Kapela Smola a Hrušky musela zrušiť svoje česko-slovenské turné, ktoré malo prebiehať počas jesene, a tak pokračuje vo svojom pesničkovom korona-seriáli. Novinka s názvom Kĺzavý medián si berie inšpiráciu z posledných týždňov a udalostí súvisiacich s celoplošných testovaním i spomienkou na Nežnú revolúciu a ich vplyv na náladu v rôznych košiaroch našej spoločnosti.

Kĺzavý medián je už piatou skladbou, ktorou skupina Smola a Hrušky reflektuje obraz tejto doby a naše životy výrazne ovplyvnené celosvetovou pandémiou. Aj tento song bude súčasťou pripravovaného albumu s pracovným názvom Kde je můj ochranný štít.

"K skladbe ma inšpirovali mnohé absurdné situácie s testovaním, a zároveň aj obdiv, že práve Slovensko sa stalo prvou krajinou, ktorá sa pokúsila takéto niečo vyskúšať. Práve počas prvého testovania, keď som stál v rade sa vo mne miešali rôzne pocity, nádej, očakávanie, strach, smútok... Tak som si v duchu začal skladať text. Ten som neskôr prepracoval a keďže strachu je všade v médiách neúrekom, snažil som sa mu vyhnúť. Vzniklo tak veselé dielko s ironickým podtextom. Chalani zo skupiny Matúš Miženko a Martin Pižem mi pomohli s trúbkou a gitarou, o vokály sa postaral Michal Kováčik," hovorí frontman skupiny Jozef "Spoko" Kramár.


V klipe aj zábery z Mongolska

O videoklip sa postaral dvorný kameraman a fotograf skupiny Pavol Varga. Zaujímavosťou sú zábery z Mongolska. "Vznikli vďaka Richardovi S., ktorý pracuje a pôsobí v hlavnom meste Úlanbátar. Natočil pre nás pár unikátnych záberov v priestoroch prvého mongolského budhistického lamaistického kláštora Erdene Zuu, ktorý vznikol v 16. storočí, kde trvalo žilo vyše tisíc mníchov v stovkách chrámov. Počas natáčania neutrpela žiadna ovečka, až na jedného barana, ale to už je iná pesnička," dodáva s úsmevom Spoko.

"Okrem tejto novinky, ktorú sme mixovali v štúdiu s Pavlom Fecíkom, dokončujeme ako vianočný darček pre našich fanúšikov aj záznam z unikátneho koncertu Unplugged v Redute, ktorý sme odohrali 20. februára a bol to jeden z našich posledných koncertov," uzatvára spevák.

Kapelu Smola a Hrušky môžete v náročných časoch podporiť kúpou CD či tričiek na jej oficiálnom webe smolaahrusky.sk. Novinky skupiny môžete sledovať na jej profiloch na Facebooku, Instagrame či Youtube.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol manažér skupiny Martin Hlavatý. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Pavol Varga

Súvisiaci interpreti: Smola a Hrušky