Pri ich debutovom albume Sleepin' With The Lights On minulé leto zbystril pozornosť nejeden fanúšik nemainstreamovej domácej produkcie. Poslucháči si ho v ankete Radio_Head Awards zvolili za Debut roka 2020 a Kristína s Jakubom tiež získali Cenu Nadácie Tatra banky za umenie v kategórii mladých tvorcov za skladbu I Wish.

Album Sleepin' With The Lights On získal veľmi dobré ohlasy hudobných kritikov vo viacerých krajinách a mladej dvojici dokonca ponúkla miesto v svojom rosteri významná európska koncertná agentúra Bella Concerts, kde sa ocitli v spoločnosti mien ako Herbie Hancock, Meshell Ndegeocello, Mononeon, či Pat Metheny. Krátko po vydaní debutu Lash & Grey napriek zložitej pandemickej situácii odohrali viacero koncertov, z ktorých nemožno nespomenúť prestížny festival Viva Musica!. Dvojica na jeho objednávku zaranžovala album pre špeciálne obsadenie so slákmi.

Inšpiratívne ticho druhej vlny

Za normálnych okolností by mali Kristína Mihaľová a Jakub Šedivý vystúpení omnoho viac, výnimkou neboli ani ponuky zo zahraničia. Od jesene do neskorej jari sa však koncertný život nielen na Slovensku úplne zastavil. Rozhodli sa preto pustiť do nahrávania druhej platne.

"Cítili sme, že máme veľa nápadov a energie na to, aby sme zotrvali v kreatívnom procese a pokúsili sa stále pokračovať, aj keď to bolo tentokrát ešte oveľa náročnejšie, ako pri prvom albume, kedy nás pandémia zastihla až krátko pred finišom. Keď prišla druhá vlna, tak sme si na samotu zvykli. V tichu sa dobre premýšľa. Začali sme písať nové veci a naraz sme zistili, že ich máme celkom dosť. Niektoré vznikli už počas nahrávania prvého albumu," hovoria talentovaní hudobníci, ktorí ako prvý singel predstavili 10. septembra skladbu a videoklip After War.


Prvá ochutnávka ukázala posun k väčšiemu kapelovému zvuku, ktorý možno počuť aj v niektorých ďalších piesňach albumu Blossoms of Your World. Konkrétne v druhej polovici piesne Alone, kde Kristína ukázala úplne novú, rockovejšiu polohu svojho hlasu, a v záverečnej najpopovejšej skladbe albumu I Am the One s potenciálom rádiového singla.

Na svoje si však prídu aj fanúšikovia debutu, ktorí si mladý pár zamilovali najmä vďaka mimoriadne intímnemu spojeniu Jakubovej akustickej gitary a Kristíninho spevu, pričom len v niektorých skladbách prvotiny ich dopĺňalo sláčikové trio. Takúto podmanivú komornú atmosféru má aj väčšia časť druhého albumu, či už je sú to piesne CryThere We Are alebo Incurved In Love, ktorú duo odpremiérovalo pred dvoma týždňami naživo na City Sounds Festivale. V pozitívnom zmysle v rámci tejto kategórie intímnejších skladieb vyčnieva titulná a centrálna pieseň albumu Blossoms of Your World, znejúca ako duet (je to však "len" Kristínin hlas v rôznych polohách).


Vinyl skôr ako digitál

Vydávať album počas pandémie nie je práve najšťastnejšie, pre debutujúcich umelcov je to ešte náročnejšie. No asi nie je na svete veľa kapiel, ktorí počas roku a pol od začiatku pandémie stihli okrem debutu vydať aj svoj druhý album. Žiaľ, Lash & Grey v tomto smere nemali veľmi na výber.

