No Lie je názov skladby, ktorú pravdepodobne budete tento rok počuť dosť často. Jej hlavným interpretom je jamajský spevák a raper Sean Paul, ktorý sa minulý rok úspešne vrátil na výslnie vďaka hosťovaniu v hite Cheap Thrills od austrálskej speváčky Sie. Pozornosť v jeho novinke však na seba strháva najmä krásna a talentovaná Dua Lipa.

O vychádzajúcej hviezde britskej popovej scény sme písali už minulý rok na jar, kedy sme vám ju predstavili v profilovom článku krátko po vydaní druhého singla s názvom Be The One. Ten sa neskôr stal veľkým hitom, ktorý počas roka často znel aj v slovenskom éteri a na Youtube má dnes vyše 92 miliónov prehratí. V roku 2016 sa tiež naplno ukázalo, že niekdajšie prirovnávanie 21-ročnej krásky s hlbokými očami a plnými perami k Lane Del Rey, ktoré, zrejme najmä vďaka videoklipu plnému retro filtrov, vyvolal jej pomalší debutový singel New Love (2015), boli naozaj predčasné.

Chytľavé piesne s osobnosťou

Nielen Be The One, ale aj ďalšie úspešné skladby ako Hotter Than Hell či Blow Your Mind (Mwah) totiž ukázali, že jej štýl je úplne iný - popovejší, tanečnejší a plný energie. Na rozdiel od večne smutnej americkej speváčky Dua Lipa vôbec nestavia na pátose a melodramatickosti, skôr je veľmi sľubnou nasledovníčkou Rihanny či Nelly Furtado, ktorú obdivuje už od detstva.

Jej hudba je v podstate typickým popovým mainstreamom súčasnosti, no robí ho veľmi dobre, pretože okrem sviežeho zvuku a skvelého spevu v ňom je aj dostatok jej vlastnej osobnosti a temperamentu. Ten má v krvi vďaka svojmu pôvodu - jej rodičia sú etnickí Albánci z Kosova. Ona sama sa však narodila v Londýne, kam emigrovali ešte v 90-tych rokoch.

Ďalšou hviezdou, s ktorou ju porovnávajú, je preto iná britská hviezdička s kosovskými pôvodom Rita Ora. Tá sa však v posledných rokoch venuje viac modelingu a herectvu ako hudbe. Dua Lipa ukazuje už pred vydaním albumu väčší potenciál, pretože okrem fyzickej krásy ponúka aj výrazné a zapamätateľné piesne, na ktorých sa podieľa aj autorsky. Jedinou výnimkou je práve jej doposiaľ najúspešnejšia skladba Be The One, ktorá jej podľa vlastných slov tak sadla, že ju nemohla odmietnuť.


Najočakávanejší popový debut roka

Jej eponymný debut, ktorého vydanie je naplánované na jún, patrí po veľmi úspešnom roku 2016 medzi najočakávanejšie popové albumy roka. Jeho dátum vydania sa viackrát posunul, pretože speváčka chce na okrem už známych singlov ponúknuť viac hitov a zaujímavých spoluprác, čo očakávania ešte zvyšuje. Tým, že sa s vydaním nahrávky neponáhľala, však urobila dobre, pretože hudobní odborníci medzitým ešte viac zvýšili jej "trhovú cenu" - v relevantných anketách jej totiž predpovedajú veľkú budúcnosť aj teraz na prelome rokov 2016 a 2017.

Po minuloročných nomináciách na BBC Sound Of 2016 a MTV EMA (Best Push Act - kategória pre nováčikov) sa nedávno dostala aj medzi tri najväčšie nové hviezdy v ankete Critics' Choice v rámci BRIT Awards. Cenu napokon získal ďalší výrazný talent Rag'n'Bone Man, Dua Lipa si to však tento týždeň dokonale vynahradila na European Border Breakers Awards (EBBA), kde získala nielen cenu odbornej poroty, ale suverénne zvíťazila aj v hlasovaní fanúšikov (Public Choice Award). Vydať debutový album s takouto pozíciou na hudobnom trhu je splnený sen každého umelca s mainstreamovými ambíciami.


Duet so Seanom Paulom aj akustické odhalenia

Prestížne ceny v holandskom Groningene prebrala v ten istý deň, kedy Sean Paul zverejnil videoklip k ich spoločnému singlu No Lie. Tu si už naozaj len ťažko predstaviť, že by niekedy niečo podobné spievala Lana Del Rey... Dua Lipa je skutočnou hviezdou singla, ktorý je predurčený stať sa medzinárodným hitom a mohol by jej otvoriť dvere aj za oceánom, kde je jej doterajším vrcholom 72. miesto v americkom rebríčku Billboard Hot 100 so singlom Blow Your Mind (Mwah).

K úspechu No Lie nepochybne môže pomôcť aj štýlový videoklip plný zrkadiel, ktorý má za tri dni od zverejnenia viac než štyri milióny prehratí. Prvoradá je však chémia medzi oboma aktérmi, ktorá funguje dokonale. Spolu so Siou (Cheap Thrills) a Beyoncé (Baby Boy) ide asi o najvydarenejšiu spoluprácu Seana Paula so speváčkou v jeho kariére.


Dua Lipa ide tento rok za svojím snom naozaj naplno, okrem tohto duetu totiž zverejnila začiatkom roka aj dve ďalšie skladby. V nich po dlhšom čase ukázala, že ani pomalšie skladby bez elektroniky jej nie sú cudzie. Prvou je akustická Thinking 'Bout You, v ktorej ukazuje svoj hlas v plnej kráse. Svoj talent a univerzálnosť potvrdzuje len včera zverejnenou coververziou hitu I Would Rather Go Blind od Etty James. Práve coververziami piesní od Christiny Aguilery či spomínanej Nelly Furtado na Youtube jej kariéra začala a odvtedy prešla naozaj veľký kus cesty.

 
Autor: Patrik Marflák
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Sean Paul