Slovenský jazz sa bude vo štvrtok 22. apríla cez internet odprezentovaný v celej Európe. Zoskupenie špičkových hudobníkov združených okolo saxofonistu Nikolaja Nikitina a klaviristu Ľuboša Šrámeka v tento deň odohrá unikátny online koncert, ktorý budú streamovať aj Slovenské inštitúty v rôznych krajinách.

Koncert zoskupenia Altar Quintet bude realizovaný v spolupráci so Slovenským inštitútom vo Viedni. Rakúske publikum ocenilo hudbu dvojice Nikitin/Šrámek už v roku 2019. Teraz sa prostredníctvom ďalších Slovenských inštitútov dostane ich tvorba do celej Európy. Slovenskí diváci budú môcť sledovať stream prostredníctvom Facebook stránky Slovenského inštitútu vo Viedni.

Samotný koncert bude vysielaný z nahrávacieho štúdia v Modre. Altar Quintet sa 22. apríla o 20:30 predstaví v zostave: Nikolaj Nikitin (saxofón), Ľuboš Šrámek (piano), Juraj Bartoš (trúbka), Juraj Griglák (kontrabas) a Mattia Muller (bicie).

Hudobný koncept telesa vychádza z jazzovej tradície akustického kvinteta, ovplyvneného zvukom moderny, aký reprezentujú Tom Harrell, Kenny Wheeler či Second Great Quintet legendárneho Milesa Davisa. Altar Quintet sa hlási aj k tradícii európskej komponovanej hudby 20. storočia.

Viac o hudobníkoch

Nikolaj Nikitin patrí medzi najvýraznejšie osobnosti slovenského jazzu. Saxofonista, skladateľ a producent má na konte viac než desať albumov, vrátane spoluprác so zvučnými menami ako Miroslav Vitouš či Tom Harrell. Ľuboš Šrámek je klavirista, producent a skladateľ. Je držiteľom prestížneho hudobného ocenenia Radio_Head Award v kategórii Jazzová hudba, ktoré získal za album White Dream z roku 2015. Na svojich albumoch spolupracoval s hudobníkmi ako Peter Erskine, JD Walter, Johnathan Blake a iní.

Juraj Bartoš je medzinárodne uznávaný interpret, bol členom Vienna Art Orchestra a je zakladateľom orchestra Bratislava Hot Serenaders. Juraj Griglák je členom Slovenskej filharmónie v Bratislave a je držiteľom ceny Krištáľové krídlo za svoju autorskú tvorbu. Mattia Muller je iba 18 ročný bubenícky talent, ktorý sa aktuálne chystá na štúdium na prestížnej Berklee College of Music v Bostone.

V rámci projektu Altar len pred pár dňami vyšiel nový "kvartetový" album s názvom November. Prečítajte si o ňom viac v našej recenzii.

Koncert Altar Quintet, ktorého hlavným partnerom je Slovenský inštitút vo Viedni, z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. 

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Robert Pospiš z vydavateľstva Real Music House. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.