Hoci to už vyzeralo, že žiadny ďalší Grape sa na letisku v Piešťanoch neuskutoční, budúci ročník sa tam ešte predsa len konať bude. Podľa organizátorov však bude definitívne posledným. Téma a atmosféra festivalu sa tak bude niesť v znamení rozlúčky s miestom, ktoré bolo jeho domovom od prvého ročníka v roku 2010.

Posledný Grape na letisku v Piešťanoch sa uskutoční 7. a 8. augusta 2020. Už pár týždňov po skončení jubilejného 10. ročníka organizátori prekvapili fanúšikov správou o tom, že festival už nemôže pokračovať na tradičnom mieste konania. Informácia vyvolala vlnu nevôle ale aj najrôznejších nápadov, kde inde by sa festival mohol konať. Viac než 2300 fanúšikov dokonca podpísalo petíciu za zotrvanie festivalu v Piešťanoch. Napokon tam zostane ešte jeden rok. Organizátori to na svojich stránkach oznámili dnes o 16:00.

"Po niekoľkomesačných rokovaniach a snahe nájsť riešenie, aby festival mohol ešte rok zostať na letisku Piešťany, sa to nakoniec minulý týždeň podarilo. Festival sa bude teda konať v klasickom termíne, aj keď za trošku sťažených podmienok, avšak časovo rovnakých, ako tomu bolo v roku 2019. Chceli by sme sa veľmi poďakovať najmä županovi Trnavského samosprávneho kraja Jozefovi Viskupičovi, ktorý zabojoval za festival a umožnil nám zotrvať ešte jeden rok na 'domovskej pôde'. Rovnako ďakujeme aj cestovnej kancelárii Happy Travel, ktorá nakoniec aj pri zvýšenom počte letov umožnila konanie festivalu. V neposlednom rade patrí vďaka všetkým Piešťancom a vám, našim fanúšikom, ktorí ste pri nás stáli a držali nám palce. Ročník 2020 však bude definitívne posledným, ktorý sa uskutoční na letisku Piešťany, a tak sa v lete budeme s týmto priestorom lúčiť. Takže tému ročníka už môžete tušiť," uviedli organizátori na sociálnych sieťach.

Grape 2018 Zdroj: Martina Mlčúchová

Zároveň informovali, že sa budú snažiť nájsť inú lokalitu, kde sa festival presunie od roku 2021. Mal by však zostať v Trnavskom kraji. "Dohodli sme sa s pánom županom Viskupičom, že sa spoločne budeme snažiť nájsť vhodný priestor v Trnavskom kraji, kde by sme sa vedeli presťahovať a do dvoch rokov pripraviť nový festivalový areál. Priorita bude ostať v okolí Piešťan, a tak už spolupracujeme aj s pánom primátorom Petrom Jančovičom na nájdení priestoru. Nebude to, samozrejme, ľahké, keďže festival potrebuje plochu niekoľko desiatok hektárov. V každom prípade máme rok a pol na to, aby sme našli vyhovujúcu plochu, revitalizovali ju, vysadili trávu, dotiahli vodu a infraštruktúru, vysadili rýchlo rastúce dreviny... Skrátka všetko, aby bol areál funkčný a čo najpríjemnejší pre návštevníka."

"Sme radi z pozitívneho postoja samosprávy a tešíme sa, že im záleží na kultúre v kraji a že si vážia našu prácu pre zviditeľnenie Slovenska vo festivalovej Európe. Držme si teda všetci palce, nech sa všetko podarí tak, ako si predstavujeme."

Redakcia Hudba.sk sa pridáva k držaniu palcov, tešíme sa na ročník 2020 i tie ďalšie na novom mieste. Ak bude môcť byť využívané aj na ďalšie podujatia, tak tým slovenská hudobná scéna určite len získa.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Grape festivalu Denisa Chylová. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Martina Mlčúchová