovaná umelkyňa.

Jej novinky môžete sledovať na jej oficiálnych profiloch na Instagrame a Facebooku.

Text: Patrik Marflák + TS
Foto: Katarína Bell