Skupina Bez ladu a skladu vznikla v roku 1985 v Trenčíne a hneď po prvých vystúpeniach sa zaradila medzi najoriginálnejšie hudobné zoskupenia v Československu. Štýlovo nadviazala na tzv. novú vlnu s výraznými punk-rockovými prvkami. Jej kultové albumy Xmetov (1990) a Horúce hlavy (1991) teraz vychádzajú na vinylových LP platniach.

Formácia Bez ladu a skladu už pred ich vydaním, v druhej polovici 80. rokov, zaujala, provokovala a niekedy až šokovala svojimi údernými textovými sloganmi, hudobnou originalitou a charakteristickým nezameniteľným prejavom svojho frontmana, v tom čase ešte neplnoletého Michala Kaščáka. Debutový album Xmetov začala nahrávať ešte pred novembrom '89, avšak album vyšiel až v roku 1990. Dnes patrí k zásadným nahrávkam slovenskej hudby a piesne ako Génový inžinier, Píšte všetci modrým perom alebo Udavač sa stali doslova kultovými hitmi.


Album Horúce hlavy nadviazal na prvotinu štýlovo i časovo. Vyšiel v krátkom odstupe už v roku 1991 a takisto ho charakterizuje nadhľad, humor, ľahkosť a najmä jedinečný zvuk v spojení rockovej energie a dychových nástrojov (saxofóny a na druhom albume i trombón), ktorým sa Bez ladu a skladu tak výrazne odlišujú od ostatných slovenských skupín. Kapela na začiatku 90. rokov naplno rozbehla svoju koncertnú činnosť doma i v zahraničí a tento album je žiarivým dokladom tohto produktívneho obdobia.

Vďaka vydavateľstvu Opus vyšli 11. decembra oba albumy na 12" vinyloch.


Zoznam piesní na LP albume Xmetov:

1. A1 Génový inžinier
2. A2 Odtnite mu hlavu
3. A3 Píšte všetci modrým perom
4. A4 Netvrďte
5. A5 Arab Muhamad Abdul Ali
6. A6 Sociologický prieskum
7. A7 Udavač

8. B1 Prišiel k nám film z USA
9. B2 Čierna huba
10. B3 Ruky visia
11. B4 Masy
12. B5 Ach jaj, bože, ľudia moji
13. B6 Ponorková nemoc
14. B7 Xmetov

Na albume Xmetov spievajú a hrajú: Michal Kaščák (sólový spev, klávesové nástroje, perkusie), Rasťo Kubica (saxofóny, spev, perkusie), Martin Beďatš (gitara), Peter Kaščák (basová gitara, spev, violončelo), Richard Rybníček (bicie nástroje, perkusie), a hostia: Vladimír Mrázko (perkusie), Eva Némethová (spev)
 
Zoznam piesní na LP albume Horúce hlavy:

1. A1 Horúce hlavy

2. A2 Anča kráča auto fičí
3. A3 Buldozér
4. A4 Postavme sa na hlavu
5. A5 Celý svet bude plný pohody - šipky do vody
6. A6 Prajem si, aby si aj krysy dolu v prízemí utkali z hodvábu hojdaciu sieť

7. B1 Pavúk

8. B2 Kozmonauti
9. B3 Anaerobicus Communis
10. B4 O
11. B5 Každý kydá
12. B6 Excentrické dievča
13. B7 Hore bez

Na albume Horúce hlavy spievajú a hrajú: Michal Kaščák (sólový spev, klávesové nástroje, perkusie, harmonika, gitara), Rasťo Kubica (saxofóny, spev), Martin Beďatš (gitary), Peter Kaščák (basová gitara, spev), Richard Rybníček (bicie nástroje, spev), Peter Kohout (saxofóny, spev), a hostia: Imran Musa Zangi (perkusie), Slavomír Mrázik (trombón)

Redakciu Hudba.sk informovala za vydavateľstvo Opus PR manažérka Renáta Tomášová. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Marko Erd - archív Hudba.sk