Presne o dva týždne, 4. októbra, by mal legendárny slovenský hudobník, skladateľ a spevák Dežo Ursiny, ktorý je spolu s Mariánom Vargom a Pavlom Hammelom považovaný za jedného zo zakladateľov modernej slovenskej rockovej hudby, 72 rokov. Aktuálne si ho môžete pripomenúť novým vydaním jeho albumu na vinyle aj zajtrajším spomienkovým podujatím v Dúbravke.

4/4 je piatym albumom Deža Ursinyho, ktorý pôvodne vyšiel na vinylovej LP platni v roku 1983. Po trojici nadčasových a vlastný žáner definujúcich albumoch so slovenskými textami z prelomu 70. a 80. rokov - Pevnina detstva (1978), Nové mapy ticha (1979) a Modrý vrch (1981) - sa Ursiny na tomto albume zameral na formálne jednoduchšie a priamočiarejšie pesničky, čomu sa prispôsobil svojimi básnickými predlohami aj jeho dvorný textár a verný umelecký súputník Ivan Štrpka.

Vytvorili tak poslucháčsky ústretový album, ktorý má oproti predchádzajúcim nahrávkam svojimi chytľavými refrénovými melódiami s výraznými textovými sloganmi bližšie k vtedajšej pop music, napriek tomu si však zachováva originálnu a nenapodobiteľnú poetiku tak vlastnú tejto výnimočnej umeleckej dvojici.


"Na platni sa najviac vynímajú skladby Počasie pre lakomcov a Počasie pre bohatých. V nich je možné vysledovať náznaky predošlej tvorby. Nesmú chýbať silné, nikam sa nenáhliace, dôrazne sa opakujúce motívy, rozdiel je však v tom, že tentoraz nie sú postavené na klávesových a rytmických nástrojoch, ale skôr na precíznych gitarových sólach. Naopak, vynikajúce sláčikové exhibície Richarda Kroczeka obsahuje Júlia v zime, introvertným kúskom je aj Kameň, no zvyšok platne je poslucháčom otvorenejší (...) V novom šate sa predviedli o čosi veselšie kúsky TebeSebeIný stav či Ranné správy. Štýl kompozície už nie je zahľadený do seba, obracia sa k radostnejším stránkam života. Určite sa však nedá hovoriť o praobyčajnom funky, na to bol Ursiny až príliš výnimočný," napísal o albume 4/4 v našej sérii článkov venovaných Ursinyho tvorbe Marek Danko.

Album nahrala skupina Prognóza v zložení Ľubomír Stankovský (bicie nástroje), Vladimír Kassay (basová gitara) a Martin Karvaš (klávesové nástroje), samotný Dežo Ursiny okrem spevu nahral aj gitary. Na album hudobne prispeli aj Ľubomír Tamaškovič (tenor saxofón), Richard Kroczek (elektrické husle) a na perkusie hrali Peter Lipa, Jozef ŠkvařilIvan Jombík.

Zoznam skladieb na LP platni 4/4:

Strana A:

1. Tebe
2. Silvestrovský beh
3. Air Mail
4. Rozhovor
5. Počasie pre lakomcov
6. Iný stav


Strana B:

1. Ranné správy
2. Gol den lip
3. Počasie pre bohatých
4. Júlia v zime
5. Kameň
6. Sebe
 
Spomienka na Deža už túto sobotu

Nová reedícia LP platne Dežo Ursiny, Ivan Štrpka - 4/4 je k zakúpeniu za najlepšiu cenu na stránke vydavateľstva Opus www.opus.sk. Vinyl bude predstavený na akcii Spomienka na Deža, ktorá sa uskutoční už túto sobotu (21.9.) o 14:00 v Parku na Fedákovej ulici v bratislavskej Dúbravke, neďaleko posledného bytu, v ktorom hudobník žil. Ambíciou podujatia je spojiť hudbu, literatúru a výtvarné umenie a tiež Dúbravčanov, Bratislavčanov, priateľov a fanúšikov kvalitnej slovenskej hudby, a oživiť verejný priestor sídliska.

Počas sedemhodinovej akcie vystúpi viacero známych aj menej známych umelcov a kapiel hrajúcich svoje aj Dežove pesničky, napríklad jeho syn Jakub Ursiny s kapelou Teatro FatalLongital, Dorota Nvotová, Živé kvety, Talent Transport a ďalší. Predstavia sa aj filharmonici z RR projektu violistu Romana Rusňáka v spolupráci s Vladislavom "Slnkom" Šarišským (Talent Transport, Hrana). Súčasťou programu je aj tvorba obazu s názvom Dežo od známeho slovenského výtvarníka Jaroslava Beliša. Podujatím bude sprevádzať hudobný publicista Oliver Rehák.

Program akcie:
(21. 9. 2019, Park na Fedákovej ulici v Dúbravke)

14:15 - Kam z konopí
15.15 - Definitivum
16:15 - Živé kvety
16:45 - František Kovár (čítačka)
17:15 - Longital 
17:45 - stretnutie pri pamätníku Listovanie - Jakub Ursiny, Mira Podmanická, Alta Vášová, Ivan Štrpka, Peter Zajac
18:15 - Talent Transport
19:00 - Dorota Nvotová
19:30 - Anka Šišková a Dorotka (čítačka)
19:45 - Jakub Ursiny a Teatro Fatal
20:30 - RR projekt a Vladislav "Slnko" Šarišský - vážna hudba uprostred sídliska

Text: Hudba.sk (zdroj: Warner Music/Opus, archív Hudba.sk, Facebook)
Foto: Opus

Súvisiaci interpreti: Dežo Ursiny