Máte radi videohry? Pretože Eddie, dlhoročný maskot Iron Maiden ich priam zbožňuje. Uvidíte sami v novom klipe, ktorý nám spríjemňuje čakanie na dvojalbum The Book of Spells. Zaujala by vás táto skladba rovnako aj bez hlasu Brucea Dickinsona? Dlhoročného lídra a vokalistu totiž stratili Nóri Immortal a napriek tomu pokračujú ďalej.


Magnet týždňa

A je to tu! Kapela všetkých kapiel vydala konečne novú hudbu. Úderný a priamočiary song Speed of Light je opatrený geniálnym videoklipom, ktorý je poňatý ako prierez videohernými žánrami. Ikonický Eddie v ňom prechádza plošinovkou á la Super Mario, ale aj RPG-čkom. Nový album Iron Maiden zvaný The Book of Souls príde na putly obchodov 4. septembra a vieme, že okrem krátkych a úderných bude obsahovať aj epickejšie skladby, napríklad 18-minútovku Empire of the Clouds. (ak)


Šroty týždňa

Gitarista kapely Protest the Hero Tim Miller na koncerte v Petrohrade krásne predviedol, prečo sú tzv. selfies (alebo tiež svojky, ech) nebezpečné. Keď sa snažil odfotiť, zakopol o monitor a hneď letel z pódia. Ako, nechcem byť škodoradostný, ale mehehe. (pm)


Immortal zostane Immortalom aj po odchode Abbatha. Ten si ešte v októbri 2014 nechal patentovať názov legendárnej kapely a to bez vedomia ostatných členov, Tí sa následne obrátili na súd, ktorý trademark skúpemu lídrovi zametol. Olve Eikemo teda rady Immortalu opustil a Nesmrteľnými zostali už len Demonaz a Horgh. Podľa najnovších informácií pripravujú nový material, ktorý však v očiach fanúšikov bude bez prítomnosti Abbatha len náhražkou skutočného true Norwegian KVLT black metalu! (ak)


Novinky

V polke septembra vydá frontman Soundgarden svoju novú sólovku. Nearly Forgot My Broken Heart je prvou ochutnávkou a je to taká príjemná rádiovka s typickým spevom Chrisa Cornella. Od metalu (a vlastne aj rocku) to má dosť ďaleko, ale jej vypočutie vás určite neurazí. (pm)


Ešte príjemnejšie počúvanie s ešte výraznejšou osobnosťou je Waterfall od dua Voodoo Hill. Svoje sily v ňom spojili taliansky gitarista Dario Mollo a basák a vokalista Deep Purple Glenn Hughes. A keďže od Glenna je všetko dobré, počúvajte. (pm)


Fanúškovia KISS, čo tak 15-minútová lekcia ako sa správne nalíčiť? Lektorom bude sám Gene Simmons, ktorý svoje postupy, skúsenosti, drobnosti názorne predvedie na svojom modeli. Tým nie je nik iný ako jeho dcéra, Sophie. Z videa sa človek dozvie, že po rokoch praxe trvá Geneovi okolo dvoch hodín, kým sa namaľuje. Je neuveriteľné, že chlapovi pred sedemdesiatkou sa toto stále chce opakovať - ešte aj teraz odohrá KISS ročne vyše 50 koncertov. (ip)


Foo Fighters sme nepísali snáď už aj týždeň, tak to treba rýchlo napraviť. Chalani hrali koncert v kanadskom Edmontone a do playlistu si dali aj song Tom Sawyer od Rush. Pred ním sa Dave Grohl spýtal publika, či ho vie niekto zapievať. Zrejme nikto nečakal, že sa jeden taký odvážlivec nájde. Brian Roberts teda vybehol na pódium a zažil zrejme najlepších pár minút svojho života. Navyše, jeho výkon bol celkom super, takže o zábavu bolo postarané. (pm)


