Ocenenie za prínos do hudby si v piatok počas 11. ročníka Radio_Head Awards prevezme hudobník David Kollar. Na sociálnych sieťach a webe www.radiohlavy.sk o tom dnes ráno informovali organizátori týchto hudobných cien. Na stránke Denníka N zároveň vyšiel článok, ktorý vysvetľuje, prečo bol za laureáta ceny vybraný práve 35-ročný Prešovčan.

David Kollar je hudobník, ktorý sa nenechal sa odradiť tým, že Slovensko je pre predstaviteľov menšinových hudobných žánrov "super prostredím na získanie komplexov". Naopak, dokázal sa vďaka svojmu talentu, tvrdej práci, šikovnosti a nekompromisnému zameraniu na kvalitu a originalitu presadiť na medzinárodnej scéne.

Vyvrátil tiež predsudky o tom, že úspech možno dosiahnuť len cez Bratislavu. Z rodného Prešova sa postupne dopracoval k spoluprácam s výraznými svetovými osobnosťami rocku, jazzu či experimentálnej hudby ako sú Steven Wilson, Pat Mastelotto (King Crimson), Christian Fennesz, Arve Henriksen (Supersilent) či najnovšie Marco Minneman (Aristocrats, Joe Satriani, Tony Levin...) a Erik Truffaz.

Prečítajte si: David Kollar nahráva doma v obývačke gitaru na svetové i vlastné albumy

Gitarista je zároveň uznávaným skladateľom filmovej hudby. Na konte má deväť albumov, knihu, postaral sa o hudbu pre 18 filmov a pracoval na mnohých multimediálnych projektoch. Za spoluprácu na snímke Stanko (2016) ho nominovali na filmovú cenu Slnko v sieti.

"Ďakujem! Veľmi si to vážim. Úprimne ma to prekvapilo. Mať takéto ocenenie v 35 rokoch... Vyzerá, že to všetko krok za krokom malo a má zmysel. Navyše ak to inšpiruje mladých ľudí a má zásluhu na ich budúcich úspehoch tak o to viac. Posúvať sa môžeme jedine navzájom. Toto ocenenie však nepatrí len mne. Mám okolo seba ľudí, ktorí stoja pri mne a podporujú ma," reagoval David Kollar na sociálnej sieti, pričom okrem viacerých z vyššie spomenutých hudobníkov uviedol aj vydavateľstvo Hevhetia, svojich blízkych spolupracovníkov a rodinu. Ako dodal, "vidíme sa v Bratislave na Radio_Head Awards", spolu s ním vystúpia Tomáš Mutina a VJ Zden.



Držiteľa Ceny za prínos do hudby vyberajú spoločne redakcie Rádia_FM a Denníka N. Ocenenie v minulosti získali napríklad Marián Varga, Juraj Kušnierik, Bety K. Majerníková či tvorcovia kompilácie Ostrov hudby. "Dá sa k tomu pristúpiť dvomi spôsobmi. Takzvaným zásluhovým, 'starčekovským', alebo úplne naopak. Viac prihliadať na to, čo nové a zaujímavé niekto urobil, aký dosah to má nielen pre neho, ale aj pre celú scénu," napísal v sprievodnom článku ocenenia Oliver Rehák z Denníka N.

Zoznamu kandidátov na Radio_Head Awards za rok 2018 vládnu Ľudové Mladistvá so štyrmi nomináciami. S troma nomináciami o ceny bojujú Para a Autumnist. Medzi ďalšími nominovanými sú Katarzia, Leto s Monikou, Billy Barman, FVLCRVM, Akustika, The Youniverse, či nové mená slovenskej scény Luvver, Čavalenky, Don't Trust Butterflies, Blame Your Genes a Ultrazvuk. Pestrosť slovenskej scény reprezentujú nominácie v žánrových kategóriách.

Slávnostné odovzdávanie cien, ktoré sa uskutoční už tento piatok 15. marca v bratislavskej AXA Aréne NTC, sa bude niesť i v znamení niekoľkých exkluzívnych hudobných vystúpení. Špeciálnu premiéru budú mať Ľudové Mladistvá, novým projekt Ultrazvuk predstavia raperi Vec a Tono S. Vlada Ďurajku, ktorý v roku 2009 so skupinou Autumnist získal Cenu kritikov, čaká odhalenie tajnej spolupráce. Okrem toho počas večera zaznie naživo a v špeciálnej úprave len pre Radio_Head Awards aj nominovaný singel Words producenta FVLCRVM-a a vystúpia tiež Luvver či kapela The Youniverse, ktorý minulý rok debutovala albumom CMYK.

Text: SITA (Radiohlavy.sk, Davidkollar.com) + Hudba.sk
Foto: Jakub Tirčo