Spevák a producent Andreas Imrich vydá v piatok 15. decembra svoj debutový sólo album Kvety bledých nocí. V ten istý večer ho zároveň pokrstí a odpremiéruje celú nahrávku naživo v bratislavskom Kácečku s kapelou.

"Pri tvorbe skladieb a textov, ktoré som napísal ešte počas lockdownu, som sa inšpiroval príbehmi a situáciami či už vlastnými, alebo mojich priateľov, ktorí sú zavalení množstvom práce a takmer všetok svoj čas a energiu investujú do kariéry. Zároveň si však uvedomujú, že svoj život nechcú len prežívať, ale aj žiť. Užívať si ho, ľúbiť sa, venovať sa rodine, priateľom ale aj sebe samým. Dennodenne sa tak v tejto bláznivej dobe nachádzajú v súboji o to, ako vyvážiť tieto dva životné protipóly," približuje Andreas Imrich inšpirácie k piesňam na albume, ktorý je introspektívnejší ako jeho tvorba s kapelou Talkshow, aj vďaka slovenským textom.

"Mne sa počas tvorby tohto albumu úplne zmenil život, čo sa najviac asi odráža v skladbe Sára, kedy pre mňa zdroj inšpirácie bola naša vtedy čerstvo narodená úžasná dcéra," dodáva spevák a skladateľ. Aj preto sa tvorbe mohol venovať iba po nociach, čo zase inšpirovalo názov albumu aj samotný obal. "Kedže názov albumu zostáva v bledej, tak to muselo byť všetko v bielej," vysvetľuje Andreas vizuálnu podobu albumu, ktorú dal dokopy z fotografom Lousym Auberom.

Album nahrával a produkoval Jakub Hríbik z bratislavského štúdia Pulp. "Niektoré nápady vznikali spontánne, niekedy sa aj celá skladba, ktorú som mal predprodučne pripravenú jednoducho celá vymazala a vytvorila sa len z kostí pôvodnej skladby. Od začiatku som mal nie celkom jasnú predstavu, čo to vlastne celé bude, ale také základné piliere určite boli. Chcel som spraviť popový slovenský album, ktorý bude znieť presne tak, ako ked ho napíšete počas noci."

Ako ďalej prezrádza, chcel si tiež vykročiť zo svojej "komfortnej zóny gitarových riffov" a vytvoriť niečo nové a autentické . Pomohli mi pri tom aj ďalší spolupracovníci a kamaráti Jakub Tvrdík (Billy Barman, Felix), Peter Hledík (Talkshow), Matej Ruman (Billy Barman), Jakub Spiszak (Our Stories, Small Town Life) a Samuel Hošek. O mastering albumu sa postaral Alexandr Vatagin z viedenského štúdia Sunshine mastering. O zatiaľ jediný remix Cestou necestou sa postaral aj slovenský elektronický producent Analogrunner. 

Pred albumom vyšli tri single s videoklipmi, prvý spevák zverejnil ešte v lete 2021 k piesni Stádo koní. Postaral sa oňho fotograf Viktor Cicko. "Keď sme fotili cover k singlu Stádo koní v ateliéri u Viktora, uvidel som na poličke takú starú Samsung kameru. Bola na nej ešte nálepka, že sa dá z nej nahrávať priamo na Youtube. To ma tak zaujalo, že sme sa s ňou jedného augustového dňa vybrali na pár lokácií a točili viacmenej čo nás spontánne napadlo. Video potom postrihal Štefan Kurilla a myslím, že sa nám toto smiešne video celkom podarilo," dodáva Andreas.

S Kurillom potom spolupracoval aj na zatiaľ poslednom videoklipe k piesni Námestie. Väčšinu ďalších skladieb tiež už vydal na streamovacích službách, celý album vyjde v piatok 15. decembra.

Andreas Imrich pôsobí na hudobnej scéne od roku 2008, kedy založil indie-rockovú kapelu Talkshow. S ňou má na konte tri albumy – Talkshow (2010) a Kunst (2017), Epic (2019).

Zoznam skladieb na albume Kvety bledých nocí:

  1. Stádo koní
  2. V diaľke vidím svietiť
  3. Cestou necestou
  4. Námestie
  5. Lenja
  6. Sára
  7. Nevyznám
  8. Náhodou

 

Text: Hudba.sk (zdroj: Andreas Imrich)