Výberofka skupiny Slobodná Európa je ďalšou reprezentatívnou a zhrňujúcou kompiláciou, ktorú pre vydavateľstvo Opus zostavil stály spolupracovník Juraj Čurný. Kapela, ktorá si prešla za 33 rokov svojho pôsobenia výslniami aj pádmi, stále patrí medzi vlajkové lode rock'n'rollu na celom území Slovenska a Českej republiky.


Výberový dvojalbum obsahuje 27 kúskov z celej diskografie skupiny vrátane piesní Analýza dokázala hovno, Podvod, Kapitalizmus, Relatívny pokoj a ďalších punkových hitov, ktorými sa Slobodná Európa preslávila. Booklety CD a LP obsahujú množsto archívnych zaujímavých fotiek a texty piesní. 
Výberofka vychádza oficiálne dnes, 27. mája, vo formátoch 2LP a 2CD.

"Slobodná Európa vydala za 33 rokov svojej existencie iba štyri albumy, pričom prvý a (zatiaľ) posledný delí takmer štvrťstoročie. Preto môj návrh dramaturgie, prioritne nastavený na formát vinylového dvojalbumu, bol v zásade jednoduchý. Každému albumu je venovaná jedna strana vinylovej platne, pričom by mala čo najlepšie charakterizovať kapelu v danom konkrétnom období a aj v konkrétnom personálnom zložení, v ktorom sa albumy nahrávali," vysvetľuje dramaturgiu albumu Juraj Čurný.

"Návrh skladieb a ich poradie vždy konzultujem s interpretom. V tomto prípade kapela mala svojho zástupcu v osobe Whiskyho. Verím, že pre fanúšika Slobodnej Európy (tiež sa k nim počítam) to bude príjemné pripomenutie všetkých podôb kapely, ktorá si zachovala svoj základný rockový fundament a súčasne je badateľný a aj počuteľný jej vývoj od nespútanej punkovej energie v začiatkoch až po súčasný veľmi dôstojný rockový stredný vek v hudbe a aj výborných textoch."

Výberofka bola symbolicky pokrstená už dva týždne pred oficiálnym vydaním, 13. mája na záverečnom koncerte klubového turné Kristove roky Tour 2022. Pokrstil ju Michal Kaščák z kapely Bez Ladu a Skladu, ktorá bola hosťom večera. (fotoreport z koncertu a krstu)

krst albumu Výberofka, Slobodná Európa v MMC Zdroj: Braňo Gza Wáclaw

Zoznam skladieb na kompilácii Výberofka (2LP, 2CD)

Strana A:

1. Som ten
2. Čo sa stalo s našim životom?
3. Stará sladovňa
4. Nikdy to tak nebude
5. Golden Beach
6. Pakáreň II
7. Ráno (1.2.1991)
8. Analýza dokázala hovno

Strana B:

9. Podvod
10. Slzy
11. Dry '69
12. Boh
13. Tma
14. Deti a heroin
15. Unavený a zničený

Strana C:

16. Relatívny pokoj
17. Nič sa nedeje
18. Realita
19. Pes
20. Sopka
21. Havran

Strana D:
22. Kapitalizmus
23. Stredná trieda
24. Miss Underground
25. Moderný svet
26. Do tla
27. Vesmír 

Hudobníci, ktorí sa podieľali na nahrávaní skladieb Slobodnej Európy z albumu Výberofka:

Členovia a bývalí členovia skupiny: Miloslav "Whisky" Láber (sólový spev), Braňo Alex a Martin Zymanyi (basová gitara), Peter Hurtig, Ďuro Černý, Tomáš Vojtek (bicie nástroje), Sveťo Korbeľ, Braňo Černák (gitara).

Hostia: Dorota Nvotová (klavír, sláky, vokály), Ela a Kery (vokál), Katka Korček (vokály), Laco Lučenič (gitary, syntetizátory), Marek Brezovský (klavír, čembalo), Marián Jaslovský (saxofóny), Marián Varga (hammond), Martin Dukát (hammond), Michal Hudák (spev), Palo Ruček (saxofóny), Peci Uherčík (gitara), Peter Bálik (gitara), Špako (gitara).

Aktuálna zostava skupiny: Miloslav "Whisky" Láber (spev), Sveťo Korbeľ (gitara), Laco Lučenič (gitara), Rasťo Gore (basgitara), Tomáš "Tuleň" Vojtek (bicie).

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za vydavateľstvo Opus poskytla Renáta Tomášová. Správu sme upravili a doplnili. Novinky kapely môžete sledovať na novom oficiálnom webe www.slobodnaeuropa.sk a profiloch na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.