Obľúbený slovenský festival s nezameniteľnou rodinnou atmosférou Žákovic Open sa aj toto leto uskutoční vo verzii Malý Žákovic, ktorá sa v roku 2020 stretla s veľkým úspechom a lístky boli vypredané v priebehu dvoch dní. Nič iné sa nedá očakávať ani tento rok, takže s kúpou vstupeniek rozhodne neváhajte.

Pandemická situácia na Slovensku sa za posledné týždne výrazne zlepšila, no pre organizátorov podujatí stále platia prísne opatrenia a kapacitné obmedzenia. Organizátori festivalu Žákovic Open tak aj na toto leto pripravujú jeho menšiu verziu s názvom Malý Žákovic, ktorá sa uskutoční v piatok a sobotu 30. a 31. júla. Vstupenky v limitovanom počte 1000 kusov sú v predaji od 10:00 v sieti Predpredaj.sk.

"V tomto období sa to rozhodnutie robilo ťažšie, no veľmi nás potešila túžba našich fanúšikov po festivale v akejkoľvek forme. Priaznivci nám písali už od začiatku roka a keď sme oznámili, že sa festival bude konať, prišlo veľa radostných a povzbudivých reakcií. Tešíme, že sa nám opäť podarilo vytvoriť zaujímavý lineup a že si každý príde na svoje," vysvetľuje organizátor festivalu Tomáš "Yxo" Dohňanský. 

V krásnom prostredí Bošáckej doliny na okraji obce Trenčianske Bohuslavice sa ako domáci headliner predstaví skupina Hex. Keďže basgitarista Yxo je spoluzakladateľom festivalu, kapela je jeho neodmysliteľnou súčasťou už od jeho úplných začiatkov na prelome tisícročí. Koncept festivalu je postavený najmä na kamarátskych vzťahoch medzi hudobníkmi, jeho pravidelnými účastníkmi sú preto aj ďalšie generačne spriaznené kapely Para, Polemic a Le Payaco, ktoré nebudú chýbať ani tento rok. Predstavia sa tiež Vrbovskí víťazi, Žena z lesoparku, Bad Karma Boy, Saténové ruky, Cpt. Slice, Parketový lev, Trolejboys, Genuine Jacks a skupina Box.

Malý Žákovic sa uskutoční 30. a 31. júla 2021 Zdroj: PR

"Mysleli sme najmä na to, aby sme do Trenčianskych Bohuslavíc dostali obľúbencov nášho festivalu a priniesli aj nové tváre. A samozrejme, aby sa aj pri obmedzenej kapacite naplnilo to, čo máme radi. A to je stretnutie ľudí dobrej vôle, ktorí milujú slovenskú hudbu. Sme radi, že po rokoch u nás zahrá skupina Polemic, ale aj Le Payaco. A samozrejme naše stálice Hex a Para. Teším sa aj na fantastickú kapelu Bad Karma Boy. Užijeme si tiež recesiu v podaní kapiel Vrbovskí víťazi, Cpt. Slice alebo skupiny Trolejboys. Kapela Saténové ruky vydáva v júni nový album a príde ho predstaviť aj na náš festival. Nebude chýbať ani stálica slovenskej scény Žena z Lesoparku a novú krv budú zastupovať skupiny Genuine Jack, Parketový lev a Box," dodáva Yxo.

V sobotňajšom programe nebude chýbať ani tradičný futbalový zápas medzi hudobníkmi a fanúšikmi či detský program. "Braňo Jobus bude rozprávať a spievať o svojich rozprávkových knižkách, tak ako to dokáže len on. Tento program však nebude určený len pre deti. Kto totiž pozná Braňuška Jobusa, vie, že zabaví aj tých skôr narodených. Ja osobne sa neskutočne teším na náš festival a na hranie pred našim domácim publikom. Koncertovanie mi, rovnako ako aj celej kapele Hex, neuveriteľne chýba. Veríme, že si to spolu užijeme tak, ako po minulé roky," uzatvára hudobník a organizátor.

Vznik festivalu Žákovic Open sa datuje do roku 1999. Basgitarista skupiny Hex spolu s Mariánom Žákovicom prišli s nápadom usporiadať akciu v Trenčianskych Bohuslaviciach, na ktorej by sa stretli priatelia a spriatelené kapely. Festival, ktorý v posledných rokoch pravidelne navštevovalo približne 5000 ľudí, mal v roku 2020 osláviť okrúhle výročie, kvôli pandemickým opatreniam sa však 20. ročník namiesto veľkej oslavy uskutočnil v komornejšej verzii. Kvalitou programu aj atmosférou sa však vyrovnala "veľkému festivalu" a inak tomu nebude ani v posledný júlový víkend roka 2021.

Vstupenky:  

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Nora Krchňáková. Správu sme upravili a doplnili. Všetky podrobnosti nájdete na oficiálnych stránkach festivalu www.zakovicopen.sk a www.facebook.com/zakovicopen.

Foto: Pavol Karell

Súvisiaci interpreti: Hex, Para