Slovensko-maďarská kapela Drť vydala v piatok 15. mája cez vydavateľstvo festivalu Pohoda debutový album Puntičkár. Autorom projektu je hudobný skladateľ a saxofonista Miroslav Tóth, známy aj vďaka spolupráci s Kronos Quartet. Unikátna nahrávka je venovaná obetiam perzekúcií, represií a vrážd komunistického režimu.

Okrem Mira Tótha sú súčasťou kapely skladateľka a hráčka na klávesové nástroje Lucia Chuťková, gitarista Marek Buranovský z kapely Vojdi, basgitarista Márton Csernovszky (The Best Bad Trip), bubeník Áron Porteleki (Thisnis, Dorota) a spevákom formácie je Michal Kaščák (Bez ladu a skladu, Neuropa).

Skupina spolu s vydaním albumu zverejnila aj čiernobiely videoklip k titulnej piesni, ktorý režíroval Ivan Ostrochovský. Za kamerou stál Juraj Chlpík a v klipe účinkuje Zvonko Lakčevič a fenka menom Calliste du Cristaux Glace's, známa z viacerých domácich i zahraničných psích výstav a súťaží.


Skladby kapely Drť vznikli zhudobnením výrokov bývalého šéfa ŠtB, kryptológa Alojza Lorenca, o ktorých štylizáciu sa postaral Marek Kundlák. Výroky pochádzajú z rozhovoru, ktoré Lorenc poskytol v roku 2014 denníku SME. Hovoril v ňom o svojom pôsobení vo vedení štátnej bezpečnosti koncom osemdesiatych rokov, ako aj o živote po Nežnej revolúcii, keď pomáhal spoločnosti Penta v pozícii riaditeľa firemných rizík (ich spolupráca pokračuje dodnes).

Lorencov príbeh je jedným z príkladov nedokonalosti transformácie spoločnosti z obdobia totality do dnešných dní. Výroky niekdajšieho vedúceho člena tajnej služby sa stávajú nástrojom prispôsobovania a znejasňovania činov komunistického režimu, ktorý prenasledoval a kruto trestal svojich odporcov, pričom mnohí za svoje odvážne postoje zaplatili životom. Vo svetle tejto historickej paralely vyznievajú Lorencove výroky zo spomínaného rozhovoru mimoriadne cynicky.

Album Puntičkár vyšiel 15. mája digitálne a na vinylovej LP platni. Tá je v predaji v shope festivalu Pohoda ako aj na webe vydavateľstva Slnko Records, ktoré pomáha s distribúciou albumu. Nahrávku nájdete aj na všetkých streamingových službách.

Vypočujte si album na Deezeri:



Malý príspevok k pochopeniu dejín zahmlievania

Autor hudby Miroslav Tóth o albume povedal: "V prvom rade si sám uvedomujem, že zatiaľ čo ja komentujem v dnešných časoch demokracie výroky generála ŠtB, tak pred rokom 1989 boli mnohí ľudia, ktorí sa postavili režimu, prenasledovaní alebo dokonca zabití pre ich postoje. Ich príbehy dodnes dostatočne nepoznáme. Lenže stále žijú ich rodiny a pozostalí. Myslíme hlavne na nich a až potom na generála. Puntičkár je prvým dielom malého príspevku k pochopeniu dejín zahmlievania."

"Som vďačný, že ma Miro pozval. Drť, to je intenzívny umelecký tlak. Hudobný, textársky aj interpretačný. Miro skomponoval hudbu na pomedzí punku, jazzu a experimentu, ktorú členovia kapely úžasne posúvajú do neočakávaných dimenzií. Marek Kundlák spracoval rozhovor Alojza Lorenca tým najlepším možným spôsobom - nič nepridal, nič si nevymyslel. Vybrané tvrdenia ukazujú svet človeka, ktorý hýbe našou spoločnosťou desivým spôsobom. Drť je jednou z umeleckých možností, ako sa s tým vysporiadať," povedal ešte minulý rok po koncertnej premiére projektu Michal Kaščák.

Pôvodný plán použiť na album nahrávky z dvojkoncertu v bratislavskom klube Fuga, ktorý sa odohral 17. novembra 2019 počas Koncertu pre všímavých pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie, sa napokon nerealizoval - album bol začiatkom tohto roka nahratý nanovo v štúdiu. Obal nahrávky vytvorila grafička Tereza Maco. Vyobrazený portrét psa s náhubkom je reminiscenciou udalosti z augusta 1986, keď vlčiaci pohraničnej stráže na slovensko-rakúskej hranici roztrhali mladého klarinetistu a študenta Hartmuta Tautza.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér festivalu Pohoda Anton Repka. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Juraj Chlpík