Séria ženských víťazstiev je pretrhnutá. Po štyroch držiteľkách titulu SuperStar sa v nedeľu večer stal víťazom aktuálnej série speváckej súťaže Slovák Adam Pavlovčin. V SuperFinále si víťazstvo zabezpečil troma bezchybnými vystúpeniami, ktorými potvrdil svoju pozíciu favorita.

Finálový večer otvorila úžasná Ewa Farna, tentokrát nie ako moderátorka programu, ale ako speváčka, ktorá naživo predstavila svoj aktuálny singel Verze 02 z nového albumu Umami (recenzia). "Myslím, že si finalisti vydýchli, že s nimi nesúťažíš," zavtipkoval si na margo jej vystúpenia Leoš Mareš.

Následne sa živý prenos presunul k tomu najdôležitejšiemu, k súťažným vystúpeniam. Štvorica finalistov mala za sebou náročný týždeň. Každý z nich si musel pripraviť na finálový večer hneď tri vystúpenia, SuperFinále bolo totiž rozdelené do troch kôl. V tom prvom sa všetci štyria podstavili pred porotu, publikum a najmä hlasujúcich televíznych divákov so zahraničnými hitom.


Svetové hity a odchod Kataríny Stohrovej

Efektnou pódiovou šou a veľkou emóciou v hlase odštartovala túto časť Elizabeth Kopecká hitom Bruna Marsa It Will Rain. "Takto sa bojuje o titul," chopil sa slova Leoš Mareš. "Vôbec ti neuškodilo, že máš niečo s hlasom a že sa liečiš," zareagovala Monika Bagárová na informáciu o zdravotnom stave finalistky. Naopak, dodala, že sa jej tá špina v hlase páči.


Najpopulárnejšiu pieseň chlapčenskej skupiny Backstreet Boys I Want It That Way zaspieval Nikolas Bitkovskij, a to so všetkým, čo k tomu patrí, teda aj s tanečnou choreografiou, ktorá ho ale pri speve rušila. Sústredenie sa na kroky a kamery sa odzrkadlilo na speve, ktorý tentokrát nebol stopercentný. "Bola to šou, prvýkrát som ale zaznamenala, že ti to niekde ušlo," priznala Monika Bagárová. "Nikolas je veľmi talentovaný chalan, ale ešte nedorástol do tej podoby byť osobnosť na javisku, to sa človek musí vyspievať. U teba vidím, že si v začiatkoch," povedal mu úprimne Habera.


Svoje podmanivé hĺbky aj krásny falzet predviedol Adam Pavlovčin v skladbe Arcade Duncana Laurencea. Ponúkol minimalizmus v pohybe a maximum v emóciách prenesených na diváka. "Ja ťa milujem. To ako vystupuješ, ako pôsobíš, pre mňa si SuperStar," bola z neho nadšená Patrícia Pagáčová. "Ty si od prvého kastingu neurobil ani jednu chybu. To je neuveriteľné. Ty si SuperStar," pridala sa nadšená Monika Bagárová a chválou nešetril ani Leoš Mareš: "Máme tu troch super spevákov a Adama Pavlovčina."


Posledná zo štvorice sa predstavila Katarína Stohrová s hitom Nothing Else Matters. Úvod bol na ňu prinízko a emočne bolo vystúpenie takmer sterilné, čo bolo zrejme spôsobené trémou. Zhodnotila to aj Monika Bagárová: "Tvoj hlas je nádherný, ale chýba mi emócia. Skús sa viac uvoľniť." "Bolo vidno, že tá oktáva dole ťa rozhodila. Sadla si si, až keď si sa dostala o oktávu vyššie, tam ťa vzápätí rozhodil druhý nástup. Nebolo to tvoje najlepšie vystúpenie," zhodnotil spev Paľo Habera. Toto vystúpenie bolo Katkine posledné v súťaži. Po prvom uzatvorení hlasovania totiž zaznelo práve jej meno zo štvrtého miesta, zároveň však skončila ako najlepšia spomedzi slovenských speváčok v tomto ročníku.


Piesne v rodnom jazyku a odkaz ministerke kultúry

Zostávajúcu trojicu čakalo náročné kolo s piesňami v rodnom jazyku, ktoré však konkrétne títo traja už raz bravúrne zvládli. Odzneli tak dve české a jedna slovenská pieseň. Zápal hlasiviek Elizabeth Kopeckej sa prejavil v interpretácii českej piesne V stínu kapradiny Jany Kratochvílovej. "Tie spodné polohy tam je cítiť, že to nebolo pevné ako to malo byť," povedal jej Paľo Habera. "Bola si skvelá. Páčiš sa mi v českých pesničkách aj v anglickom jazyku," pokračovala v hodnotení Monika Bagárová. "Toto tvoje vystúpenie sa mi páčilo zatiaľ najmenej z tých tvojich v tejto súťaži," zapochybovala Patrícia Pagáčová a Leoš Mareš tiež vyjadril pochybnosti o získaní absolútnej výhry.