Soulfly cez týždeň konečne vydali očakávanú štúdiovku Archangel. Po prvom vypočutí musím povedať, že sa automaticky stala mojim obľúbeným albumom od tejto kapely. Nie je to najinvenčnejší, ani najoriginálnejší počin. Skôr taký prierez tvorby Maxa Cavaleru spolu s kapelami, ktoré ho výrazne ovplyvnili. Oproti predošlým albumom je ešte temnejší, miestami je atmosféra až ťaživá. Zaujímavé sú aj časté zmeny rytmov, striedanie štýlov od thrashu, cez groove, až po death. Dobrým príkladom je titulná skladba, ktorú kapela vydala ako posledný teaser pre vydaním albumu. (pm)


P.O.D. s miernym oneskorením prinášajú skvelú festivalovku This Goes Out to You (“toto je pre vás”). Úplne živo si dokážem predstaviť, ako ho kapela pridá ako poslednú skladbu koncertného setlistu a záver nechá spievať publikum s jemným doprovodom nástrojov. Druhá vec, ktorú kapela cez týždeň zverejnila, je Criminal Conversations, v ktorom si zaspievala aj Maria Brink z In This Moment (podľa mňa celkom nuda, ale proti gustu...). (pm)


Parádnu introvertnú a atmosférickú skladbu uviedli americkí progresivisti Scale the Summit. Inštrumentálna štvorica vydáva 18. septembra na značke Prosthetic Records svoj piaty album jednoducho pomenovaný V. kolekciu nových songov doplní aj nižšie uvedený song Kestrel. (ak)


Podobne ako velikáni v Magnete, nasledujúci klip je tiež venovaný videohrám a konkretne konzole SNES, čo je teda už poriadne retro. Hudba naopak znie pomerne osviežujúco - melodický a prudko progresívny metalkórik. Na svedomí ho má nová superkapela zložená z členov The Faceless, Tesseract, The Safety Fire a Architects. Pod názvom Good Tiger štvorica uviedla singel Snake Oil z ich debutového albumu, na ktorý momentálne prebieha crowdfundingová kampaň a mal by vyjsť v novembri. (ak)


Populárna melo-deathová úderka Children of Bodom so železnou pravidelnosťou každé dva roky prináša novú dosku. Popularitu a predaje úvodných položiek svojej diskografie bude dobiehať už asi márne, no je stále potešujúce počuť a prípadne vidieť stále agilného Alexi-ho Laiho a jeho gitarové umenie. Najnovšie máte možnosť si pozrieť lyric video ku skladbe I Worship Chaos z rovnomennej deviatej štúdiovky, ktorá vyjde 2. októbra u Nuclear Blast. (ak)


Zo žánru black metalu som sa za posledný mesiac tešil na dve novinky, no obe boli sklamaním. Cradle Of Filth so svojím Hammer Of The Witches prišiel a prešiel mojimi ušami bez toho, že by vo mne zanechal nejakú hlbšiu emóciu. Ono... nie je to zlý album. Mne sa tam páčia asi štyri skladby, no celkovo je to omieľanie už prežutého (a zbytočnéééééé gitarové sóla skoro v každej skladbe!). Ale aby som neznel príliš kriticky: dobre sa to počúva. (ip)


Na druhú novinku som čakal s napätím. Keďže ide o horúcu novinku, vydanú malým nezavislým vydavateľstvom kdesi v Austrálii (13.8.), priznám sa, že som si ju vypočul na Youtube. Hovorím o kapele Advent Sorrow a jej novom (prvom) dlhohrajúcom CD As All Light Leaves Her. Na EP-čku z roku 2012 zneli božsky, všetko sa mi páčilo, bol som hudbou a aranžmánmi nadšený. Po troch rokoch však odišli kamsi do sebapoškodzovacieho depresívneho blacku á la Shining a to ma natoľko znechutilo, že konštatujem, že nerozumiem, ako môže kapela prejsť k takému odklonu od svojich skladateľských postupov, vízií, nápadov. Novinka je len drvenie strún sprevádzané lkavými vreskom. Sklamanie od začiatku do konca, azda okrem skladby Shining Holow (aha, aj v názve sa prihlásili k svojmu momentálnemu vzoru!) a ešte možno jednej na vyše 40-minútovom albume. Brr... (ip)


