Od pondelka 10. mája vstúpil do platnosti nový balík opatrení, ktorý priniesol uvoľnenie vo viacerých sférach. Jednou z nich je aj oblasť kultúry a organizácie kultúrnych podujatí. Na uvoľnenie opatrení pružne zareagovala agentúra Artactive Events, ktorá expresne rýchlo pripravila jedno z prvých, ak nie vôbec prvé tohtoročné hudobné podujatie prístupné verejnosti na Slovensku.

AKTUALIZÁCIA (12.5.2021): Podujatie je zrušené kvôli nepriaznivému počasiu. Viac info

Koncert dostal symbolický názov Pozitívny Pjatoček a uskutoční sa už tento piatok 14. mája v Amfiteátri v Rači. Fanúšikovia sa môžu tešiť na vystúpenia kapiel, ktoré patria medzi najlepšie slovenské koncertné skupiny - Darkness Positive a Le Payaco. Vstupenky sú v predaji v sieti Predpredaj.sk.

Je čas vrátiť slovu pozitívny jeho pravý zmysel

"Už dlho všetci žijeme v situácii, keď sa tešíme správe, že sme negatívni a správa, že sme pozitívni, znamená problém. Situácia sa zlepšuje, preto je čas vrátiť slovu pozitívny jeho pravý zmysel. Preto podujatie dostalo názov Pozitívny Pjatoček," vysvetľuje organizátor koncertu František Tököly.

"Nápad prišiel minulý piatok po zhliadnutí tlačovej konferencie ministra zdravotníctva a hlavného hygienika, kde boli oznámené uvoľnenia v rámci organizácie podujatí. Rozhodli sme sa, že nie je dôvod čakať a treba využiť možnosť návratu k normálnemu životu. Myslíme si, že práve takýto koncert pod holým nebom môže byť príležitosťou stretnúť sa s priateľmi a zároveň si vyskúšať, aké to bude zažiť niečo, od čoho sme si možno už aj odvykli."

Na prípravu všetkého bol teda iba jeden víkend a na to, aby sa ľudia o koncerte vôbec dozvedeli, zostáva len pár dní. Bude to stačiť? "Štartovať kampaň až v týždni, kedy sa podujatie koná, je neobvyklé a zrejme aj riskantné. Ale skúsime to. Vyskúšame, či je naozaj pravda to, že ľudia sú 'hladní' po veciach, ktoré patrili k normálnemu životu, a živé koncerty sú určite jednou z nich. A platí to pre obe strany, pre návštevníkov, ale aj pre umelcov. Preto veríme, že návrat k normálnemu životu a tiež umelcov ľudia podporia," dodáva Tököly.

Hudobná psychohygiena konečne naživo

Či už na koncerty chodíte kvôli nepredvídateľnosti hudobníkov a skvelým inštrumentálnym výkonom, muzikantskej zrelosti alebo mladíckej drzosti, hudobným prekvapeniam a úletom či známym hitom, táto kombinácia kapiel to všetko ponúka. Obe skupiny sú z rôznych generácií, no vzájomne sa rešpektujú a patria medzi to najlepšie, čo na slovenských klubových a festivalových pódiách môžete vidieť.

Darkness Positive je mladá kapela z Martina, pre ktorú je hudba psychohygienou a skúšobňa relaxačným miestom, kde vznikajú spontánne nápady bez žánrových alebo tematických hraníc. Vychovali a formovali ich konzervatórium a jazz, ale aj ulica, garáž, rock a punk. Na konte majú album Prvý dojem (2018) a ? (2020), oba plné svojskej lyriky, prekračovania hraníc žánrov a inšpiratívneho hrania sa s hudbou aj textami. Ak ste ich ešte nevideli naživo, určite vás ich energia a slobodný spirit dostane.


Le Payaco slovenským fanúšikom predstavovať netreba. V minulom roku vydali nový album Pohybliví v nehybnom, ktorý patrí medzi to najlepšie, čo u nás v minulom roku vyšlo. Dokazuje to aj ocenenie Album roka - Cena novinárov v hudobnej ankete Rádia_FM Radio_Head Awards. Album je tiež nominovaný na českú hudobnú Cenu Anděl v kategórii Slovenský album roka.

