Po úspešných jesenných koncertoch pripravila Jana Kirschner na záver roka pre fanúšikov milé prekvapenie. V spolupráci so Slovenským rozhlasom nahrala pieseň s názvom Vianočná, ktorá síce podľa jej slov nie je ničím "ultra progresívnym", no zároveň sa úspešne vyhýba všetkým neduhom typickej vianočnej produkcie.

Aj tento rok je na slovenskej scéne celkom plodný na nové vianočné pesničky. Svoje novinky už v novembri predstavili napríklad Kristína, Robo Opatovský a Miro Jaroš, ktorí rovno vydali celé albumy s tematikou najkrajších sviatkov, a o slovo sa takmer každý deň hlásia aj viacerí menej známi speváci a speváčky. Nezostáva nám teda nič iné, než pripraviť pokračovanie populárnej série "Kto nemá vianočný song, nech hodí salonkou!", ku ktorej nás slovenská hudobná scéna inšpirovala v rokoch 2012 a 2015. Na jej tretí diel sa môžete tešiť na budúci týždeň (ak máte nejaké zaujímavé tipy, kľudne nám ich pošlite na adresu redakcia@hudba.sk).

Vianočná Moruša

Pri tom množstve skladieb, aké na túto sezónnu tému vznikajú každý rok, je však jasné, že nie všetky si fanúšikovia budú pamätať dlhšie ako práve tú jednu sezónu. Napokon, väčšina vianočných songov je len znôškou milých, no otrepaných fráz a hudobného klišé bez nápadu a invencie. To však nie je prípad Jany Kirschner a jej novinky. V protiklade s neoriginálnym názvom Vianočná je totiž hudba, ktorá má od väčšiny populárnej vianočnej produkcie poriadne ďaleko. A čo je najdôležitejšie, aj uprostred uponáhľaného decembra dokáže trochu "spomaliť svet" a naozaj poslucháča vtiahnuť do pravej vianočnej atmosféry.

Spojenie tradičných nástrojov, mužského zboru a Janinho spevu je ako vystrihnuté z úspešného dvojalbumového projektu Moruša, napriek tomu novinka prináša sviežo znejúcu zmes krásnych a neopočúvaných harmónií. Samozrejmosťou pre väčšinu tvorby zo spoločnej dielne Jany a jej partnera Eddieho Stevensa je aj netradičná štruktúra skladieb, preto neprekvapí, že si Vianočná vystačí bez refrénu. Namiesto toho hudba jemne dopĺňa poetický obrazotvorný text, ktorý od rozprávkového, morušovsky staromilského opisu zimnej atmosféry prechádza až k jednoduchému univerzálnemu posolstvu "sviatky každý má rád".

Dôležitou súčasťou piesne je aj videoklip, ktorý speváčkin pohľad na Vianoce dopĺňa želaniami rôznych ľudí napísanými na komiksových obláčikoch. Režisérom príjemného vizuálu je Viktor Cicko, ktorý sa vydal do ulíc a rôznych zákutí Bratislavy, aby zistil, čo si ľudia ku koncu roka prajú.


Ponuke nahrávať s orchestrom nemohla odolať

Pieseň, ktorá mala premiéru začiatkom decembra v Rádiu Slovensko, vznikla pri príležitosti osláv 90. výročia Slovenského rozhlasu. Pre Janu Kirschner ide o prvú vlastnú vianočnú pieseň, zatiaľ má na konte len hosťovanie v piesni Roba Opatovského Čas sviečok z roku 1998.

"Nikdy som nepremýšľala, že by som do niečoho podobného išla, no Slovenský rozhlas a možnosť využiť jeho nahrávacie štúdio a orchester ma veľmi lákali. A tak som nakoniec ich ponuke neodolala. Vianoce mám teda tento rok už v predstihu. Verím a dúfam, že pesnička sa bude ľudom páčiť a že v nej nájdu niečo, čo ich nielen chytí za srdce, ale aj rozosmeje," hovorí speváčka a autorka.

Aranžmány pre zbory a orchester napísal Slávo Solovic, nahral ju Symfonický orchester Slovenského rozhlasu a pieseň sa nakoniec dokončila v štúdiu v Londýne. "Je to pre mňa pekné ukončenie roku. Nejde o nič ultra progresívne, je to jednoduchá pekná vec a bolo mi cťou spolupracovať na tomto projekte s tak významnou inštitúciou, akou je Slovenský rozhlas, ktorý je tu už desiatky rokov. Je to pre mňa symbolické. Od začiatku mojej kariéry ma práve Rozhlas a Rádio Slovensko veľmi podporovali. Som rada, že im to dnes môžem aspoň takto vrátiť," vyjadrila sa Jana Kirschner, ktorá len nedávno ukončila svoje úspešné turné Takmer sólo.

Spolu s novinkou prezrádza, že budúci rok ju čaká príprava a nahrávanie nového albumu. "Tento rok bol pre mňa ťažký, no zároveň oslobodzujúci. Som šťastná, že sa nám podarilo dať dokopy turné, ale aj množstvo iných projektov, ktoré ma opäť posunuli niekam ďalej. Budúci rok bude veľmi zaujímavý a začíname pomaly premýšľať nad tým, kam sa vybrať a ako nadviazať na to, čo sme začali. Predtým si však užijem koniec roka a naplno si potrebujem oddýchnuť a vypnúť hlavu."

Autor: Patrik Marflák + Alexander Čerevka (text pod videom)
Foto: Viktor Cicko

Súvisiaci interpreti: Jana Kirschner