Český skladateľ, spevák a herec Václav Noid Bárta vydal 6. decembra svoj tretí štúdiový album s názvom Zem, ktorého hlavnou témou sú živly. Tematicky na seba nadväzujúce skladby dopĺňa niekoľko bonusových piesní. "Milujem našu planétu a albumom Zem som chcel upozorniť na jej krásu, ale tiež na to že nie je nezničiteľná."

Bonusy sú jedinou výnimkou v autorstve. Hudbu ku všetkým skladbám napísal Václav Noid Bárta sám okrem piesne Jsem s tebou míň než bych chtěl z pera Xindla X a skladbu V zahradě getsemanské si vypožičal z muzikálu Jesus Christ Superstar, v ktorom už niekoľko sezón hrá. Texty sú z väčšej časti dielom jeho stáleho spolupracovníka, Václava Bártu st., okrem zmieňovaného Xindla X prispel jedným textom Tomáš Belko. Noid na album taktiež zaradil vôbec prvú koledu.

Václav Noid Bárta oslavuje 15 rokov na scéne a pri tej príležitosti chystá 16. decembra mimoriadny koncert vo Fóre Karlín. Zrekapitulovať jeho doterajšiu hudobnú cestu od začiatku s Dolores Clan cez muzikál až po súčasnú tvorbu mu pomôžu Marta Jandová, skupina Dymytry a sláčikové trio Inflagranti.

Václav Noid Bárta vyrastal v muzikantskej rodine, učil sa hrať na klavír, flautu a klarinet. Neskôr sa učil ako samouk na gitaru, basu a bicie. Popri vlastnej tvorbe vyvíjajúcej sa od rocku a metalu ku kvalitnému popu, sa počas rokov vypracoval na popredného muzikálového umelca. Je takisto vyhľadávaným tvorcom klipov a krátkych filmov a jeho ParaNoid studio spolupracuje s mnohými známymi umelcami.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Renáta Tomášová z vydavateľstva Warner Music.

Foto: Lenka Hatašová