Slovenský spevák z Dubnice nad Váhom pred necelými dvomi mesiacmi vydal svoj debutový album Freedom, z ktorého predstavuje ďalší singel. Angličtinu v ňom síce vymenil za rodný jazyk, no spojil ho s moderným zvukom s prvkami súčasnej tanečnej hudby, ktorý je pre jeho sólovú tvorbu charakteristický. Pieseň venoval svojej priateľke k zásnubám.

"Dlho som uvažoval, či zaradím na svoj debutový album aj slovenskú skladbu, keďže ostatných jedenásť skladieb je v angličtine, no nakoniec ma pozitívne reakcie fanúšikov počas koncertov presvedčili, že pieseň na album patrí. Spievať po toľkých rokoch po slovensky bola pre mňa ako speváka, ale najmä skladateľa veľká výzva," priznáva Andrew May, vlastným menom Andrej Mutňanský. Ako dodáva, v angličtine sa cíti oveľa pohodlnejšie, keďže je inšpirovaný najmä britskou pop music. "Posledné roky som bojoval s predstavou, že zahranične znejúci hudobný podklad skladby v spojení so slovenčinou bude v mojom prevedení znieť veľmi zle."

Zásnubná pieseň

"Pamätám si, ako som mesiac chodil do štúdia a pracoval na tejto skladbe. Moja priateľka sa ma neustále pýtala, čo nové som vytvoril a či jej nejaké nové skladby a hudobné nápady pustím. Vždy som iba povedal, že sa mi nedarilo, že mám tvorivú krízu a podobne. Ja som pritom pomaly skladal pesničku, do ktorej som chcel vložiť našich spoločných osem rokov života, dúfajúc, že sa aj vďaka tejto skladbe posunie náš vzťah na vyššiu úroveň. Ďalší mesiac som ju potom schovával zaheslovanú v počítači, pokiaľ mi vyrobili prsteň. Priznám sa, že som bol v strese, keď som kľačal, ale pieseň sa asi páčila, lebo povedala áno," opisuje spevák pozadie aj cieľ vzniku piesne Keď nie si so mnou.

Autorom hudby a textu je sám spevák. "Musím sa priznať, že textovú stránku som niekoľko rokov neriešil, keďže dlhoročnou textárkou mojich piesní je práve moja priateľka," hovorí Andrej s úsmevom. O výsledný mastering pesničky sa postaral uznávaný slovenský producent Vlado Randy Gnepa a grafiku k singlu má na starosti Erik Keosz Osvald.


Od vydania albumu Freedom neubehli ani dva mesiace a Andrew May už pracuje na nových skladbách. "Veľakrát som si povedal, že si dám skladateľskú pauzu na načerpanie inšpirácie, ale vždy to skončí nejakou novou skladbou," dodáva. Prvou, ktorú sa chystá predstaviť už o pár týždňov, bude singel Magic, na ktorý už stihol natočiť aj videoklip. 

Redakciu Hudba.sk informoval Andrej Mutňanský. Tlačovú správu sme upravili.

Súvisiaci interpreti: Andrew May