Speváčka Sima Martausová miluje prírodu a má absolútny rešpekt k životu. Jej nový singel s názvom Za život v hore vyjadruje na jednej strane jej osobný názor na niektoré druhy "luxusu a pôžitkov", ale na druhej strane aj radosť a vďaku za to, že nie v každom prípade je to stratené a že všetko sa dá robiť aj s úctou a rešpektom k prirodzeným zákonom prírody a života v nej.

Sima Martausová predstavila energickú skladbu spolu s videoklipom, z ktorého priam prýšti jej láska k horám. Samotná pesnička, ktorá prekvapí zvukom inšpirovaným balkánskou, resp. východoeurópskou hudbou, nesie myšlienku, že niekedy sa luxus ako luxus iba tvári, a pritom môže škodiť. Text, ktorý si speváčka tradične napísala sama, asi najlepšie vystihujú verše: "To, čo má byť v džungli, človek z nej vyberá, myslím, že by ujali sa aj cirkusy bez zvierat." Celkovo však text pôsobí akoby bol napísaný narýchlo a niektoré časti skôr pobavia ako nabádajú k zamysleniu. Hudobne to tiež nie je jej najvydarenejšia skladba.

Nevidí to čiernobielo, no treba o tom hovoriť

"K zloženiu piesne Za život v hore ma inšpirovalo to, že som si uvedomila, že niektorý druh luxusu alebo pôžitkov môže síce vyzerať lákavo, ale v konečnom dôsledku niekomu ubližuje. Napríklad zvieratám, ktoré ten luxus akože majú priniesť. Možno ani nevieme, čo všetko si museli vytrpieť zvieratá alebo aj iní ľudia pre to, aby si niekto z nás mohol dopriať niečo, čo ani ku šťastiu nepotrebuje. Je to len môj osobný názor, ktorý nikomu nevtláčam, ale chcem ho spievať a hovoriť. Napríklad aj o biznise s cibetkovými kávičkami, kožuchovým luxusom, alebo o niektorých praktikách, čo robia zvieratkám v cirkusoch," vysvetľuje speváčka.

Ako však dodáva, nevidí svet čiernobielo a vie napríklad aj to, že sú i zoologické záhrady, ktoré robia užitočnú prácu. V jednej takej vznikol aj klip k tejto skladbe. "Ja neodsudzujem ľudí, ktorí tie cibetkové kávy pijú, ani tých, ktorí majú ZOO alebo tam chodia. Sú aj krásne ZOO, kde sa starajú o zvieratká, ktoré by inak neprežili, alebo o také, ktoré boli týrané v cirkusoch. Dokonca sú i také cirkusy, kde vedia zaujať bez toho, že by mali na reťaziach utrápeného medveďa," dodáva.


Videoklip k piesni sa nakrúcal vo Vysokých Tatrách, ale aj v priestoroch malej zoologickej záhrady, v ktorej sa starajú o zachránené zvieratá. "Časť klipu sme nakrúcali s dievčatami z Ladylicious a Pseudoart Creative v jednej príkladnej ZOO a druhú časť na Lomnickom štíte s chlapcami z MOOVI, ktorí mi točili takmer všetky predošlé klipy. Na zábery na Lomnickom štíte som vzala so sebou aj kamošky Jaroslavu Wurll Kocanovú, ktorá mi požičala šaty zo svojej dielne, a Marušku Jeňovú, ktorá fotila a robila backstage-video. Zostrihal ho potom Aďo Jenčo."

Chystá nové single a pracuje aj na skladbe k filmu

Sympatická speváčka a skladateľka je známa tým, že miluje prírodu a najmä hory, takže aj v lete bude relaxovať turistikou. "Najradšej mám naše hory. Chodím síce aj do zahraničia, ale slovenské sú naj. Dovolenkovať budem aj na Slovensku, no v auguste sa chystám do Švajčiarska. Ako inak, do hôr," prezradila o svojich dovolenkových plánoch Sima Martausová.

Leto však bude mať celkom pestré aj pracovne. "Mám teraz rozbehnutú ešte jednu spoluprácu, skladala som totiž pieseň k snímke Little Kingdom. Ukážka z filmu sa mi veľmi páčila, tak som sa na to dala. Pesnička je už nahratá, ale bude to chcieť ešte viac nástrojov a tak. Komunikujeme o tom teraz s režisérom a produkčnými,“ ozrejmila.

Popri tomu ju čaká tiež niekoľko koncertov a plánuje nahrávať ďalšie skladby. "Chcela by som v lete stihnúť nahrať nejaké nové single, no všetko má svoj čas. Nechcem zas dať všetko von v jeden mesiac... Ale skladám stále a stále mám niečo nové v hlave... A v tých skladbách je aj to moje súkromie, na ktoré v rozhovoroch tak striktne neodpovedám," uzavrela s úsmevom.

Prečítajte si rozhovor: Sima Martausová: Príliš odhaľujúce skladby na koncertoch obvykle nehrávam

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Eva Sládková z agentúry Propaganda House. Tlačovú správu sme upravili a doplnili o ďalšie informácie z agentúry SITA. Viac sa dozviete na stránke speváčky www.simamartausova.sk.

Foto: Jaroslava Wurll Kocanová

Súvisiaci interpreti: Sima Magušinová