"Celý album sa nesie v duchu experimentovania so zvukom a formou. Snažili sme sa neviazať zaužívanými stereotypmi a urobiť album s výnimočným zvukom, pri ktorého tvorbe sme sa chceli hlavne baviť," hovoria Le Payaco. Ich zámer sa vydaril a že ich hudba stále baví, ukážu v piatok aj naživo. Minulý rok tých príležitostí veľa nebolo, no aj tých málo vystúpení - napríklad v auguste na Nádvorí historickej radnice v Modre alebo v Parku duševného zdravia v Piešťanoch pod taktovkou festivalu Grape - potvrdilo, že sú napriek nútenej koncertnej abstinencii v skvelej forme. Okrem noviniek zahrajú samozrejme aj staršie hity.

"Neskutočne sme sa na tento deň tešili. Sme presvedčení, že koncert bez publika úplne vo všetkom stráca na svojom význame. Preto sme radi, že online streamy môže konečne nahradiť ozajstná produkcia, aj keď stále s drobnými obmedzeniami. Je na čase vrátiť hudbu a jej silu do ulíc a každodenného života. Srdečne vás pozývame a tešíme sa na vás priatelia!"pozýva Tomáš Sloboda z Le Payaco.


Prvoradé bude dodržanie aktuálne platných pravidiel

Podujatie v exteriéri sa môže konať pri zaplnení kapacity maximálne na 50%, a zároveň s maximálnym počtom 500 hostí, pričom koncert musí byť na sedenie. Amfiteáter v Rači je pre tieto podmienky optimálny, má totiž 840 miest na sedenie. Organizátor preto stanovil počet lístkov v predaji na 400.

Každý hosť koncertu musí okrem preukázania zakúpenej vstupenky splniť jednu zo štyroch podmienok, ktoré podľa aktuálnych opatrení umožňujú návštevu kultúrnych podujatí. Možnosti sú nasledovné:

→ negatívny PCR test nie starší ako 72 hodín
→ negatívny antigénový test nie starší ako 24 hodín
→ potvrdenie o prekonaní ochorenia Covid-19 pred nie viac ako 180 dňami
→ doklad o zaočkovaní druhou dávkou mRNA vakcíny (Pfizer alebo Moderna) pred minimálne 14 dňami alebo o zaočkovaní prvou dávkou vektorovej vakcíny (AstraZeneca) pred minimálne 4 týždňami

Samozrejme platí tiež povinnosť mať počas celého pobytu v areáli prekryté dýchacie cesty rúškom alebo respirátorom, zákaz podávania rúk, povinnosť sedieť a dodržiavanie rozostupov pri vstupe a pri opúštaní areálu amfiteátra.

"Aj preto prosíme všetkých, aby prišli s určitou časovou rezervou, aby bol vstup plynulý a aby sa netvorili rady. Majte pripravené jedno z vyššie spomenutých potvrdení, nezabudnite na rúško. Koncerty začínajú o 18:00 vystúpením kapely Darkness Positive a o 19:00 zahrajú Le Payaco. Brány areálu sa otvoria o 17:00, príďte preto kľudne skôr. V areáli amfiteátra sa nachádza bufet, ktorý má terasu a bude otvorený. Obe kapely sa na vás naozaj tešia. Ak sa koncept uchytí, chceli by sme v koncertoch v tomto nádhernom amfiteátri pokračovať počas celého leta," hovorí František Tököly.

Cena lístka je o niečo vyššia, ako sme boli pri podobných koncertoch domácich kapiel zvyknutí pred pandémiou. Je to však prirodzený dôsledok toho, že počet hostí podujatia je limitovaný. "Ak sa bude situácia zlepšovať a bude možné zvýšiť počet návštevníkov, odrazí sa to aj v cene lístka," hovoria organizátori. "Je možné, že pri tomto koncerte skončíme v strate, to však teraz pre nás nie je dôležité. Chceme to skúsiť a ukázať aj ostatným, že nie je načo čakať. Veríme, že nás ľudia podporia. Tešíme sa na vás a na spoločný Pozitívny Pjatoček!"

Vstupenky:  

Redakciu Hudba.sk informoval organizátor koncertu František Tököly z agentúry Artactive Events. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Martin Črep