Slovenská skupina Inekafe zverejnila skladbu Sínus dopadu, ku ktorej ponúkla aj netradičný vesmírny videoklip. Novinkou avizuje vydanie výberového albumu a zverejnila aj termíny turné k 22. výročiu svojho pôsobenia scéne.

Ako prezradil Vratko Rohoň, novinka sa od predchádzajúcej tvorby kapely líši a vznikala dlhšie, ako je u Inekafe bežné. "Kapely občas ponúknu aj pohľad do iných hudobných sfér, mimo vlastný štandard. Toto je Inekafe roku 2017. Sínus dopadu je pre nás výnimočná skladba, keďže sa pomerne dlho tvarovala, až zrazu prišla do tejto podoby a nemal som už potrebu na nej nič meniť. Pomalšie piesne na albumoch aj na koncertoch vzájomne koexistujú s tvrdšími, dopĺňajú celkovú energiu a ponúkajú tiež výlety do ľuďom neznámych komnát nášho vnímania hudby," uviedol spevák, ktorý je autorom hudby aj textu.

K názvu piesne dodal: "Sínus je goniometrická funkcia, ktorá, zjednodušene povedané, vyjadruje hodnotu uhla. V tomto prípade som mal na mysli uhol dopadu svetla - čoby nositeľa nádeje - na človeka. V abstraktných obrazoch spievam o tom, že koľko svetla zachytím, o to mám väčšiu nádej, že idem správne a mám odvahu pokračovať."

O réžiu videoklipu s vesmírnou tematikou sa postaral Ondřej Urbanec. "Videoklip bol veľmi výpravný. Najnáročnejšie bolo zohnať kapele skafandre potrebnej veľkosti. Chalani sú totiž pomerne urastení, bubeník má takmer dva metre. Nakoniec sme jeden museli nechať ušiť na mieru," prezradil Urbanec, ktorý s kapelou nakrúcal tri dni na rôznych miestach.


Videoklip pokrstí prvý slovenský kozmonaut

Symbolické verejné uvedenie videoklipu Sínus dopadu do života sa bude konať už tento piatok 20. októbra na podujatí Vesmírny deň 2017. Miesto aj čas krstu budú veľmi netradičné - do života ho uvedú v prednáškovej aule Gymnázia L. Novomeského v Bratislave o 10:30. Na konferencii s voľným vstupom pre verejnosť zameranej na vesmír a vedu zahrá Vratko Rohoň unplugged niekoľko skladieb Inekafe. Krstným otcom videoklipu, ktorý priamo v aule premietnu, bude slovenský kozmonaut Ivan Bella. Krátko po krste sa fanúšikovia môžu tešiť na autogramiádu a fotografovanie so spevákom.

Pieseň sa bude nachádzať na výberovke 22 svetelných rokov (Best Of), ktorá sa dostane na trh v novembri a ponúkne 26 skladieb. Ako napovedá názov, skupina kompiláciou oslávi svojich 22 rokov na scéne. "Dvadsaťdva rokov je tiež okrúhle výročie svojím spôsobom, tak prečo ho neosláviť? Od predchádzajúcej výberovky Najlepších 15 rockov (1995-2010) uplynulo sedem rokov. Je to rovná tretina našej existencie, preto sme sa rozhodli toto obdobie tiež zmapovať a pridať najväčšie hity z tohto obdobia k tým našim klasickým starším. Aj s pridanou hodnotou pre našich fanúšikov - novou skladbou," uviedol líder skupiny, ktorá v decembri podporí vydanie kompilácie sériou piatich koncertov v slovenských aj českých mestách.

Inekafe - Vianocéé Tour 2017:

8. 12. - Prešov, Encore
9. 12. - Nitra, Nová pekáreň
14. 12. - Praha, Akropolis
15. 12. - Brno, Sono
16. 12. - Bratislava, MMC

Inekafe vznikli v roku 1995 a o tri roky neskôr vydali debutový album Vitaj!, po ktorom nasledovali štúdiovky Čumil (1999), Je tu niekto? (2000), Príbeh (2001) a Bez udania dôvodu (2003). V roku 2006 kapela oznámila ukončenie činnosti, pretože spevák Vratko Rohoň sa rozhodol venovať naplno práci profesionálneho pilota. O štyri roky neskôr sa však Inekafe vrátili na scénu a v roku 2011 vydali album Právo na šťastie, ktorý pokrstili na palube lietadla Boeing 737-300. To pilotoval samotný Rohoň. V roku 2015 vydali ďalší štúdiový album Nevhodný typ.

Zdroj: Agentúra KVAS (SITA + Hudba.sk edit)
Foto: archív skupiny

Súvisiaci interpreti: Inekafe