Všetky štúdiá Slovenského rozhlasu budú v piatok (16.3.) a sobotu (17.3.) žiť festivalom, ktorý už od roku 2014 každoročne sprevádza udeľovanie cien Radio_Head Awards. Kým v minulých rokoch bolo oceňovanie najlepšej slovenskej hudby nedeľným vyvrcholením trojdňového programu, tentokrát to bude naopak. Rádiohlavy totiž odovzdajú už dnes večer.

Víťazov 10. ročníka Radio_Head Awards v dvanástich kategóriách spoznáme počas slávnostného udeľovania cien v Národnom tenisovom centre. O držiteľoch ocenení rozhodli hlasovaním poslucháči a v rámci Ceny kritikov a v žánrových kategóriách aj odborné poroty. Počas večera sa v krátkych vystúpeniach predstavia skupiny Diego, Modré hory, Tolstoys, ČAD, Prie100r, Fallgrapp, Bad Karma Boy a organizátori pripravili aj niekoľko prekvapení. Priamy prenos môžete sledovať od 19:00 na oficiálnom webe www.radiohlavy.sk.

Piatkový a sobotný program Radio_Head Awards Festivalu následne ponúkne jedenásť plnohodnotných koncertov, v rámci ktorých zaznie kvalitná slovenská hudba všetkých žánrov a jeden z koncertov je určený aj pre rodiny s deťmi. Podujatie otvorí v piatok 16. marca o 19:00 už tradične koncert Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu. Na ňom zaznie v svetovej premiére skladba When music... Juraja Beneša, ďalej koncert pre violončelo vo Švajčiarsku pôsobiacej skladateľky Iris Szeghy a Triptych jednej z kľúčových osobností avantgardy 60. rokov 20. storočia Ivana Paríka. 

O 20:30 vystúpi v Malom koncertnom štúdiu SRo spevák, skladateľ, hudobník a herec Kamil Mikulčík  spolu s jazzovým ansámblom Pacora Trio. Okrem zhudobnených básní Miroslava Válka z albumu Dáma v rýchliku zaznie aj niekoľko nových Kamilových pesničiek. Priaznivci jazzu si môžu od 22:00 vypočuť vo Veľkom koncertnom štúdiu mladú skupinu zoskupenú okolo virtuózneho pianistu Miloša Biháryho, ktorý na jeseň so svojím projektom Miloš Biháry & Jazz Funk Brothers získal cenu Live Performance na súťaži Jazz Start Up 2017.

Komorné štúdio Slovenského rozhlasu bude v piatok hostiť dve formácie - tanečnú elektroniku trenčianskej dvojice Bulp (20:00) a rapových Solid Move (22:00).


V sobotu 17. marca  odštartuje program už o 16:00 v Átriu SRo detským projektom Počuť čas?. Redaktor Tomáš Boroš a jeho hostia - perkusionisti Peter KosorínKiril Stoyanov  budú hľadať spolu s deťmi odpovede na otázky "Ako kráča hudba?", "Ako slon, ocko, alebo ako myš?" alebo "Ako tikajú hudobné hodiny a má hudba vôbec čas?".

Večerný program otvorí o 18:00 vo Veľkom koncertnom štúdiu nový rezidenčný súbor Rádia Devín - Quasars Ensemble. Program bude plný tanečnej iskrivosti presiaknutej melodikou folklóru ale i jazzu. Odznie aj kultové dielo skladateľa 19. storočia Camille Saint-Saënsa -Karneval zvierat.

V Malom koncertnom štúdiu o 19:30 vystúpi Mojše Band. Autentická kapela reprezentuje židovskú hudobnú tradíciu zo Slovenska a počas krátkeho pôsobenia si vybudovala jasné postavenie na stredoeurópskej klezmer scéne. Na tom istom pódiu uvedie VENI ensemble o 21:00 štyri skladby z novšieho aj staršieho repertoáru. Všetky súvisia s 30-ročnou existenciou i históriou tohto súboru. V Komornom štúdiu sa najskôr o 20:00 predstavia Shina a Slávo Solovic  s novým projektom Analemma a potom o 22:00 speváčka a hudobníčka Katarína Máliková, ktorá vlani získala najviac Rádiohláv.

Záver festivalu patrí už druhý rok kapele Radio Band. Pod vedením Radovana Tarišku zaznejú vo Veľkom koncertnom štúdiu o 22:00 Fenomény jazzu troch generácií. V rámci tohto projektu si diváci vypočujú tri generácie hudobníkov známych po celom svete. Predstaví sa sedemročný basgitarový talent Áron Hodek, študent Ježkovej jazzovej akadémie v Prahe Samuel Hošek a jubilant Peter Lipa.

Časový rozpis koncertov Radio_Head Awards Festivalu a ďalšie detaily nájdete na Facebook evente. Všetky koncerty, ktoré sa konajú vo Veľkej koncertnej sále a Malej koncertnej sále Slovenského rozhlasu, odvysiela naživo Rádio Devín.


Redakciu Hudba.sk informovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková. Tlačovú správu sme upravili.