Novinka Richarda Müllera s názvom Anomália je veľmi osobná a úprimná, nejde však o jeho vlastnú spoveď. Autorom hudby aj textu je Laco Rychtárik, ktorý pieseň zložil v komplikovanom období svojho života a pesnička je jeho dosiaľ najosobnejšou výpoveďou.

Hoci samotný autor piesne Laco Rychtárik je aj spevákom, vraví, že si nevedel predstaviť vhodnejšieho interpreta pre túto skladbu ako je Richard. "Pieseň vznikla v komplikovanom období môjho života, keď som bojoval s veľmi osobnými problémami a mal som pocit, že neviem nájsť vo svojom vtedajšom okolí nikoho, kto by si prežil v živote niečo podobné. Je to úprimná, osobná výpoveď. Mal som silný pocit nepochopenia, sebareflexia a zdravotné problémy výrazne ovplyvňovali moju kreativitu," vysvetľuje hudobník.

Preto mu napadlo osloviť speváka, ktorý má toho za sebou oveľa viac, a veril, že ho pieseň osloví. O tom, že ho intuícia neklamala, sa presvedčil po tom, ako sa slovenská hudobná legenda rozhodla pesničku naspievať. Richard Müller sa v melancholickej piesni so silným refrénom našiel a dokonale ju precítil. Skladbu sprevádza netradičný videoklip, ktorý je celý postavený na detailnom zábere Richardovej tváre. Režíroval ho Richard Raiman. "Mne sa veľmi páči, že to takto poňal, že to nie je prvoplánový klip. Myslím si, že dokonale vystihuje atmosféru skladby," dodal Müller.


Vôbec ho nepoznal a doteraz sa nestretli

Hoci Richard pieseň naspieval a dá sa povedať, že mu naozaj sadla, spočiatku to nevyzeralo, že z tejto spolupráce niečo bude. "Prvýkrát som ju počul v kancelárii šéfa vydavateľstva Petra Riavu, ktorý ma upozornil na to, že jeden mladý muž napísal pre mňa pesničku. Vypočul som si ju a nebol som nijak zvlášť nadšený. Potom sa ma ešte Adnan Hamzič (Richardov agent, pozn. red.) párkrát opýtal, či som si to nerozmyslel. Napokon prišiel zvláštny impulz, ktorý neviem celkom dobre definovať, keď som si povedal, že ja naspievam túto pesničku a uvidíme, akým spôsobom sa to pohne alebo nepohne," prezradil interpret skladby Anomália pre TASR.

"Richard bol jasná voľba. Je pre mňa veľkou hudobnou inšpiráciou, preto som veľmi rád, že prijal ponuku na spoluprácu," hovorí autor piesne. Podľa Müllera nepôjde o ich poslednú spoločnú pieseň: "Laco Rychtárik je skvelý skladateľ, ktorého som nikdy v živote nevidel, ale jeho skladby dobre poznám. O to viac ma prekvapilo, že napísal pesničku, ktorá mi úplne hovorila z duše," povedal spevák a pre TASR priznal, že s Rychtárikom sa doteraz osobne nestretli, ale je pravdepodobné, že preňho napíše ešte niečo ďalšie.

Skladby by sa mala objaviť na albume, ktorý by chcel Richard vydať na jeseň tohto roka. "Volá sa Hodina medzi psom a vlkom a budú tam moje pesničky, piesne Laca Rychtárika a možno ešte niekoho ďalšieho. Po mnohých rokoch som začal skladať. Teraz sme ale v takom štádiu, že nie som ešte disponovaný bližšie definovať tento album, zatiaľ je v príliš počiatočnom stave," dodal.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Eva Sládková z agentúry Propaganda House. Text správy sme upravili a doplnili o citácie z TASR.

Foto: Maya Hirc

Súvisiaci interpreti: Richard Müller