Za skupinou malinyJAM stojí dvojica hudobníkov, ktorí tvoria pesničky pre deti a radi si do nich pozývajú rôznych hostí nielen z hudobnej scény. Na prvom albume, ktorý vyšiel v roku 2019, prekvapili spoluprácou s legendárnym českým hercom Miroslavom Donutilom, teraz vydávajú druhé CD, na ktorom je zvučných mien omnoho viac.

Patrik Lago a Milan Eliáš na novom albume svojho projektu malinyJAM pracovali postupne počas posledných troch rokov. "Skladanie hudby a textov na tento album  sme si naozaj užívali. Nič sme nesilili, všetko išlo tak nejak samo," hovoria pesničkári, ktorých pozvanie tentokrát prijali Vica Kerekes, Marián Labuda ml., Robert Roth, či hudobníci Jimi Cimbala, Martin Madej, Paulína Ištvancová, ktorá hosťovala aj na prvom CD, či autorky detského interaktívneho divadelného projektu Mici a Mňau. O zábavu je teda postarané.

Na novinke s názvom Maliny sú najvác ponúka dvojica až 20 skladieb. "Veľa ľudí sa nás pýta, prečo tak veľa pesničiek, veď ste mohli mať dva albumy... No my na to hovoríme jedno: ľudia si za svoje ťažko zarobené peniaze zaslúžia viac! Hudba pre deti je náš koníček a v prvom rade to nerobíme pre peniaze. Prerazili sme úplnou náhodou, a tak sa k tomu aj staviame. Sme dvaja tatkovci, ktorí majú svoje zamestnanie (pre deti môže byť zaujímavá informácia, že Miňo je hasič, pozn. red.), a popritom sa stávame vďaka nášmu koníčku malinyJAM známi na celom Slovensku. Futbal nehráme pretože sme tuční, tak robíme hudbu pre deti."


Hudbu na CD skladá Paťo a texty píšu vždy spoločne. "Zakladáme si na kvalitných textoch a musíme sa na nich pri písaní sami smiať. Ak píšeme text aj mesiac a nepáči sa nám, vyhodíme ho. Nikdy nesmie prejsť nič primitívne a naša hudba musí osloviť aj rodičov. Naše motto znie: píšeme to pre maminy!" hovoria s úsmevom. Pesničky a albumy si nahrávajú a produkujú sami, rovnako sa sami starajú aj o vizuálnu stránku projektu, či už ide o ilustrácie k albumom alebo nakrúcanie videoklipov. So strihaním videí im pomáha Paťova manželka Katarína Lago, ktorá to má taktiež ako koníčka. "Nechceme, aby sa nám do toho jednoducho niekto miešal, robíme si, čo chceme, a asi to nie je také zlé, keďže sme sa stali aj tvárami TV Jojko, kde sa hrajú naše videoklipy a naša relácia malinyJAMológia."

Vica Kerekes si na novom albume zaspievala v skladbe ŽihľavaMarián Labuda mladší nôti o Chladničkovom strašidle a Robo Roth všetkým porozpráva o myšiach z mestečka malinyDžúr. Martin Madej a Paulíná Ištvancová naštartujú Autíčko, ktoré ľúbi keksy, Mici a Mňau spievajú o Štikútke a známy gitarista Jimi Cimbala hrá sólo v skladbe o netopieroch, ktorej názov je Spíš? Ne!.


"Prvé CD, ktoré nám vyšlo, bolo pre nás akýmsi pokusom, ako to ľudia zoberú, a dopadlo to pre nás nad očakávania dobre. Zaspieval si na ňom s nami aj Miroslav Donutil. Druhým CD chceme dietkam a ich rodičom ukázať, že to s naším koníčkom myslíme vážne. Na toto CD sme hrdí a zaručujeme, že sa bude páčiť aj dospelým poslucháčom," hovoria Paťo a Miňo.

A čo chystajú do budúcnosti? "Určite je to skladanie nových veselých piesní, koncerty a nakrúcanie ďaľších častí našej relácie malinyJAMológia, ktorú vysiela detská TV Jojko. Je to vtipná relácia, v ktorej rozprávame o krásach slovenskej prírody, o zvieratách a rastlinách. V každej časti sa nám objaví známa osobnosť. Napríklad náš kamoš Attila Végh si s nami zachytal kapre v jednej z častí. Na konci je vždy pieseň a tieto piesne sa taktiež objavili na našom novom CD Maliny sú najvác."


Redakciu Hudba.sk za duo malinyJAM informoval Milan Eliáš. Tlačovú správu sme upravili. Ďalšie informácie a videá nájdete na oficiálnom webe www.malinyjam.sk a na Youtube.

Foto: Katarína Lago