Slovenská speváčka a skladateľka Jana Andevska má novú pieseň Nádych lásky, ktorú zverejnila spolu s pôsobivým animovaným vizuálom multitalentovaného umelca Ondreja Rudavského. Výtvarník a režisér je zároveň autorom textu.

Silné spojenie hudby a videa symbolizuje emócie a prežívanie paralyzovanej doby, v ktorej sa osamelosť a oddelenosť stali každodennou samozrejmosťou.

Najskôr vznikol Rudavského text, z ktorého Jana Andevska vybrala časti a vytvorila z nich refrény. Tie dodali piesni rytmus a emocionálny nádych, ktorého hlavným nositeľom sa stal výrazný a čistý speváčkin hlas. Skladbu nahrala doma vo svojom štúdiu s klavírom, gitarou, slákmi a melodikou. O mix a mastering sa postaral Rastislav Sumega, ktorý upravil výšky a hlasitosť hudobných nástrojov k citlivosti jej hlasu. Pieseň tak dostala baladicko-melancholický nádych, ktorý sa harmonicky prepája s obrazovým svetom animovaného videoklipu.


Ondrej Rudavský pri tvorbe klipu použil viacero animačných techník. Výsledok je tak kombináciou kreslenej animácie, stop motion aj pixilácie reálnych záberov. Vo videu použil aj svoje staršie archívne animácie, napriklad nočný záber magického lesa a starého dubu, stavby v tieňoch v New Yorku, či zábery "žiary lásky", ktoré vytvoril ešte v Los Angeles pre svoj iný nedokončený projekt. "K hudobným tónom skladby sa výborne hodili a tak sa stali súčasťou videa," vysvetľuje Andevska.

Potápač, zástupy ľudí v maskách, tvár dievčaťa, padajúce listy či svetelný maják boli vytvárané k piesni na mieru a ich animácia zabrala pár týždnov práce, rovnako ako aj finálna postprodukcia.

Ondrej Rudavský a Jana Andevska sa spoznali v New Yorku v roku 2003, kde obidvaja dlhú dobu žili a tvorili. Videosingel Nádych lásky je už druhou kolaboráciou medzi týmito dvoma umelcami, ktorí teraz žijú na Slovensku.

Pre viac informácii o ich tvorbe navštívte stránky www.ondrejrudavsky.com a www.janaandevska.com.

Text: Hudba.sk (zdroj: Jana Andevska a Ondrej Rudavský)
Foto: Viktória Černáková