1. máj - Deň otvorených ateliérov 2018 je mestský festival zameraný na prezentáciu tvorby komunity ateliérnikov sídliacich v priestoroch Novej Cvernovky. Kreatívne a kultúrne centrum od minulého roka sídli v budove bývalej chemickej priemyslovky na Račianskej 78, celkovo však ide už o ôsmy ročník podujatia, ktoré započalo svoju tradíciu ešte v areáli bývalej Cvernovky.

V čase od 10:00 do 22:00 svoje brány verejnosti otvorí na piatich poschodiach 50 ateliérov dizajnérov, maliarov, fotografov, architektov, filmárov, ale aj hudobných skúšobní či remeselných dielní. Návštevníci tak budú mať možnosť spoznať ich prácu, ktorej sa počas roka venujú.

"Prvý máj je symbolicky prepojený so sviatkom práce, preto tento deň pracovného pokoja ateliéry oslávia prezentáciou svojich prác. V Novej Cvernovke sú už kreatívci udomácnení, práca ale nekončí. Každý deň sa nový priestor posúva a ďalej zveľaďuje nielen pre jeho obyvateľov ale aj pre verejnosť. A práve preto je téma "Práce" motívom aktuálneho ročníka podujatia 1. máj - Deň otvorených ateliérov a jeho sprievodného programu. Úlohou návštevníkov bude objavovať, kam sa centrum od minulého roka posunulo, pýtať sa a baviť sa," hovorí Paula Poštolková, produkčná mestského festivalu.

Pozrite si aftermovie z ročníka 2017:


Návštevníci podujatia môžu vypnúť hlavu na joge, či oživiť telo na tanečnom workshope v telocvični. Premietať sa budú krátke filmy na tému práca, na programe je aj predpremiéra dokumentu z cyklu Budujeme Slovensko alebo dokument o prestavbe školy na kultúrne centrum. Diskutovať o recyklácii môžete s Fashion Recycling a Crafting Plastics. Deti sa zabavia na tvorivých dielňach, animákoch, bábkovom divadle Morgonrock, interaktívnom predstavení v Edudrame, koncerte Pánka alebo na ihrisku v Park de Palma.

"Nová Cvernovka sa v priebehu uplynulých mesiacov stala centrom, ktoré prepája rastúcu komunitu ľudí - umelcov, dizajnérov, občianskych aktivistov a aj všetkých tých, ktorí ich tvorbu a myšlienky zdieľajú a podporujú. A 1. mája sa jej priestory otvoria už o veľký kus zrevitalizované aj pre množstvo ďalších. Je skvelý pocit vedieť, že aj vďaka nášmu dielu podpory si môže z tohto miesta odnášať zážitky stále viac Bratislavčanov, vrátane rodín aj s tými najmenšími," hovorí Alexander Resch, predseda správnej rady Nadácie VÚB, ktorá je dlhodobým partnerom živej kultúry v Novej Cvernovke a zapojila sa aj do príprav aktivít nielen pre deti.

Nová Cvernovka, 1. máj - Deň otvorených ateliérov Zdroj: Peter Gall

Ani tento rok nebude chýbať vonkajšie pódium v príjemnom prostredí za budovou školy, kde sa od 16:00 až do neskorého večera uskutočnia koncerty a ďalší sprievodný program. Postupne sa predstavia Swing Society Orchestra, Tusté Baletky, Koala Voice zo Slovinska a Vec s kapelou. Po 22:00 bude hudobný program pokračovať v nedávno otvorenom klube Nová Cvernovka, kde vystúpia Duhan, Saténové ruky a B-complex.

Tip redakcie: Ak chcete zažiť viac domácich i zahraničných koncertov v Novej Cvernovke, navštívte už tento víkend festival SHARPE. Kým piatkový program bude iba v klube, v sobotu sa rozloží až na šesť menších či väčších pódií, vrátane vonkajšieho na nádvorí.

Vstupné na festival 1. máj - Deň otvorených ateliérov je symbolické jedno euro. Celý program nájdete na stránke 1maj.novacvernovka.eu alebo na Facebook evente. Po veľkom úspechu minulého ročníka očakávajú organizátori 10-tisíc návštevníkov, preto záujemcom odporúčajú prísť na Račiansku 78 pešo, na bicykloch (stojany v areáli budú k dispozícii) alebo mestskou hromadnou dopravou (električky č. 3, 5 a 7 - zastávka Námestie Biely kríž). Pre mimobratislavských je ideálnou dopravou vlaková na stanice Bratislava-Vinohrady alebo Bratislava-Predmestie, odkiaľ ste v budove chemickej priemyslovky pešo do piatich minút.
 
Redakciu Hudba.sk informovala Zuzana Suchová z Nadácie Cvernovka. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Peter Gall