Pondelkové ráno je ideálne na to, aby ste svojim kolegom v práci, ešte rozjareným z víkendu, pustili neškodný AOR, alebo ak chcete hard rock. Na to vám perfektne poslúži nova skladba od amerických W.A.S.P., kapelky s viac než tromi krížikmi na kariérnom krku. Ich nové CD zvané Golgotha vyjde šesť rokov po tom predošlom 2. októbra. Pre tóny skladby Last Runaway si ale budete musieť ísť na tento odkaz. (ak)

A tento poznáte? Ako všetci dobre vieme, po tom, čo bol Tim Lambesis odsúdený na šesť rokov za to, že najal človeka na zabitie svojej manželky (ktorý bol v skutočnosti policajtom v prestrojení), ostatní členovia kresťanskej (!!!) metalcoreovej kapely As I Lay Dying založili nový projekt Wovenwar. Nedávno odohrali maličké vystúpenie pre rodinu a priateľov, na ktorom vznikli zábery pre videoklip k piesni Archers z ich rok starého eponymného debutu. Pripomeňme tiež, že line-up dopĺňa vokalista Shane Blay, tiež člen Oh, Sleeper. (ak)


V rámci death metalu sa tohto roku zrejme nič lepšie ako What Should Not Be Unearthed od Nile nezrodí. Už sa len dočkať záveru augusta, kedy album vyjde. Dovtedy si musíme vystačiť s Call to Destruction (písali sme pred týždňom) a s novinkou Evil to Cast Out Evil. (pm)


Titul najlepšieho deathového albumu im ukradnúť môžu už snáď len Malevolent Creation. Dead Man’s Path vyjde v polke septembra, takže potom ich môžeme porovnať. Podľa skladby Blood of the Fallen to ale bude tesný súboj. (pm)


Nórski psychoši v čiernych košieľkach svoj blackjazz omieľajú už piatym rokom. Stale im to však do určitej miery veríme, a tak sa tešíme na nový album International Blackjazz Society, ktorý naše duše očierni 16. októbra. Shining na jeho podporu pripravili videoklip poskladaný zo záberov zo skúšobne, kde hrajú novú skladbu The Last Stand. Na ich oficiálnej stránke si môžete pozrieť jednoduchý a krásny obal novinky, promo fotky, ale aj info o novembrových koncertoch. 4. novembra budú hrať v Prahe, piateho vo Viedni a šiesteho v Budapešti. (ak)


Haluze týždňa

Vedeli ste, že existuje kapela inšpirovaná Nedom Flandersom - susedom Simpsonovcov v rovnomennom seriáli? Okilly Dokilly zatiaľ majú na konte jedno demo, ale to sa môže rýchlo zmeniť. Hudba je to taká nijaká, ale to už v súčasnosti nie je hlavným kritériom úspechu, všakže. (pm)

Úplne dokonalá crowdfundingová kampaň momentálne prebieha na stránke Kickstarter. Vegan Black Metal Chef očividne nie je novým fenoménom, aj keď ja som sa s ním zoznámil len pred 30 minútami. Jeho Youtube kanál funguje už štyri roky a uvidíte na ňom presne to, čo podľa názvu očakávate. Zdravé recepty okorenené tým najčiernejším spomedzi metalových žánrov. Recepty sú spracované vo forme (skoro) piesní a stojí za to si ich pozrieť, aj keď sa variť nechystáte. Teraz autor tohto úletu zháňa peniaze na svoju prvú kuchársku knihu The Seitanic Spellbook. Nepochybne to bude paráda a moju podporu už má! Veď Satan a Seitan idú dokopy. /,,/ (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak), Igor Paško (ip)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Immortal, Iron Maiden