Vášnivý český milovník vážok a slovenčiny, priekopník jazz-punku z Varšavy, tvorca jazzového Bartóka, dvadsaťročný slovenský talent a mnoho ďalších. Na prelome júla a augusta sa fanúšikovia kvalitného domáceho i zahraničného jazzu opäť stretnú v srdci Liptova.

Mikulášsky Jazzový Festival sa uskutoční od 31. júla do 2. augusta (piatok-nedeľa). "Som nesmierne rád, že festival sa napriek náročnej dobe predsa len uskutoční. Boli sme jeden z prvých festivalov, ktorý potvrdil tohtoročné vydanie. Verím, že na festival si opäť nájdu cestu nielen naši skalní, ale aj množstvo nových návštevníkov, ktorí tento rok uprednostia dovolenku na Slovensku," hovorí Ján Novotný, riaditeľ a zakladateľ festivalu. "Myslím, že program je veľmi atraktívny, lebo ponúka tradíciu, excentrickejšie formy jazzu, aj mladú progresívnu scénu."

Úvodný večer otvorí mladá slovenská skupina Velvet Case s okúzľujúcou speváčkou Júliou Kozákovou. Môžete sa tešiť na pôvodnú autorskú tvorbu, citlivo kombinujúcu jazz, hip-hop a neo soul. Pôvodne štvorčlennú zostavu prednedávnom doplnil dychársky tandem Lenka Molčányiová a Michal Cálik, ktorých môžete poznať z oceňovanej formácie Tibor Feledi Kairos Quintet. 

Pokračovať bude zoskupenie katalánskej speváčky a klaviristky menom Mar Vilaseca, ktoré so svojím kvartetom ponúkne príjemný mix jazzu, gospelu a soulu. Večer zavŕši objav z krakovského jazzového klubu u Muniaka, kde každú stredu hráva Orchestra Dedicated. Táto sedemčlenná partia pod vedením klaviristu Wojteka Groborza hrá ako big band Thelonia Monka. Kapelníkove originálne aranžmány a dokonale zohratá dychová sekcia si nepochybne podmania celé publikum. 


Hlavný sobotný program ponúkne generačné spojenie maďarského klaviristu Kálmána Oláha a jeho syna, alt saxofonistu Kálmána Oláha mladšieho. Ich kvarteto je učebnicovou ukážkou post-bopu. Nebudú chýbať rýchle tempá a explózie hráčskej virtuozity.

V sobotu vystúpi aj veľký talent slovenského jazzu, len dvadsaťročný saxofonista pôsobiaci v Dánsku, Nikola Bankov. Študuje na Kráľovskej hudobnej akadémii a svojmu remeslu sa priučil aj na Berklee College of Music. So svojou dánskou kapelou predstavia svoj nový album Bright Future, ktorý je spojením moderného fusion-jazzu a elektroniky s originálnym zvukom a jedinečnou atmosférou.

Pred nimi bude pódium patriť formácii Mattia Boyzz - držiteľom ocenenia Jazz Start Up v kategórii Live Performance (koncertný výkon). Kapelníkom tejto kapely je len 16-ročný bubeník Mattia Müller - ďalšia vychádzajúca hviezda domácej scény.


Jedným z trhákov festivalu bude poľsko-slovenské zoskupenie Wojtek Mazolewski Quintet, ktoré u našich severných susedov láme rekordy v predajnosti jazzových albumov. Unikátny zvuk a pôsobivé živé vystúpenia tejto formácie ocenili už v 31 krajinách sveta, kde odohrala viac ako 280 koncertov. Súčasťou projektu je aj rodák z Humenného, trubkár Oskar Török.

Líder formácie, hráč na kontrabas a basovú gitaru Wojtek Mazolewski, je nepochybne jednou z najvýraznejších osobností poľského jazzu 21. storočia. Má jedinečný štýl a schopnosť prezentovať jazz mladému publiku vo veľmi nekonvenčnej podobe, stále však nadväzujúc na tradíciu poľského jazzu. O progresívnosti tejto formácie svedčí aj to, že koncom minulého roka ich vo svojom ikonickom štúdiu Brownswood Basement hostil legendárny Gilles Peterson.


Festival uzavrie fenomenálny český spevák, fotograf a aktuálne už aj absolvent vysokoškolského štúdia ekológie Dan Bárta s triom Roberta Balzara. Popri kapelách J.A.R. a Illustratosphere je to ich tretí, prevedením najvirtuóznejší projekt.

"S triom Roberta Balzara hrávame už dlhé roky, ale koncertov mávame pomerne málo, preto si každý jeden z nich vážim a vždy sa veľmi teším," hovorí charizmatický spevák, ktorý si potrpí na slovenčinu. Dokonca na novom albume Illustratosphere naspieval pesničku Hrdina nášho času, ktorej text je inšpirovaný Richardom Müllerom. V súčasnosti sú členmi Balzarovho tria aj klavirista Vít Křišťan a bubeník Kamil Slezák.

Prečítajte si rozhovor: Hrdinom Dana Bártu je Richard Müller. Napísal o ňom pieseň v slovenčine

Festival sa bude konať v Dome kultúry Liptovský Mikuláš. Súčasťou programu budú aj hudobné workshopy, súťaže o hudobné nosiče aj nočné jam session v jazzovom bare. Ten bude tento rok opäť pod taktovkou lokálneho remeselného pivovaru a reštaurácie Liptovar.

Program Mikulášskeho Jazzového Festivalu 2020:

Piatok 31. júla 2020 - 19:00

Velvet Case (SK)
Mar Vilaseca Quartet (CAT/CZ/SK)
Orchestra Dedicated (PL)

Sobota 1. augusta 2020 - 19:00

Mattia Boyz (SK)
Nikola Bankov Band (SK/DK)
Kalman Oláh Quartet (HU)

Nedeľa 2. augusta 2020 - 19:00

Wojtek Mazolewski Quintet (PL/SK)
Dan Bárta & Robert Balzar Trio (CZ)

Všetky informácie a podrobný program nájdete na oficiálnej stránke festivalu www.mjf.sk, na Facebooku alebo Instagrame. Permanentky je možné zakúpiť v sieti Predpredaj.sk. Do konca júna alebo do vyčerpania limitovaného počtu sú v predaji aj permanentky v mimoriadnej špeciálnej cene 20 eur. Na mieste budú v predaji aj jednodňové vstupenky.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

PS: Ak ste ešte Mikulášsky Jazzový Festival, odporúčame navnadiť sa naň zostrihom z minuloročného ročníka:


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za organizárotov festivalu poskytol Tomáš Maretta. Tlačovú správu sme upravili.