Víťazi 10. ročníka hudobných cien Vinyla boli vyhlásení v priebehu slávnostného večera v stredu 24. februára v pražskom Lucerna Music Bare. Za Dosku roka kritici zvolili aktuálny album Liebe kvarteta Tábor. Objavom roka je rapovej trio 58g Tomáša Kučeru alias TK27, počiny roka sú aktivity labelu divnost. A prvýkrát boli ocenení aj mladí hudobní publicisti do 27 rokov. Cenu.

"Ceny Vinyla práve zavŕšili 10. ročník. Je o to smutnejšie, že sa ceremoniál uskutočnil bez divákov, pretože sme ocenenie založili predovšetkým preto, aby sa zaujímavé, ale mainstreamom opomínané nahrávky dostávali k širšiemu spektru poslucháčov. Hudobníkom síce nikto nebráni, aby si v ústraní skladali a pripravovali veľké veci, lenže práve alternatívne scéna, kde sa netočí veľké peniaze, svoju radosť a zadosťučinenie čerpá zo živého hrania a z kontaktu s fanúšikmi - teraz je však scéna v stave hlbokej hibernácie. Slávnostné odovzdávanie aspoň v online podobe vnímame ako pozitívne posolstvo v zmysle, že sa na hudobníkov nezabudlo," vysvetľuje za organizátorov ceny Pavel Uretšlégr.

Ocenenie umelcom odovzdali súčasní členovia Rady hudobných cien Vinyla Miloš Hroch, Karel Veselý a Zdeněk Lichnovský. Rada funguje ako odborný garant a ideovo formuje smerovanie ceny - predovšetkým každoročne zostavuje porotu a dohliada na regulárny priebeh. Porotu pre ročník 2020 tvorí 26 aktívnych hudobných novinárov. V užšej porote pre mladých hudobných publicistov zasadli Miloš Hroch, Eva Klíčová, Pavel Turek a kolektív Trigger (Mary C, Dora Rodriguez, Adéla Sobotková).


"Klubová, respektíve alternatívna hudba, má úplne minimálnu inštitucionálnu oporu. Súčasná literatúra i umenie sa na vysokých školách vyučuje, kdežto hudba je vo väčšine prípadov zúžená len na klasické (vážne) formy. To platí pre teóriu i prax. Založením novej kategórie Ceny Jany "Apačky" Grygarovej pre mladých publicistov chceme zdôrazniť, aké dôležité je o klubovej hudobnej scéne premýšľať, pretože bez dobrej spätnej väzby sa len ťažko môže posúvať niekam ďalej," hovorí za organizátorov druhý z koordinátorov ceny Tomáš Grombíř.

"Porota sa rozhodla oceniť rovno dvoch publicistov, pretože obaja reprezentujú rôzne prístupy, ako hudbu a dianie okolo nej prezentovať. Radim Lisa cenu získal za Blogový rázcestník Mixtape Spojka o českej a slovenskej rapovej scéne. Vedľa neho sa ale v tejto novej kategórii presadila tiež Aneta Martínková, publikujúca teraz najmä v magazíne Full Moon či Aktuálně.cz. Tá so svojím projektom Margo vlani zhodou okolností vyhrala v kategórii Objav roka," dodáva.

Tradičný vizuál limitovanej stokusovej série LP platne obsahuje po jednej skladbe od všetkých nominovaných, zhŕňa podstatné počiny českej scény a zároveň slúži ako ocenenie pre víťaza vo všetkých kategóriách. Tento rok ho vytvorila finalistka Ceny Jindřicha Chalupeckého 2017 Viktoria Langer. Obaja mladí hudobný žurnalisti potom navyše dostanú ročné predplatné britského hudobného magazínu The Wire.

Slávnostným vyhlásením cien Vinyla v Lucerna Music Bare tohtoročné ceny nekončia. "Hudobné ceny Vinyla nie sú jednorazovou udalosťou spojenou iba s jedným slávnostnom večerom v Prahe. Ceny Vinyla chápeme ako celoročnú platformu na podporu českej hudby, preto v rámci priebežného festivalu Vinyla 2021 na jeseň opäť plánujeme sériu koncertov či prednášok. Dúfame, že tentoraz kvôli pandémiu už nič nebudeme musieť rušiť alebo nejako obmedzovať," uzavrel za organizátorov Pavel Uretšlégr. Online prenos jubilejného 10. ročníka prebiehal na Facebooku Vinyly a aj v spolupráci s internetovou televíziou Mall.tv ako súčasť série #kulturažije. Celým večerom sprevádzal ako moderátor Saša Michailidis, réžiu mal na starosti Bohdan Bláhovec.


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Zdeněk Neusar.