Dvojica mladých spevákov, 17-ročná Alica Urcikánová a 20-ročný Adrián Ševc, ktorí sa tento rok predstavili v Česko Slovenskej SuperStar, si po súťaži spoločne strihli už druhý spoločný duet. Kým v lete spolu nahrali akustickú live verziu piesne Like I'm Gonna Lose You od Meghan Trainor, teraz sa spojili v coververzii piesne Stoj od kapely Peter Bič Project.

Tentoraz vzhľadom na opatrenia mohli spolupracovať iba na diaľku, no o to viac si na výsledku dali záležať. Pesničku zverejnili spolu s videoklipom dokumentujúcim ich vzdialenosť a v závere ju ozvláštnili melódiou známej skladby Vianočný hymnus od Pavla Haberu. Cesta k nahratiu sympatickej coververzie jedného z najväčších slovenských hitov roka však nebola úplne priamočiara.

"V lete, keď sme nahrávali náš posledný cover, slovenské rádia začali hrávať pieseň Stoj. Hneď mi napadlo, že by sme to mohli s Alicou aspoň vyskúšať, ide o veľmi pekný romantický duet. No, nesúhlasila," priznáva spevák a gitarista Adrián Ševc. O pár mesiacov však nastal zvrat, za čo môže najmä speváčkin starý otec. "Môj dedko sleduje, čo naspievam a publikujem. Nikdy však tomu nerozumie a hnevá sa. Preto som chcela zaspievať aj niečo po slovensky. Práve pieseň Stoj sa mi po čase veľmi zapáčila a pustili sme sa do jej nahrávania. Teraz som za to veľmi vďačná," spomína Alica Urcikánová.


Ako sa však do pesničky dostal haberovský popevok "krásne sviatky"? Bol to nápad Adriána, ktorému sa v jeden neskorý večer, keď pracoval na hudobnom podklade, zazdalo, že v piesni Stoj započul skrytý odkaz na známu melódiu skladby Vianočný hymnus. Skúsil ju preto do svojej verzie zakomponovať a sadlo to. "Ide o najznámejšiu melódiu Vianoc, ktorá tam ladne zapasovala. Pri malej akordickej zmene a spolu s textom to vytvorilo magickú atmosféru," teší sa spevák.

Celú nahrávku piesne si dvojica do finálnej podoby spracovala svojpomocne. Aranžmánu, nahrávaniu a mixu kompletnej hudobnej zložky skladby sa zhostil samotný Adrián Ševc, ktorému to podľa jeho slov trvalo stovky hodín práce. Aby sa nová verzia populárneho hitu dostala k širokému publiku, rozhodli sa k nej mladí speváci natočiť aj videoklip. O kvalitný obraz sa postaral Pavol Varga, ktorý ma za sebou spolupráce s Ondrejom Kandráčom, Mirkou Miškechovou, Jozefom "Spokom" Kramárom a jeho kapelou Smola a Hrušky, ktorej je dvorným kameramanom. Videoklip realizovali na diaľku. Kým Alica natáčala videá na mobil z pohodlia svojho domova, Adrián spolu s kameramanom trávili čas v lese a na námestí v Brezne, kde sa klip odohráva.

Coververzia sa po zverejnení stretla s množstvom pozitívnych reakcií, najviac však mladú dvojicu potešilo, že sa páči aj samotným členom Peter Bič Project, ktorí ju zdieľali na svojich sociálnych sieťach. A keď už sme pri košickej kapele, tá len včera odohrala špeciálny vianočný koncert vo Fun Rádiu, samozrejme nechýbala ani skladba Stoj.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Adrián Ševc. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Súvisiaci interpreti: Peter Bič Project