"Aj keď sú možnosti vystupovania na koncertoch a festivaloch momentálne okresané a uživiť sa v kultúrnej oblasti je mimoriadne náročné, chceme, aby našu novú hudbu poslucháči počúvali práve v období, keď je pre nás veľmi aktuálna a baví nás ju aj hrať. Výrok istého mudrlanta na českom webe, ktorý radil, že 'jenom v bídě a o hladu můžou vzniknout ta opravdová umělecká díla', nám tiež veľmi pomohol zotrvať a nepoľaviť," hovorí Jakub. "Niektoré nové skladby sme už mali hotové hneď po vydaní prvého albumu a nedokázali by sme čakať zase tri, štyri roky na ich vydanie. Zároveň sme nemali chuť vydávať iba občasné single."


Netradičné je tiež uvedenie vinylu do predaja skôr než vyjde digitálna verzia albumu. Na Slovensku aj preto, že čakacie doby na výrobu vinylov sú veľmi dlhé - skôr býva bežné, že vinyl vyjde až niekoľko mesiacov po CD a digitálnej verzii. Kristína a Jakub však uvedenie novinky naplánovali tak, že LP platne mali v rukách už v deň spomínaného koncertu na City Sounds Festivale, teda dva týždne pred avizovaným vydaním albumu. Prví fanúšikovia tak album mohli doma počúvať z vinylu ešte pred jeho oficiálnym zverejnením.

"Vydať album na platni má pre nás oveľa vyššiu a trvácnejšiu hodnotu, i keď hudobný svet už je niekoľko rokov nastavený trošku inak. Nám to takto dáva zmysel. Album je celistvý príbeh, ktorý má svoju postupnosť. A príbehy by sa mali rozprávať do konca," dodávajú Lash & Grey.

Viac hostí ale aj veľmi osobné texty

Nový album je hudobne pestrejší vďaka prizvaným umelcom, ktorí sa podieľali na jeho nahrávaní a finalizácii. "Myslíme, že sa nám podarilo posunúť ďalej v mnohých ohľadoch a naše pozvanie na spoluprácu prijali aj zvučné mená svetovej hudobnej scény. Na albume hrajú Brandon Combs a Bryan "B Dub" White, ktorí sú v muzikantských kruhoch známi, pretože spolupracovali s menami ako Stevie Wonder, John Legend, či Leon Bridges."

"Veľmi nás potešila tiež možnosť spolupracovať s Vladom Mellerom, ktorý robil mastering albumu v USA. Poslali sme mu našu hudbu a nové nahrávky a on nám okamžite veľmi pekne odpísal, že chce s nami ihneď spolupracovať a že sme ho ako rodáka zo Slovenska príjemne prekvapili. Takže máme obrovskú radosť, že človek, ktorému prešli cez ruky skladby od Pink Floyd, Michaela Jacksona, Paula McCartneyho, Red Hot Chili Peppers a mnohých daľších obrovských mien hudobného sveta, pracoval aj na našej hudbe."


Ďalšími hudobníkmi, ktorí sa podieľali na albume, sú bubeník Dávid Hodek, hráč na klávesy a producent Roland Kánik, sláčikové S.V.A. Trio a českí hudobníci Jan Jakubec, Jan Aleš a Roman Vícha. "Roland Kánik sa nám postaral aj o mix albumu a odviedol profesionálnu a detailnú prácu. Pracovalo sa nám s ním naozaj veľmi dobre, odovzdali sme mu čestný diplom a keď sa naše cesty rozišli, naše životy opäť zovšedneli. Asi budeme musieť nakrútiť tretí."

"Album Blossoms Of Your World je o nás, o našom živote, o tom, čo za posledné obdobie intenzívne vnímame a cítime. Niektoré skladby ako Blossoms Of Your World, There We Are alebo Incurved In Love sú veľmi osobné. Občas je pre nás aj zložité zdielať tak intímne veci so svetom, no častokrát si hlavnú myšlienku jednodlivých skladieb poslucháč uchopí po svojom a to je na hudbe krásne. Pocity z nej, ktoré sa vedia dotknúť našich najhlbších vrstiev," uzatvára dvojica.

Album sa dá od dnes počúvať vo všetkých streamovacích službách. LP si môžete objednať na oficiálnej stránke lashgrey.com. Novinky dua nájdete aj na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.



Text: Patrik Marflák + TS
Titulná fotografia: Medym