Po hite kapely Mirai s názvom Anděl siahol Nikolas Bitkovskij a už len samotný výber bol výhrou. Ako jediný totiž spieval relatívne novú skladbu (2017) a nie hit spred niekoľkých dekád. "Ty si do toho dal všetko," zhodnotila Patrícia Pagáčová. "Ďalšia stanica Anděl," pridal sa jednoducho Leoš Mareš. Podľa Paľa Haberu bol práve toto Nikolasov najlepší výkon v súťaži.


Dojatie v tvárach poroty bolo čitateľné počas vystúpenia Adama Pavlovčina v hite Láska Marcela Palondera. Slovenská skladba vyvolala vášne v Paľovi Haberovi, ktorý poslal ostrý odkaz ministerke kultúry: "Táto pesnička a mnoho ďalších je dôkaz, že nie sme až tak na hovno, ako si myslí pani ministerka." Reagoval tak na nedávny návrh zrušiť povinné kvóty na slovenskú hudbu v komerčných rádiách. "Zo slovenskej populárnej hudby si teraz spravil klenot. Si z inej dimenzie," pridal sa Marián Čekovský. V závere kola sa dalo napätie už krájať. Obrovské sklamanie prinieslo vyhlásenie tretieho miesta Nikolasovi, ktorý skončil tesne pred posledným zápasom o víťazstvo.


Napätý súboj má víťaza

Elizabeth a Adam vytiahli v treťom kole svoje najväčšie tromfy – skladby, ktoré ich dostali do súťaže, teda piesne z kastingu. Diváci si tak mohli nielen zaspomínať na úvodné časti súťaže, ale aj porovnávať, kam sa v priebehu súťaže finalisti posunuli. A to nielen v speve, ale aj v celkovom pódiovom prejave a komunikácii s publikom.

Prvá išla Elizabeth Kopecká so svojou interpretáciou hitu Stay speváčky Rihanny. Tentokrát už bez hodnotenia poroty, aby neboli diváci ovplyvnení ničím iným ako výkonom spevákov. Ťažký kaliber vytiahol do posledného súboja Adam Pavlovčin, ktorý si sadol za veľké klavírne krídlo a v úvode skladby Skin anglického speváka Rag'n'Bone Mana sa sám hudobne sprevádzal. A bolo to veľkolepé. Obaja podali v závere výkony hodné víťaza. Standing ovation kompletne celej poroty mal však iba Adam.

Meno víťaza tak viselo vo vzduchu už pred jeho vyhlásením. Dokonca v publiku sa už ozývalo skandovanie Adamovho mena, keď Ewa Farna po napínavej pauze potvrdila, že víťazom je práve slovenský spevák. "Toto beriem ako víťazstvo nielen pre seba, ale pre viacerých tam vonku. Zostaňte sami sebou, oplatí sa to," odkázal čerstvý víťaz, ktorý sa po celý čas prezentoval ako pokorný a autentický človek. "Ďakujem z celého srdca," zvládol ešte v návale emócií dodať a vzápätí si prevzal poukaz na finančnú výhru a v obklopení ostatných finalistov a porotcov sa radoval z výhry.


Adam Pavlovčin nedržal v SuperStar mikrofón v ruke po prvýkrát. V minulosti študoval spev v Anglicku. Popri tom sa venoval modelingu a je tiež profesionálnym tanečníkom. To všetko hralo v takejto veľkej šou v jeho prospech. Zvládal náročnejšie choreografie, nemal problém ani s extravagantnejšími outfitmi, jeho komunikácia smerom na kameru bola prirodzená a spev stabilne na vysokej úrovni. A to všetko s pokorou a očividným talentom.

Šťastie skúšal Adam už v roku 2012 v konkurenčnej šou Hlas Česko Slovenska. Vyšlo mu to až teraz, v čase, kedy už má väčšie predpoklady naložiť s výhrou, a teraz nemyslím tou finančnou, tak, ako sa od víťaza očakáva. Teda začať pracovať na vlastných pesničkách a ukázať, že vie poslucháčov zaujať aj bez celej tej veľkolepej šou okolo. Držíme mu v tom palce a sme zvedaví na jeho vlastnú tvorbu. Prvotiny však už na konte má. So svojou formáciou Pace má na oficiálnom Youtube kanáli zverejnené dve staršie skladby (2020, 2019) a pri hľadaní natrafíte aj na videá zo živých vystúpení a je sa na čo pozerať.


Autorka: Miroslava Rabčanová
Foto: Facebook.com/superstarcs